Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Συζητώντας με τη Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Γ.Χ.: Ο Ιταλός συγγραφέας Dino Buzzati. Μου αρέσουν πολύ τα υπερρεαλιστικά διηγήματά του.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Γ.Χ.: Τα πρώτα βιβλία που διάβασα ήταν η παιδική σειρά Τα πέντε Λαγωνικά! Τα Πέντε Λαγωνικά, είναι μια σειρά παιδικών βιβλίων μυστηρίου της συγγραφέως Ένιντ Μπλάιτον. Τοποθετείται στο φανταστικό χωριό Πήτερσγουντ, κοντά στο Μάρλοου του Μπάκιγχαμσαϊρ. Τα κεντρικά πρόσωπα είναι μια παρέα πέντε παιδιών μαζί με το σκύλο τους. Αυτή η παρέα μπλέκεται σε κάποιο μυστήριο σχεδόν σε όλες τις διακοπές τους από το σχολείο και πάντα λύνει το παζλ του μυστηρίου πριν τον κύριο Γκούνη, τον αστυνομικό του χωριού.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γ.Χ.: Από παιδί έγραφα ποιήματα για τον κόσμο, το δάσος, τη θάλασσα, τη φύση γενικότερα. Μου άρεσε να εκφράζω συναισθήματα γράφοντας στιχάκια πάντα με ομοιοκαταληξία και να περιγράφω με λυρικό τρόπο τα φαινόμενα γύρω μου και τις εικόνες που με εντυπωσίαζαν, με ξάφνιαζαν, με συγκινούσαν. Τα τελευταία χρόνια, όταν ανέτρεξα σε κάποια ποιήματα που είχα γράψει μαθήτρια, μου ήρθε η ιδέα κάποια από αυτά να τα επεκτείνω και να φτιάξω μικρές ιστορίες βγαλμένες από τη φαντασία μου. Πάντα βέβαια, πλέκοντας τις φράσεις μου με ομοιοκαταληξία, θεωρώντας ότι είναι πιο ευχάριστο να ακούγονται με αυτόν τον τρόπο και ύφος. Κάπως έτσι γεννήθηκαν και τα πρώτα παραμύθια μου για παιδιά. Στη συνέχεια, προχώρησα στη συγγραφή παραμυθιών στα οποία θίγω κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Όταν νοσούνε τα παιδιά, όπλα η φύση έχει πολλά!”;

Γ.Χ.: Τον τελευταίο καιρό, οι συνθήκες της ζωής μας έγιναν δύσκολες, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο λεγόμενος covid 19. Το βιβλίο μου επομένως είναι επίκαιρο, γιατί έχει στόχο να μάθουν τα παιδιά, μέσω μίας ευχάριστης διήγησης, τα είδη γρίπης και τον τρόπο με τον οποίο χτυπούν τον οργανισμό, στρατολογώντας χιλιάδες πλάσματα, τα μικρόβια! Είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά, διδάσκοντας στα παιδιά, με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, ότι τα φρούτα, τα βότανα και τα λαχανικά, μπορούν να αποτελούν μία ασπίδα προστασίας κατά της γρίπης, των ιώσεων και άλλων ασθενειών.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής αυτού του βιβλίου;

Γ.Χ.: Κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τον προηγούμενο Μάρτιο, ζούσαμε όλοι μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Ήμουν πολύ επηρεασμένη και έτσι σκέφτηκα να γράψω κάτι επίκαιρο. Δεν ήθελα όμως η ιστορία μου να αναφέρεται μόνο στον κορωνοϊό. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο και διασκεδαστικό να γράψω μία ιστορία, στην οποία να εμπλέκονται όλα τα είδη γρίπης! Και πώς θα συσχετίζονταν όλα αυτά τα είδη γρίπης που υπάρχουν; Μου ήρθε η ιδέα λοιπόν να θεωρήσω ότι τα είδη γρίπης συγγενεύουν και αποτελούν μέρος ενός γενεαλογικού δέντρου, με την βασίλισσα Κορώνα στην κορυφή και οι υπόλοιπες γρίπες να είναι αδερφές, ξαδέρφες κλπ.


Ερώτηση 6η: Ο άνθρωπος έχει “κηρύξει” πόλεμο με τη φύση. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Γ.Χ.: Η στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση είναι υπεροπτική. Ξεχνάει από πού προέρχεται και με τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία του δεν τη σέβεται πια και γι’ αυτό λησμονεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κομμάτι της φύσης!


Ερώτηση 7η: Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει το πόσο σημαντικό είναι η ασπίδα αντισωμάτων μέσω της διατροφής από ασθένειες. Θεωρείτε ότι η καθημερινότητα και το άγχος της επιβίωσης είναι οι κύριοι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς ή οι λόγοι είναι άλλοι;

Γ.Χ.: Σίγουρα λόγω της πίεσης και του άγχους που έχει αυξηθεί στην σημερινή εποχή, συχνά τρώμε γρήγορα και παραβλέπουμε τον σωστό τρόπο διατροφής. Επίσης, λόγω του γεγονότος ότι ο άνθρωπος θέλει να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντων, παραβλέποντας την ποιότητα, χρησιμοποιεί περισσότερα φυτοφάρμακα, λιπάσματα, συντηρητικά κλπ. Έχει εξελιχθεί και η τεχνολογία των τροφίμων και παράγονται, με όχι τόσο αγνό τρόπο, περισσότερα βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Επίσης, πολλά μεταλλαγμένα πλέον έχουν μπει στη διατροφή μας.
Τα παιδιά συχνά, δεν προτιμούν τα υγιεινά προϊόντα της φύσης, όπως τα φρούτα τα βότανα και τα λαχανικά, γιατί παρασύρονται από τις διάφορες λιχουδιές, που περιέχουν υλικά συστατικά που είναι εθιστικά. Τέλος, σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει και η πλύση εγκεφάλου, που πραγματοποιείται από τη βιομηχανία της διαφήμισης, η οποία προωθεί όλα αυτά τα προϊόντα της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.


Ερώτηση 8η: Ο μικρός Πάρης θα μάθει να ξεχωρίζει τα είδη ροφημάτων και σούπας και το πού βοηθάει το καθένα. Πόσο σημαντική είναι η συζήτηση των γονέων με τα παιδιά κατά την προσωπική σας άποψη;

Γ.Χ.: Οι έντονοι ρυθμοί ζωής δεν αφήνουν περιθώρια στους γονείς να ελέγξουν τη διατροφή των παιδιών. Καλό είναι να ενημερώνουν τα παιδιά τους για τα ευεργετικά αποτελέσματα που επιφέρει μία υγιεινή διατροφή, να τονίζουν τα εξαιρετικά όπλα που διαθέτει η φύση για την καταπολέμηση των ασθενειών και ότι τα φρούτα, τα βότανα και τα λαχανικά συμβάλλουν στην άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.Χ.: Να πίνετε βότανα και να τρώτε φρούτα και λαχανικά για να διώξετε τους ιούς της γρίπης μακριά!!!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Γ.Χ.: Το επόμενο συγγραφικό έργο αφορά το Σύμπαν… και προσπαθώ να το υλοποιήσω
μαζί με έναν συνάδερφο μου, μαθηματικό, στο γυμνάσιο της Ρόδου όπου εργάζομαι.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





Η Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, από όπου και κατάγεται. Είναι διορισμένη εκπαιδευτικός σε Γυμνάσιο της Ρόδου. Τελείωσε με άριστα το τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην κατεύθυνση Λογοτεχνία – Πολιτισμός. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ στον τομέα Ιταλικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Μετάφρασης.
Είναι συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Τα βιβλία της, “Ένας Κύβος Παραμύθια” και “Η Πηγή της Γνώσης και Άλλα Παραμύθια”, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στα «Σικελιανά 2011» και το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου 2012. Στην Ιταλία, κυκλοφορεί το βιβλίο “Le Ragioni del Cuore”, που συμπεριλαμβάνει ποιήματά της μεταφρασμένα στα γαλλικά και στα ιταλικά από την ίδια και ένα βιβλίο με παραμύθια της που η ίδια επίσης μετέφρασε στα ιταλικά, με τίτλο “Sette Favole…Sette Colori dell’Arcobaleno” (Εφτά Παραμύθια…Εφτά Χρώματα του Ουράνιου Τόξου), το οποίο κέρδισε το τρίτο βραβείο σε διαγωνισμό της Διεθνούς Ακαδημίας “Il Convivio”. Για το παραμύθι της “Ο Αγώνας του Νίκι”, που μετέφρασε η ίδια στα ιταλικά, έλαβε τιμητικό βραβείο “Carlo Collodi” στη Σικελία. Επίσης, κυκλοφορεί στην Ιταλία, στα ιταλικά και στα γαλλικά, το βιβλίο της με τίτλο” Le più belle favole di Georgia”. Το 2019, εκδόθηκαν τα πέντε πρώτα τεύχη της νέας της σειράς “ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ”. Πρόκειται για ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας που επιλέγει η συγγραφέας. Η διασκευή γίνεται σε έμμετρη μορφή. Έχει εκδοθεί επίσης το βιβλίο της “Τα Χριστούγεννα του Κόσμου”, διαπολιτισμικής θεματολογίας. Τα βιβλία της έχουν παρουσιαστεί σε σχολεία και παιδικές βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε σχολεία της Ρόδου.
Έχει εργαστεί ως εισηγήτρια σε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής για Παραμύθι. Συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους και την Ακαδημία Il Convivio στην Ιταλία ως μεταφράστρια λογοτεχνίας. Μετέφρασε πολλές ποιητικές συλλογές και διηγήματα Ελλήνων και Ιταλών συγγραφέων.
Λογοτεχνικές μελέτες της που έχουν εκδοθεί στην Ιταλία: 1. Σύγκριση τεσσάρων αστυνομικών διηγημάτων Ελλήνων και Ιταλών συγγραφέων. 2. Ο Διχοτομημένος Υποκόμης. 3. Λάουρα: Η γυναίκα που κυριαρχεί στην ποίηση του Πετράρχη-Συγκριτική ανάλυση-Βεατρίκη-Λάουρα-Φιαμέτα. 4. Μίλτος Σαχτούρης, Ποιητής Σουρεαλιστής/Ανάλυση με βάση την κριτική του φαντασιακού του Γκαστόν Μπασλάρ. 5. Ανύψωση του Μποτλέρ. Ανάλυση με βάση την κριτική του φαντασιακού του Γκαστόν Μπασλάρ. 6. Requiem του Antonio Tabucchi-Analisi della teoria del fantastico e dell’etrange.
Είναι μέλος της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών.





ΟΤΑΝ ΝΟΣΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΠΛΑ Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ
Έχει και η Γρίπη το δικό της Γενεαλογικό Δέντρο! Δε νομίζετε; Η Βασίλισσα Κορώνα και οι πανούργες αδερφάδες της, η Αρχιδούκισσα Γρίπη, η Μαρκησία Συς και η Κόμισσα Όρνις, κατέστρωναν τα φθονερά σχέδιά τους εναντίον των ανθρώπων, στρατολογώντας χιλιάδες μικρά πλασματάκια… Τα ζωηρά, πονηρά και ζημιάρικα μικρόβια, που έχουν έναν σκοπό, να εισβάλλουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ανίκητα; Όχι! Με ασπίδα την υγιεινή ζωή και όπλο τη σωστή διατροφή, θα βγούμε νικητές!
Η Γεωργία Χαϊδεμενοπούλου συνθέτει με μαεστρία μια σημαντική σε νοήματα και μηνύματα παιδική ιστορία, μέσα από την οποία τονίζει τα εξαιρετικά “όπλα” που διαθέτει η φύση ώστε να καταπολεμήσει τις ασθένειες. Φρούτα, βότανα και λαχανικά συντάσσονται στην πρώτη γραμμή της ανθρώπινης άμυνας για να διώξουν μακριά τις ιώσεις και τα μικρόβια.
Αυτή είναι η περιπέτεια του μικρού Πάρη που με χαρά θα προσπαθήσει να τη διαδώσει σε κάθε παιδάκι! Κι αν τη διαβάσουμε, θα καταλάβουμε πως «ΟΤΑΝ ΝΟΣΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΠΛΑ Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου