Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Δύο σταγόνες νερού σε απίθανες περιπέτειες” των Πηνελόπης Μωραΐτου & Μαρίας Μωραΐτου


Η Στραφταλίστα και ο Χαλαζάκης είναι δύο παιχνιδιάρικες σταγόνες νερού. Οι συγγενείς τους τούς κάνουν δώρα χρήσιμα για αυτά αλλά τα πιο σημαντικά από όλα θα τους τα προσφέρει ο θείος τους Υδρογόνο-δύο-Οξυγόνο.
Ο θείος τους θα τους μιλήσει για το νερό, για τη σπουδαιότητά του και για τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί με το νερό από τη γέννηση του κόσμου μέχρι και σήμερα. Και κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι γνώσεων και εμπειριών για τους μικρούς μας αυτούς ήρωες της ιστορίας.
Όλα αυτά όμως γίνονται από την αφήγηση της γιαγιάς Ευθαλίας, η οποία διηγείται στα εγγόνια της, Άγγελο και Ελπίδα, ένα ταξίδι στον χρόνο, τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου της.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με σπονδυλωτό γνωστικό πεδίο. Από τη μία εμπεριέχονται εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά με βάση το νερό, οι οποίες περιλαμβάνονται μέσα στο κείμενο με πιο έντονη, χρωματικά, γραφή. Ενδεικτικά, μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες: «δροσερή σαν το γάργαρο νεράκι», «έβαλε νερό στο κρασί του», «τον έλουσε κρύος ιδρώτας», «δε σε ξεπλένει τίποτα» κ.α.
Από την άλλη μας γνωρίζει τη σπουδαιότητά του μέσα στον Χριστιανισμό, δια στόματος του θείου Υδρογόνο-δύο-Οξυγόνο, ξεκινώντας από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι τα θαύματα του Χριστού και από εκεί μας μεταφέρει στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και στον Μεγάλο Αγιασμό των Υδάτων τα Θεοφάνια.
Μέσα από πληροφορίες με ασκήσεις κάθε λογής, ιστορίες, γνώσεις και τραγούδια παρέχεται η δυνατότητα στους μικρούς μας αναγνώστες να διαβάσουν μία πρωτότυπη ιστορία, να γνωρίσουν διάφορα γνωστικά πεδία που τους είναι άγνωστα, να διδαχθούν χωρίς να υπάρχει ο αυστηρός διδακτισμός και να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά μέσα από την ιστορία και τα παιχνίδια που περιλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, τα οποία έχουν ως σκοπό και στόχο να ξεκουράσουν τα παιδιά από τις πολλές πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε σελίδα.
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το πρώτο από μια σειρά βιβλίων με τον τίτλο “Ιστορίες με τη Γιαγιά Παράδοση” και μας δείχνει ότι πρόκειται για μία καλαίσθητη σειρά που ήρθε για να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Η εικονογράφηση, η οποία ανήκει στη Νίκη Λεωνίδου, γεμίζει το μάτι όλων και δίνει ένα συν στο κείμενο μέσα από τη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιεί, όπου διαφαίνεται η αγάπη και η τρυφερότητα της δημιουργού τόσο για τη δουλειά της όσο και για τα παιδιά.
Όπως μας γνωστοποιείται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για δασκάλους, γονείς, παιδαγωγούς και κατηχητές. Συμπληρώνοντας θα αναφέρω ότι είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι εκτός από τα παιδιά τους και σε βαφτιστήρια, παιδιά φίλων σε γιορτή ή γενέθλια ακόμα και σε βιβλιοθήκες ή/και ένα δώρο για βάφτιση στους μικρούς φίλους μας!





Βασιλική Διαμάντη 
 

1 σχόλιο:

  1. Water Hack Burns 2 lb of Fat OVERNIGHT

    At least 160 000 women and men are utilizing a simple and secret "liquids hack" to lose 1-2 lbs every night in their sleep.

    It's easy and works every time.

    This is how to do it yourself:

    1) Take a drinking glass and fill it up half glass

    2) Proceed to learn this amazing HACK

    so you'll become 1-2 lbs lighter when you wake up!

    ΑπάντησηΔιαγραφή