Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Συζητώντας με την Ιουστίνη Φραγκούλη - Αργύρη

Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Ι.Φ.Α.: Ο Νίκος Καζαντζάκης, γιατί οι ήρωές του αποπνέουν αληθινότητα και γιατί μέσα απο τους διαλόγους των έργων του προκύπτουν τα μεγαλύτερα ερωτήματα-απαντήσεις περί το υπαρξιακό ζήτημα.
Για μένα είναι ο κορυφαίος συγγραφέας του κόσμου, καθώς έγραψε δοκίμια, ταξιδωτικά, μυθιστορήματα με την ίδια άνεση και ευστροφία και προσπάντων με τη γνησιότητα των ερωτημάτων που τον βασάνισαν μέχρι το τέλος της ζωής του.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ι.Φ.Α.: Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν «Ο Πρίγκιπας-Βάτραχος», ήταν ένα παιδικό παραμύθι που με δίδαξε πολλά στη ζωή μου. Συνέχισα με άπειρα παραμύθια, με τα βιβλία για την Πολυάννα, με τα εφηβικά μυθιστορήματα τουΤσάρλς Ντικενς, του Ιουλίου Βέρν , γενικά με τα βιβλία της εφηβικής λογοτεχνίας.
Κι ανάμεσά τους διάβασα την ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Αγγελου Σικελιανού, του Κωστή Παλαμά. Η ποίηση, κυρίως η ομοικαταληκτική, με δονούσε και τη θαύμαζα. Νομίζω εκεί έμαθα τις λέξεις.
Οταν πήγα στο γυμνάσιο και στο λύκειο διάβασα όλη την κλασική γαλλική και ρωσική λογοτεχνία. Και όλη την ελληνική λογοτεχνία, απο Παπαδιαμάντη μέχρι Ξενόπουλο και Καζαντζάκη.
Σήμερα διαβάζω κυρίως τα βιβλία των φίλων μου.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Ι.Φ.Α.: Κλείσιμο πίσω απο το παράθυρο του χιονιού και ατέλειωτες ώρες εργασίας.Δουλεια΄, δουλειά,δουλειά!


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Ι.Φ.Α.: Οι ιστορίες μου είναι πάντα αληθινές, πατούν πάνω σε βιωματικές αφηγήσεις ανθρώπων. Επομένως, η έμπνευσή μου προέρχεται απο τον ανθρώπινο λόγο και βίο.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ι.Φ.Α.: Α! Είναι μεγάλη ιστορία αυτή. Οπως γνωρίζετε είμαι δημοσιογράφος και υπήρξα ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στον Καναδά. Εκεί ασχολήθηκα με το ομογενειακό/εκκλησιαστικό ρεπορτάζ, όπου γνώρισα τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα. Μετά το δραματικό τέλος της τριετούς ποιμαντορίας του, έγραψα την επίσημη βιογραφία του με τίτλο «Η Μοναξιά ενός Ασυμβίβαστου», ένα βιβλίο που αποτύπωσε την ιστορία του εκκλησιαστικού ανδρός αλλά και των διαπλεκομένων συμφερόντων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Οταν κατάλαβα ότι είχα το χάρισμα της αυτοπειθαρχίας προχώρησα στην μυθιστορία με το έργο «Πετάει, Πετάει το Σύννεφο» και συνεχίζω την συγγραφή των μεγάλων έργων μέχρι σήμερα.»


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Η τρικυμία";

Ι.Φ.Α.: «Ενα μυθιστόρημα που εξυμνεί τον έρωτα αλλά ρίχνει φώς και στις ανατροπές της ανθρώπινης ζωής. Τελικά, τη ζωή μας την οπλίζει η μοίρα»


Ερώτηση 7η: Ο έρωτας μπορεί να είναι τρικυμιώδης και να διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του;

Ι.Φ.Α.: Ο έρωτας είναι ανυψωτικός την περίοδο της κορύφωσής του και ισοπεδωτικός την περίοδο της αποσύνθεσής του. Ναι, μπορεί να διαλύσει τα πάντα. Εδώ έγινε ο Τρωικός πόλεμος για τον έρωτα της ωραίας Ελένης!


Ερώτηση 8η: Η Ινδιάνα, Πολέτ, αγάπησε τρελά και με πάθος τον αρχιπειρατή της, Πέτρο, και αντίθετα. Μπορεί κάποια στιγμή να περάσει όλο αυτό το συναίσθημα ή ακόμα και να γεννηθεί το αντίθετο συναίσθημα της αγάπης, το μίσος;

Ι.Φ.Α.: Πιστεύω πως όταν ο έρωτας περικλείει προσωπικές θυσίες που δεν εκτιμούνται και ποδοπατούνται απο το άλλο πρόσωπο, μπορεί να μετατραπεί σε θυμό και γιατί όχι; Σε μίσος!


Ερώτηση 9η: Η Πολέτ βίωσε μέσα σε λίγο καιρό πολλές καταστάσεις. Τελικά μήπως ο Πέτρος ήταν πολύ λίγος για την ίδια;

Ι.Φ.Α.: Δεν πιστεύω πως ήταν λίγος ο Πέτρος, ήταν απλά ο εαυτός του με τις αδυναμίες του, ήταν ένας άνδρας φτιαγμένος απο φθοροποιό υλικό.


Ερώτηση 10η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Ι.Φ.Α.: Γιατί θα λατρέψουν τη γραφή, το σκηνικό του Νησιού, τον ύμνο στον έρωτα, την αποκαθήλωση του Πέτρου, τις πολλαπλές ανατροπές του βιβλίου. Η Τρικυμία σε αφήνει με ένα αίσθημα ικανοποίησης πως τελικά επήλθε η κάθαρση!


Ερώτηση 11η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ι.Φ.Α.: Να διαβάζουν πολύ, να αναζητούν το νόημα πίσω απο τις λέξεις και να ψάχνουν τα αναγνώσματά τους. Να μην διαβάζουν μόνον ευκολάκια!


Ερώτηση 12η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Ι.Φ.Α.: Ναι, η επόμενη ιστορία μου βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Κάνω την έρευνα για να αρχίζω να την γράφω. Είμαι χαρούμενη που μια άλλη αφήγηση θα βρεί το δρόμο της προς τη μυθιστορία!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!






Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος τπης ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και διαφόρων εντύπων. Απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και της Αμερικής, ενώ συνεργάζεται με την εφημερίδα The Huffington Post. Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη είναι μέλος της Εταιρείας Γαλλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (UNEQ), καθώς και της Ομοσπονδίας Αγγλόφωνων Συγγραφέων του Κεμπέκ (QWF).
Η μοναξιά ενός ασυμβίβαστου (Εκδόσεις Εξάντας, 2000), (The Lonely Path of Ιntegrity, Exandas Publishers, 2002). Πετάει, πετάει το σύννεφο (μυθιστόρημα, Eκδόσεις Ψυχογιός, 2003), Στις Αγορές του Κόσμου, Επώνυμες Ευκαιρίες και Μικρές Αναλώσιμες Ιστορίες (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα», 2004), Η Παρακαταθήκη - The Legacy (Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»,2005),  Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (μυθιστόρημα ,Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2006). Ημερολόγιο Αβάνας- Η Κούβα στο Λύκόφως του Κάστρο( Εκδόσεις Ηλέκτρα 2008), Γιά την Αγάπη των Αλλων (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2009),Ο Πόλ και η Λάρα ταξιδεύουν (παιδικό βιβλίο με μουσικό cd, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), Ερωτας στην  Ομίχλη (μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός 2011), επανέκδοση Ψηλά Τακούνια Για Πάντα (Εκδόσεις Αρμός, Δεκέμβριος 2013), «Ξυπόλυτες στην Αμμο» (εκδόσεις Αρμός 2014).    
Από τις εκδόσεις Ωκεανός κυκλοφορεί το βιβλίο της με τίτλο Η Τρικυμία.
 
 
 
Η τρικυμία
Η Πολέτ κι ο Πέτρος θα γνωριστούν σε ένα ελληνικό νησί. Εκείνη, εξωτική σαν Ινδιάνα, είναι Ελληνίδα από τον Καναδά και βρίσκεται εκεί για καλοκαιρινές διακοπές. Ο Πέτρος είναι ο αγροτικός γιατρός του νησιού, γόνος εύπορης οικογένειας των Αθηνών.
Ο έρωτάς τους κεραυνοβόλος, θα τους σαρώσει σαν καταιγίδα, θα τους ενώσει σε μια σχέση που μοιάζει μοναδική, μια σχέση που θα περάσει μέσα σε τρικυμίες και νηνεμίες συναισθημάτων...
Η Πολέτ, βαθιά ερωτευμένη, θα εγκαταλείψει για πάντα τον τόπο της γέννησής της, το μακρινό Μόντρεαλ, πιστεύοντας στην αιώνια Αγάπη που της υπόσχεται ο Πέτρος.
Όμως ο έρωτάς τους θα σκοντάψει στην οικογένεια του Πέτρου και θα πνιγεί στην τρικυμία των δικών του κρυφών αδυναμιών...
Η Πολέτ, κυνηγημένη από μια σειρά μοιραία γεγονότα, θα επιστρέψει στον Καναδά. Εκεί, από πόλη σε πόλη, θα κρύβεται και θα κρύβει το παρελθόν της... παλεύοντας με την τρικυμία που στοιχειώνει τη ζωή της!
Ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα, βασισμένο σε βιωματική αφήγηση, γραμμένο με ιδιαίτερη
μαεστρία, που θα σας συγκλονίσει!
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου