Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Εύη Δ. Σκληράκη


Η Εύη Δ. Σκληράκη γεννήθηκε στον Απείρανθο της Νάξου. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μιο της Αθήνας, στο οποίο εκπόνησε και τη διατριβή της με θέμα από την Ιστορία της Εκπαίδευσης. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση (1966-2004) και στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου της Αθήνας “Π.Σ.Π.Α” (1981-2004) ως καθηγήτρια, διευθύντρια και σχολική σύμβουλος. Δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης τα μαθήματα διδακτική φιλολογικών μαθημάτων και ειδική διδακτική της Ιστορίας σε προπτυχιακούς φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μιου της Αθήνας (1992-2008). Στο ίδιο Πανεπιστήμιο δίδαξε ως σχολική σύμβουλος και το μάθημα Αναλυτικά Προγράμματα και Σχολικά Εγχειρίδια σε τμήματα εξομοίωσης των δασκάλων (1996-2000).
Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Έγραψε βιβλία, μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και μελετήματα σε εφημερίδες με θέματα από την Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και τη διδακτική μεθοδολογία.
"Τα δάνεια της εξάρτησης και της χρεοκοπίας 1824-1940" κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Σμίλη.




 Τα δάνεια της εξάρτησης και της χρεοκοπίας 1824-1940
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται την ιστορία του εξωτερικού δανεισμού και της εξάρτησης της Ελλάδας από τις "ξένες δυνάμεις" (1824 - 1940) και επισημαίνει ότι στις συνθήκες και στους ληστρικούς όρους της σύναψης των δανείων (των δανειακών συμβάσεων) βρίσκονται οι αιτίες των αλλεπάλληλων πτωχεύσεων του ελληνικού κράτους του οποίου η πορεία σημαδεύεται από συνεχείς οικονομικές κρίσεις και εξαρτήσεις. Η δανειοληπτική περιπέτεια των Ελλήνων, που άρχισε από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, οι πτωχεύσεις των ετών 1827, 1843, 1893, 1932 και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της χώρας διανθίζονται με άμεσες και έμμεσες πηγές. Συνθήκες, αποσπάσματα ιστοριογραφίας, σατιρικά ποιήματα, γελοιογραφίες και σκίτσα του 19ου και 20ού αιώνα φέρνουν τα ψυχρά ιστορικά γεγονότα στο σήμερα και τα κάνουν περισσότερο θελκτικά. Παράλληλα παρατίθενται σύντομες μονογραφίες ηγετών, των οποίων το όνομα συνδέθηκε με τον δανεισμό και τις χρεοκοπίες, και δίνονται ορισμοί ιστορικών όρων για να γίνει η ιστορική σύνθεση του βιβλίου κατανοητή και στον πιο απλό αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου