Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Συζητώντας με τον Κώστα Θεολόγου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Κ.Θ.: Δεν έχω αγαπημένους ή αγαπημένες. Μέλισσα είμαι, διαβάζω και θαυμάζω… πρωτίστως τον επικό Όμηρο, τον οξυδερκή Μιχάλη Καραγάτση, τη στοχαστική Άιρις Μέρντοχ, τον Χένρι Μίλερ στον Καιρό των Δολοφόνων, τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ με τον χαρακτήρα του Χόλντεν Κόλφιλντ, τον διεισδυτικό Αλμπέρτο Μοράβια, τον φιλοσοφημένο Οκτάβιο Παζ στη Διπλή Φλόγα, τον Ζαν Ζενέ στο Εργαστήρι του Αλμπέρτο Τζακομέτι, τον ιερομόναχο Συμεών στα Χάι Κου του…


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Κ.Θ.: Να μια ερώτηση ψυχαναλυτικώς ενδιαφέρουσα… Αν θυμάμαι καλά, οκτάχρονος, διάβαζα το καλοκαίρι του 1968-1969, χούντα ήταν τότε, βιογραφίες ηρώων της παλιγγενεσίας του 1821, αλλά και τον Ροβινσόνα Κρούσο του Ντάνιελ Ντεφόε. Θαυμάζω όλες αυτές τις ηρωικές προσωπικότητες, της θυσίας για την πατρίδα, της μοναξιάς και της επιβίωσης!


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Κ.Θ.: Πάντα έγραφα, από μαθητής στο σχολείο, μετάφραζα αρχαίους λυρικούς και λατίνους συγγραφείς, μεγαλώνοντας έγραφα και ποιήματα, μικρές ιστορίες… Έχω πολλά κείμενα εδώ και δεκαετίες τα οποία είτε δεν τόλμησα να εκδώσω, είτε δεν επεδίωξα να τα εκδώσω.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η κρύπτη του Βιτάλ”;

Κ.Θ.: Μια πολύ καλή ιστορία για την ανθρώπινη μοίρα με ανατροπές, όπως η ίδια ή, μάλλον, μόνον η ζωή μας προσφέρει.


Ερώτηση 5η: Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο σας πόνημα;

Κ.Θ.: Το ομολογώ στο ίδιο το βιβλίο, που περιέχει αλήθειες της ζωής μου, μεταμφιεσμένες ως προς τα ονόματα και τις ιδιότητες των χαρακτήρων. Η ίδια η εγκιβωτισμένη ιστορία με ενέπνευσε, μάλλον με παρακίνησε να την γράψω.


Ερώτηση 6η: Θεσσαλονίκη, Εβραίοι, θάνατοι. Μεγάλη ιστορία κρύβεται σε αυτή την πόλη και πιθανόν να υπάρχουν πράγματα που αγνοούμε. Ένας από τους λόγους που το βιβλίο σας διαδραματίζεται σε αυτή την πόλη έχει να κάνει με τον τόπο καταγωγής σας ή είναι κάτι ακόμα πιο βαθύ;

Κ.Θ.: Υπάρχει κάτι πιο βαθύ από τον τόπο καταγωγής μας; Στο βιβλίο μου, παντού σχεδόν, καραδοκεί ανεπαίσθητα και με τρόπο γοητευτικό ο θάνατος. Στη Θεσσαλονίκη και στους θεσσαλονικείς πρέπει να αφηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία της πόλης μετά από την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς το 1430. Μπορεί κανείς να βρει αυτή την ιστορία σε ένα άλλο βιβλίο μου, ας το πούμε ιστορικό-κοινωνιολογικό, που κυκλοφορεί από το 2008, για την πόλη με τίτλο Χώρος και Μνήμη. Θεσσαλονίκη 15ος - 20ος αιώνας, από τις παραδοσιακές κοινότητες στην αστική νεοτερικότητα.


Ερώτηση 7η: Ο Βιτάλ θα αλλάξει ταυτότητα για να σωθεί και να πάρει πίσω όλα όσα του ανήκουν. Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείτε ότι είναι να “απαρνηθεί” κάποιος, έστω για το φαίνεσθαι, την ίδια του την καταγωγή, τη φυλή, τα πιστεύω και όλη του τη ζωή;

Κ.Θ.: Στην ουσία δεν τα απαρνείται, τα φέρει εντός του και «εκτός» του, θαμμένα στην κρύπτη του. Δύσκολο είναι αυτό, βέβαια, διότι απαιτεί έναν χαρακτήρα δυσεύρετο, φτιαγμένο για να παλεύει και να επιβιώνει προοδεύοντας.


Ερώτηση 8η: Ο Βιτάλ θα αγαπήσει και θα αγαπηθεί. Την αληθινή αγάπη πιστεύετε ότι όλοι μας τη βιώνουμε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας ή είναι μία ουτοπία;

Κ.Θ.: Δεν νομίζω ότι όλες και όλοι βιώνουμε την αγάπη στη ζωή μας κάποια στιγμή. Πολλές και πολλοί ναι, αλλά σε ποιο επίπεδο συνείδησης και αυτογνωσίας; Είναι μακάριοι όσες/οι την βιώσουν έστω και μια φορά. Συνήθως η αγάπη η παράφορη συνοδεύεται και από προδοσία και οδύνη. Και αυτό το σκληρό βίωμα είναι πλούτος, αρκεί να αφεθεί κανείς τόσο στην ηδονή όσο και στην οδύνη της αγάπης, του έρωτα, της ζωής καθεαυτήν!


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Κ.Θ.: Να αφεθούν στην αλήθεια της ιστορίας και της αφήγησης μου.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Κ.Θ.: Ερωτικά διηγήματα, μικρές ιστορίες (petites histoires) και μια μεγάλη αφήγηση (récit) ένα υποείδος μυθιστορήματος, επιρροή μου από τον Maurice Blanchot.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Ο Κώστας Θεολόγου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1960 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νομικά και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης (Paris-I, Panthéon Sorbonne) στην Κοινωνική Ιστορία και Κοινωνική Θεωρία με τον Jean-Marie Vincent, εισηγητή της Σχολής της Φραγκφούρτης στη Γαλλία. Το διδακτορικό δίπλωμά του από τον Τομέα Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ (2006) εστιάζει στις κοινωνικές ταυτότητες και στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού σε πολυεθνικά αστικά περιβάλλοντα. Διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε άλλα πανεπιστήμια. Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια ιδιωτική και στη δευτεροβάθμια δημόσια εκπαίδευση.
Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, μεταφράσεις, συγγράμματα και έχει επιμεληθεί σημειώσεις μαθημάτων για διδακτικές ανάγκες. Έχουν δημοσιευθεί ή βρίσκονται υπό έκδοση εργασίες του (άρθρα ή κεφάλαια) σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά ή συλλογικούς τόμους. Κριτικά σχόλιά του για νέες εκδόσεις έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Διαβάζω, Το Δέντρο, Οδός Πανός κ.α. Κείμενά του βρίσκονται επίσης στα περιοδικά Αντί, Μουσική, Άρδην, Νέμεσις και στις εφημερίδες Μακεδονία, Η Εφημερίδα των Συντακτών, Η Αυγή, Τα Νέα κ.α.
Περισσότερα στο:
KostasTheologou





Η ΚΡΥΠΤΗ ΤΟΥ ΒΙΤΑΛ
Ποια σχέση έχει ο νεαρός Θεσσαλονικιός αφηγητής με τον Παριζιάνο κομουνιστή ζωγράφο Μπορίς Τασλίτσκι; Πόσο αληθινή είναι η ιστορία που διηγείται ο Αθηναίος αριστοκράτης παραμυθάς;
Ένα συνταρακτικό προσκύνημα, μια μυστική τελετουργία στη μνήμη του Βιτάλ, ενός Εβραίου της Θεσσαλονίκης. Δύο πόλεις σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους – το ηδονικό Παρίσι των ’80s και η μαρτυρική Θεσσαλονίκη του Ολοκαυτώματος – συμπλέκονται αφηγηματικά. Μια σύγχρονη ιστορία που περιέχει εγκιβωτισμένη την αφήγηση των περιπετειών του ήρωά μας από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου