Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Συζητώντας με την Λένα Ψύχα

Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Λ.Ψ.: Έχω μία μεγάλη λίστα από αγαπημένους συγγραφείς και αγαπημένα βιβλία και θα χρειαζόμουν αρκετές σελίδες για να τα αναφέρω όλα. Για αυτό θα αρκεστώ στο να αναφέρω τους τρεις συγγραφείς που με έχουν επηρεάσει πιο πολύ στον τρόπο που γράφω. Πρώτη και κύρια είναι η Τζέιν Όστιν με τις ρομαντικές ιστορίες που σατιρίζουν την κοινωνία. Έπειτα, ο Φιτζέραλντ, με τον αβίαστα λυρικό του τόνο, που άλλαξε μια για πάντα την συγγραφή και τέλος ο Ντοστογιέφσκι που μπορεί να τρυπάει, με μεγάλη άνεση και ευκολία, μέσα στην συνείδησή σου.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Λ.Ψ.: Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διάβασα γιατί μου άρεσε να διαβάζω από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι όμως ποιο είναι το βιβλίο που με έκανε, για πρώτη φορά, να αντιληφθώ την μαγεία της ανάγνωσης. Το βιβλίο αυτό ήταν ο ‘Όλιβερ Τουίστ’ και θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήταν η πρώτη φορά που έκλαψα πάνω από τις σελίδες ενός βιβλίου.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Λ.Ψ.: Για μένα η συγγραφή είναι συνώνυμο της φαντασίας. Το χαρτί, ή καλύτερα η οθόνη του υπολογιστή μου, είναι ένας μαγικός δίαυλος με τον οποίο μπορώ να επικοινωνήσω όλες τις εικόνες και τα σενάρια που κατακλύζουν το μυαλό μου. Η συγγραφή όμως δεν παύει να είναι μία διαδικασία που διακρίνεται από πειθαρχία και αφοσίωση. Υπάρχουν φορές μάλιστα που η διαδικασία αυτή είναι αρκετά επώδυνη τόσο γιατί ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό όσο και γιατί, έστω και για λίγα λεπτά, χάνει τον εαυτό του καθώς ντύνεται με τον μανδύα των ηρώων του.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Λ.Ψ.: Η έμπνευση έρχεται άξαφνα, απροσχεδίαστα και απροειδοποίητα. Δεν κατέχω κάποιο μαγικό ραβδί με το οποίο προκαλώ καταστάσεις.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Λ.Ψ.: Ήταν κάτι που ήθελα από μικρό παιδί. Ήταν κάτι που το ένιωθα φυσιολογικό. Η συγγραφή υπήρχε πάντα μέσα μου. Ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μου.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας "Το λευκό κλουβί";

Λ.Ψ.: Είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με το ζήτημα της κατάθλιψης και το πόσο τελικά μπορεί το κοινωνικό μας περιβάλλον να μας επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά. Ταυτόχρονα δεν αγνοεί το ρομαντικό και ερωτικό στοιχείο καθώς η αγάπη υπάρχει παντού γύρω μας ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ένα πέπλο μυστηρίου όσο η ηρωίδα βρίσκεται κλεισμένη στο λευκό της κλουβί.


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας βλέπουμε μία "ταλαιπωρημένη ψυχή" να προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της. Θεωρείτε πως είναι εύκολο να αποδεχθούμε τον ίδιο μας τον εαυτό;

Λ.Ψ.: Είναι ότι πιο δύσκολο μπορούμε να κάνουμε. Για να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε κάθε κομμάτι του. Δεν αρκεί να κοιτάζουμε την εικόνα του καθρέφτη. Πρέπει να διεισδύσουμε πιο βαθιά.


Ερώτηση 8η: Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα των τελευταίων χρόνων. Μπορεί κάποιος να βγει από αυτό που βιώνει και να ζήσει σαν φυσιολογικός άνθρωπος χωρίς όλα τα συμπτώματα ή και το "κατρακύλισμα" στην ασθένεια αυτή;

Λ.Ψ.: Υπάρχουν ένα σωρό μαρτυρίες που βεβαιώνουν ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από εφικτό. Για να επιλυθεί όμως ένα πρόβλημα, πρέπει αρχικά να αναγνωριστεί, όχι τόσο από τρίτους όσο από τους ίδιους τους πάσχοντες. Όταν παραδεχτούμε το πρόβλημα τότε θα μπορέσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. Ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που του θέτει η ζωή και να θέσει τα δικά του όρια και τους δικούς του ορίζοντες στο διάβα του.


Ερώτηση 9η: Στο βιβλίο σας μας δίνετε αρκετές ερμηνείες που αφορούν την κατάθλιψη. Φαίνεται πως το ψάξατε αρκετά το θέμα. Πόσο δύσκολο ήταν να συλλέξετε τις πληροφορίες και να τις προσαρμόσετε στην ιστορία σας;

Λ.Ψ.: Χρειάστηκε να διαβάσω αρκετά άρθρα, πραγματείες και αναφορές σχετικά με την κατάθλιψη. Η έρευνα γύρω από το θέμα ξεκίνησε πριν ξεκινήσω να γράφω την πρώτη λέξη του βιβλίου και συνεχίστηκε μέχρι που έγραψα την λέξη ‘τέλος’. Το πιο δύσκολο, ή μάλλον το πιο απαιτητικό κομμάτι ήταν να συνδέσω την ψυχοδυναμική θεωρία του Φρόυντ με την ιστορία. Επέλεξα να το κάνω μέσα από τα όνειρα και τις ‘ονειροπολήσεις’ της ηρωίδας.


Ερώτηση 10η: Η Έλλη βίωσε άσχημα παιδικά χρόνια από δύο γονείς προβληματικούς. Πιστεύετε πως τα παιδικά μας χρόνια έχουν αντίκτυπο και στη μετέπειτα ζωή μας;

Λ.Ψ.: Κάθε τι που γίνεται κατά τα πρώιμα στάδια της κοινωνικοποίησής μας επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσή μας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που κάτι φαινομενικά αθώο για τους άλλους μπορεί να στιγματίσει ολόκληρη την ζωή μας.


Ερώτηση 11η: Η Έλλη βίωσε άσχημα παιδικά χρόνια από δύο γονείς προβληματικούς. Πιστεύετε πως τα παιδικά μας χρόνια έχουν αντίκτυπο και στη μετέπειτα ζωή μας; υπήρξε αληθινή φιλία;

Λ.Ψ.: Το ότι μία φιλία τελειώνει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ήταν αληθινή. Απλά τυγχάνει οι άνθρωποι να αλλάζουν είτε γιατί ο χρόνος το επιβάλλει είτε γιατί οι καταστάσεις μας οδηγούν σε ένα νέο σημείο ισορροπίας.
Η φιλία είναι μια κοινωνική σχέση που στηρίζεται στην αλληλεπίδραση και την επικοινωνία. Τα θεμέλια της εξαρτώνται από τον σεβασμό του ενός μέρους στο άλλο.
Οι άνθρωποι που θα συνεχίσουν να είναι δίπλα μας είναι αυτοί που σέβονται την κάθε διαφορετική εκδοχή του εαυτού μας.


Ερώτηση 12η: Ένα άτομο ενοχικό, όπως είναι η Έλλη, μπορεί να αντέξει κάποια γεγονότα ακόμα και αν δεν ευθύνεται; Ή αυτά τα κουβαλάει πάντα στη ζωή του σηκώνοντας έναν "μαρτυρικό" σταυρό;

Λ.Ψ.: Κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί έναν διαφορετικό μηχανισμό αντίδρασης απέναντι στις σκληρές καταστάσεις και τα προβλήματα. Κάποιοι απωθούν όσα δεν μπορούν να αντέξουν, κάποιοι παλεύουν και κάποιοι μένουν απαθείς. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος. Μπορώ να πω με σιγουριά όμως ότι όλοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, έχουν ανάγκη από τους γύρω τους.


Ερώτηση 13η: Ο Πέτρος είναι το μόνο στήριγμα της Έλλης, ο μόνος άντρας που την αγάπησε για αυτό που πραγματικά είναι. Η φίλη της, η μητέρα της και ο αδερφός της της γυρνάνε την πλάτη όπως και η οικογένεια του συζύγου της. Τελικά πιστεύετε πως ακόμα και έναν ώμο αν βρούμε μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας και να αντέξουμε τα χτυπήματα της ζωής;

Λ.Ψ.: Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που θα πιστέψουν σε εμάς. Αν όμως δεν πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να πάμε πουθενά. Για να ορθοποδήσουμε μπορεί να χρειαστεί να έχουμε κάποιον που θα μας βοηθήσει να σηκωθούμε. Για να πάμε μπροστά όμως πρέπει να περπατήσουμε μόνοι μας. Διαφορετικά, ενδέχεται ο τελικός δρόμος να μην είναι αυτός που θα επιλέγαμε εμείς.


Ερώτηση 14η: Το λευκό κλουβί τι συμβολίζει για εσάς;

Λ.Ψ.: Το λευκό κλουβί είναι όλα αυτά τα συναισθήματα και οι καταστάσεις που μας εμποδίζουν να ζήσουμε. Είναι όλα αυτά που μας εμποδίζουν να πετάξουμε ελεύθεροι.


Ερώτηση 15η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Λ.Ψ.: Γιατί θα αρέσει τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες. Είναι μια ιστορία που τρέχει γρήγορα, με λίγο μυστήριο και λίγη αγωνία να μπλέκονται με το κοινωνικό.


Ερώτηση 16η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Ψ.: Θα ήθελα να αφεθούν στην ανάγνωση. Να πάρουν όσα μηνύματα και όσα συναισθήματα χρειάζονται εκείνη την στιγμή. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Φυσικά, όποιος έχει απορίες, σχόλια ή απλά θα ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μου μπορεί να το κάνει μέσα από την σελίδα μου στο facebook.


Ερώτηση 17η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Λ.Ψ.: Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ολοκλήρωσα μία τριλογία φαντασίας που λάτρεψα όσο την έγραφα και πλέον έχω άλλες τρεις ιστορίες στο μυαλό μου χωρίς να ξέρω με ποια πρέπει να ξεκινήσω. Έχω μαζέψει αρκετό υλικό και για τις τρεις επομένως τώρα μένει να επιλέξω σε ποια θα αφιερώσω τους επόμενους μήνες της ζωής μου.


Β.Δ.:Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!

Λ.Ψ.: Εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη και την αγάπη που τρέφεται για τα βιβλία!






Η Λένα Ψύχα γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου κατοικεί και εργάζεται. Μπορεί να σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, όμως η λογοτεχνία, η ανάγνωση και η συγγραφή, που είναι οι μεγάλες της αγάπες, έχουν κρατήσει τη φαντασία της ζωντανή και δημιουργική. Από μικρή ηλικία πειραματίζεται σε διάφορα είδη γραφής όπως παραμύθια, ποίηση και μυθιστορήματα. «Το λευκό κλουβί» δεν είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε, αλλά το πρώτο που εκδίδει.
"Το λευκό κλουβί" εκδόθηκε το 2015 από τις εκδόσεις Λυκόφως.
 
 
 
Το λευκό κλουβί
Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, ένα μυθιστόρημα για το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας, την κατάθλιψη, αποτελεί το μυθιστόρημα της Λένας Ψύχα, το "Λευκό κλουβί" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος, η Έλλη, καταλήγει να μην μπορεί να διακρίνει την απόσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Είναι μια συνηθισμένη, μέση γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζει την κατάθλιψη, μέσα στην οικογένεια, τον γάμο της, την κοινωνία. Η ιστορία της δεν είναι απλώς ο απαγορευμένος έρωτας μιας παντρεμένης γυναίκας, ούτε η ψυχανάλυση των βιωμάτων μιας ασθενούς με ψυχολογικά προβλήματα. Είναι η ιστορία κάθε ανθρώπου, του οποίου τον εαυτό κατατρώει η πραγματικότητα.
Με αφορμή την κατάθλιψη της Έλλης, η συγγραφέας Λένα Ψύχα σκιαγραφεί τη μέση γυναίκα, σύζυγο, φίλη και νοικοκυρά. Η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία ενός παράνομου έρωτα και των ανελέητων συνεπειών ενός και μόνο λάθους. Ενός λάθους που οδηγεί την Έλλη εσώκλειστη στο δικό της λευκό κλουβί.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου