Κυριακή, 22 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η απαγωγή του μνηστήρος” της Κωνσταντίνας Σ. Λιβιεράτου

Αρχικά γνωρίζουμε την Κρητικιά γιαγιά Ευγενία, η οποία εξαιτίας μιας βεντέτας αναγκάζεται να ξενιτευτεί προκειμένου να επιβιώσουν οι τρεις γιοι της. Έτσι απλά, θα ξεριζωθεί από τον τόπο της και θα μεταβεί στο Μεσολόγγι αναζητώντας ένα σίγουρο αύριο για τα παιδιά της. Τα εγγόνια της θα τη γεμίσουν με πολλά συναισθήματα.
Η μικρότερη όλων, η Ντούλα, θα γίνει η πιο χαϊδεμένη και απαιτητική. Ο έρωτας θα χτυπήσει την πόρτα της πολύ νωρίς. Η Ντούλα ανήλικη ακόμα και ο Μπάμπης ένας ώριμος και γυναικάς άντρας. Ο Μπάμπης απομυζεί το μέλι από τα όμορφα λουλούδια μέχρι που η μικρή Ντούλα θα βάλει τα πόδια του σε ένα παπούτσι. Η αποφασιστικότητά της θα είναι τέτοια που θα κλέψει η ίδια τον γαμπρό και όχι το αντίθετο.
Η αγάπη τους θα μείνει αναλλοίωτη στον χρόνο δημιουργώντας μία πλήρη οικογένεια. Το μόνο μελανό κομμάτι στις ζωές τους θα είναι ο αδερφός της. Σε μία δύσκολη καμπή της ζωής της θα δείξει το στυγερό του πρόσωπο.
Η κακία και η ζήλια αναμετρούνται σε έναν αδυσώπητο αγώνα με την αγάπη και την αδελφοσύνη. Η νίκη μερικές φορές δεν είναι τόσο εμφανής. Παρόλα αυτά κανένας καλός δεν χάνεται, γιατί την αδικία δεν τη θέλει ούτε ο Θεός, όπως μας έλεγαν οι παππούδες μας.
Διαβάζοντας το οπισθόφυλλο αναρωτήθηκα ένα πράγμα. Γιατί αυτή η ιστορία είναι συγκεντρωμένη σε τόσο λίγες σελίδες. Τελειώνοντας τη νουβέλα έμεινα με μια γλυκόπικρη επίγευση και με τη βεβαίωση ότι θα ήθελα να διαβάσω πολλές ακόμα σελίδες! Θεωρώ ότι θα μπορούσε η συγγραφέας να αναπτύξει περισσότερο την ιστορία και να συνεχίζει να μας καθηλώνει! Μέσα από την απλότητα της γραφής της αλλά και της ίδιας της ζωής των παππούδων της, μιας που πρόκειται για αληθινή ιστορία, καταφέρνει να πλημμυρίσει την ανάγνωση με πολλά συναισθήματα, τα οποία κερδίζουν με τιμιότητα τους αναγνώστες του! Και να που το ρητό: «Τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια» καταδεικνύουν την ορθότητα αυτής της ρήσης!


Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου