Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Συζητώντας με την Ευαγγελία Γκιώνη

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ε.Γ.: Πάντα με μάγευε το αρχαίο ελληνικό θέατρο και πιο συγκεκριμένα η τραγωδία. Φυσικά, δεν μπορώ να "διαλέξω" αγαπημένο τραγικό ποιητή, αλλά από τα έργα των τριών μεγάλων τραγικών αγαπώ ιδιαίτερα την τριλογία "Ορέστεια" του Αισχύλου και τον Οιδίποδα Τύρρανο του Σοφοκλή.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ε.Γ.: Θα σας πω το πρώτο βιβλίο που διάλεξα μόνη μου. Ήταν το "Ένα αλλιώτικο ταξίδι" της Κατερίνας Σκαλιώρα. Ακόμα θυμάμαι εκείνη την επίσκεψη στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς. Θα πρέπει να ήμουν 7-8 χρονών. Διάβαζα πολύ ως παιδί με αγαπημένες συγγραφείς την Ζωρζ Σαρρή και την Άλκη Ζέη.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ε.Γ.: Μέσα από τη δράση της θεατρικής ομάδας του Ομίλου Εξυπηρετητών, στην οποία είμαι υπεύθυνη, έχουμε επισκεφτεί όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλούς χώρους φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών και γενικότερα ατόμων με ειδικές δεξιότητες για να παίξουμε τις παραστάσεις μας, πάντα αφιλοκερδώς. Εκεί είδα τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να "μένει" στους χώρους αυτούς το μήνυμα της πίστης στη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες και να είναι καλά, κάτι που πιστεύει και υπηρετεί η ομάδα μας. Και στη συνέχεια, βέβαια, να μπορεί να έχει κάθε παιδί στα χέρια του ένα βιβλίο που να πραγματεύεται το θέμα της αποδοχής και της αγάπης του εαυτού. Αυτή ήταν και η κινητήριος δύναμη που με έκανε να γράψω και μάλιστα να ξεκινήσω με το συγκεκριμένο βιβλίο. Δεν είναι τυχαία παιδικό βιβλίο και σίγουρα καθόλου "παραμύθι".


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία”;

Ε.Γ.: Είναι μια ιστορία αναζήτησης και αποκάλυψης. Είναι η αναζήτηση κάθε ανθρώπου μέχρι να του αποκαλυφθεί ότι ο ίδιος, όλοι οι άνθρωποι και η ζωή είναι ένα θαύμα. Πέρα από αυτό, όμως, και το λέω με κάθε ευκαιρία, το βιβλίο αυτό για μένα απεικονίζει ξεκάθαρα τη μαγεία που δημιουργεί η λειτουργία της ομάδας. Είναι αποτέλεσμα καθαρά ομαδικής δουλειάς, γιατί ένα κείμενο από μόνο του δεν είναι αρκετό για ένα παιδικό βιβλίο. Χωρίς την εικονογράφηση της Βάλιας Σκαλωμένου και την αισθητική της Μαριάννας Σμυρνιώτου, που επιμελήθηκε το όλο στήσιμο, δεν θα μπορούσε να γίνει. Ούτε φυσικά χωρίς την παρότρυνση και κυρίως την εμπιστοσύνη των υπευθύνων των Εκδόσεων Μέγας Σείριος. Για να μην πω για πολλούς ακόμα που συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του. Επομένως, αν το βάλω όλο μαζί είναι "η μαγική ιστορία της αναζήτησης και η αποκάλυψη του θαύματος μέσα από την ομάδα"!


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου;

Ε.Γ.: Όπως σας είπα και πριν, μέσα από το έργο της θεατρικής ομάδας του Ομίλου Εξυπηρετητών έχουμε αποκτήσει μια τεράστια επαφή και εμπειρία από πολύ ευαίσθητους χώρους και ανθρώπους. Συμβαίνουν μαγικά πράγματα στους χώρους που επισκεπτόμαστε, παιδιά κλεισμένα στον εαυτό τους, που δεν μιλούν σε κανέναν, ανεβαίνουν στη σκηνή και παίζουν μαζί μας, μας αγκαλιάζουν και δεν θέλουν να φύγουμε. Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, εκφράζονται όταν είμαστε εκεί αλλά και μέρες μετά την παράσταση, με τρόπους που αφήνουν τους φροντιστές τους πολλές φορές άφωνους. Και όλα αυτά για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί δεν βλέπουμε σε αυτά το πρόβλημα αλλά το θαύμα. Αντίστοιχες εμπειρίες έχω πάρα πολλές και από το επάγγελμά μου ως ψυχοθεραπεύτρια στην απεξάρτηση τοξικομανών. Αυτά θέλαμε να αποτυπώσουμε και στο χαρτί. Είναι τεράστια η ανάγκη που υπάρχει στα παιδιά μα και στους μεγάλους να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να πιστέψουν στις δυνατότητές τους.


Ερώτηση 6η: Ο μικρός μας ήρωας ψάχνει να βρει κάτι μετά από ένα όνειρο. Τελικά είναι εύκολο ή δύσκολο να βρούμε τις απαντήσεις που ψάχνουμε;

Ε.Γ.: Εύκολο είναι, πιστεύω, αρκεί να θέλουμε. Το ζήτημα για μένα δεν είναι οι δυσκολίες, γιατί οι δυσκολίες είναι δεδομένες. Το ζήτημα είναι εάν θέλουμε να ψάξουμε και να εργαστούμε με τον εαυτό μας για να βρούμε αυτό που αναζητάμε κι έτσι να ξεπεράσουμε και τις δυσκολίες. Το μικρό Θαύμα της ιστορίας μας ήθελε να βρει την απάντηση και την βρήκε. Δεν το έβαλε κάτω παρά τις δυσκολίες, δεν τα παράτησε. Και τελικά, αν το παρατηρήσετε, θα δείτε ότι από μέσα του ήρθε η απάντηση, από τον ίδιο του τον εαυτό προέκυψε το πού θα βρει τη λύση.


Ερώτηση 7η: Ο μικρός μας ήρωας "θέλει να γίνει" αλλά κανένας δεν μπορεί να τον καταλάβει. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Ε.Γ.: Οι άνθρωποι χάνονται μέσα στους ρυθμούς και στις δυσκολίες της καθημερινότητας, μέσα στο εγώ και την ατομικότητά τους. Στο παραμύθι μας όλοι προσπαθούν να καταλάβουν το Μικρό Θαύμα αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στην ουσία αυτού που αναζητά, γιατί ο καθένας το βλέπει από μια πιο περιορισμένη οπτική. Λογικό είναι βέβαια, αλλά ακριβώς για αυτό υπάρχει και ο Σοφός που βλέπει πιο διευρυμένα και σφαιρικά τα πράγματα, για αυτό και μπορεί να κατανοήσει πραγματικά τον ήρωα μας και να του δείξει πώς να βρει τις απαντήσεις που ψάχνει. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στις παραστάσεις μας όλα τα παιδιά παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά στο έργο και στην τελική αποκάλυψη. Όλες οι εντυπώσεις που έχουμε λάβει από γονείς, από τα ίδια τα παιδιά αλλά και από βιβλιοαναγνώσεις που διοργάνωσαν οι παιδαγωγοί και ψυχολόγοι σε φορείς φροντίδας παιδιών, στους οποίους οι εκδόσεις Μέγας Σείριος δώρισαν το βιβλίο, είναι εξαιρετικές και γεμάτες ενθουσιασμό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τα παιδιά στο Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού στην Καβάλα είπαν στην παιδαγωγό τους, όταν τελείωσε την ανάγνωση: "Είμαστε ήδη θαύματα με μεγάλο χαμόγελο, να ξέρεις!". Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μένα!


Ερώτηση 8η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ε.Γ.: Θα δανειστώ ένα τετράστιχο του ποιητή και φιλοσόφου Δημήτρη Κακαλίδη:
"Σαν έρθουν οι πλανήτες στην αυλή σου
να σε ρωτήσουν για των ήλιων την πηγή
πες τους πως ειν' η ίδια η ψυχή σου
ψυχή των άπειρων ψυχών, πυρών πηγή".
Αυτό είναι ο κάθε άνθρωπος. Ας βλέπουμε, λοιπόν την ουσία του καθενός, την ουσία μέσα μας και γύρω μας πέρα από τα φαινόμενα, τις μορφές και τις χωριστικότητες. Αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη και την έχουμε ανάγκη ειδικά στις δύσκολες στιγμές που ζούμε.


Ερώτηση 9η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Ε.Γ.: Ευκαιρία να σας ομολογήσω ότι είναι...άγνωστο ακόμα! Έχω πολλές ιδέες, αλλά είμαι ταυτόχρονα σε αναζήτηση σαν τον ήρωα του βιβλίου. Σκέφτομαι κάτι και για επόμενο παιδικό βιβλίο αλλά ίσως και μια σύνθεση δοκιμιακής και βιωματικής γραφής μέσα από την εμπειρία μου στην ψυχοθεραπεία στην απεξάρτηση.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδo τo βιβλίo σας!!!

Ε.Γ.: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ! Να είστε καλά με υγεία και χαρές εύχομαι!





Ψυχολόγος στο επάγγελμα, με μεγάλη κλινική εμπειρία στον χώρο της ψυχοθεραπείας και εκ φύσεως θαυμάστρια της συνθετικής τέχνης του θεάτρου μέσα από τις ερασιτεχνικές διαδρομές της σε αυτό, η Ευαγγελία Γκιώνη κάνει πρεμιέρα στη συγγραφή με το παραμύθι "Μια Γραμμή και μια Τελεία κι είναι Θαύμα η Ιστορία!".
Ήδη, βέβαια, έχει προηγηθεί η θεατρική του διασκευή και το ανέβασμα της αντίστοιχης παράστασης από τη θεατρική ομάδα που οργανώνει, συντονίζει και σκηνοθετεί (ενίοτε και παίζει διάφορους ρόλους αναλόγως τις ανάγκες). Μια θεατρική ομάδα είκοσι ατόμων, με μακρά ιστορία στον χώρο του παιδικού θεάτρου, η οποία παίζει αποκλειστικά αφιλοκερδώς σε κάθε είδους χώρους που φροντίζουν και φιλοξενούν παιδιά. Θέση της συγγραφέως και της ομάδας η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα και κάθε πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Γιατί; Γιατί πολύ απλά μέσα μας υπάρχει το θαύμα!
Καθώς το σημείωμα αυτό από μόνο του ζητά να είναι λακωνικό, δεν θα παραθέσουμε για την ώρα τις ομιλίες και παρουσιάσεις της σε ακαδημαϊκά, επιστημονικά, λογοτεχνικά συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.





Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι Θαύμα η ιστορία!
Αν ψάξετε στον Παραμυθοχάρτη, δυο παγωτά πιο πάνω και μια κωλοτούμπα δεξιά, κάπου εκεί, δίπλα στη Χώρα των Θαυμάτων, θα ανακαλύψετε μια άλλη Πολιτεία. Μια Πολιτεία αληθινά αξιοθαύμαστη! Την περίφημη Πολιτεία των Ουάου! Εκεί όπου όλα κυλούν πραγματικά θαυμάσια μέχρι που… κάτι περίεργο συμβαίνει!

Τι όνειρο να είδε άραγε ο ήρωας της ιστορίας μας; Και τι ψάχνει να βρει; Ξέρει άραγε κανείς να του απαντήσει; Η αναζήτησή του θα οδηγήσει τα βήματά του στο Σπίτι του Σοφού. Θα μπει μέσα άραγε; Και αν μπει, τι θα συναντήσει;

Αυτά και άλλα πολλά που αξίζει να θαυμάσει κανείς, θα διαβάσετε στο βιβλίο αυτό, που ίσως τελικά και να έπρεπε να έχει το σχήμα… θαυμαστικού!

Το παιδικό παραμύθι “Μια Γραμμή και μια Τελεία κι είναι Θαύμα η ιστορία”, μετά από δύο χρόνια που παιζόταν από την Θεατρική μας Ομάδα σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας παιδιών, ήρθε η ώρα να ταξιδέψει σε κάθε σπίτι με μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά.

Το παραμύθι αφηγείται μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού μία θαυμαστή, περιπετειώδη αναζήτηση. Ποτέ, όμως, ο ήρωάς μας δεν φανταζόταν πόσο… μέσα του ήταν αυτό που λαχταρούσε. Πάντα το μάγευαν οι πλανήτες, τ’ άστρα κι οι Γαλαξίες και όνειρό του ήταν να ταξιδέψει εκεί μια μέρα! Τα κατάφερε τελικά και πώς;

Ας το ανακαλύψουμε!

Το δημοφιλές και αγαπημένο των μικρών (και μεγάλων!!!) Θαυμάτων τηλεοπτικό κανάλι Nickelodeon, φιλοξενεί το παραμύθι μας "Μια Γραμμή και μια Τελεία κι είναι Θαύμα η Ιστορία!" με ένα πολύ όμορφο διαφημιστικό σποτάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου