Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Συζητώντας με τον Χρήστο Δημόπουλο

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Χ.Δ.: Πολύ φοβάμαι πως είναι πάρα πολλοί. Σαίξπηρ, Βερν, Νταλ, Λε Καρέ, Κρίστι, Ζέη, Καζαντζάκης… Μα κι άλλοι κι άλλοι που μου έχουν χαρίσει ατέλειωτες ώρες απόλαυσης!


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Χ.Δ.: Ποιο, στ’ αλήθεια; Δεν θυμάμαι. Έχω, όμως, ακόμα στη βιβλιοθήκη μου τους δυο χοντρούς τόμους με τα «ΑΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ», από τα μικράτα μου!


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Χ.Δ.: Λίγο η συγκυρία, λίγο η τύχη. Όταν έπεσε το “μαύρο” στην ΕΡΤ και βρέθηκα εκτός τηλεόρασης, η ανάγκη να συνεχίσω την επικοινωνία μου με τα παιδιά, με ώθησε να γράψω ένα βιβλίο με κατασκευές. Στις Εκδόσεις Ψυχογιός βρήκα ένα υπέροχο κλίμα και εκπληκτικούς συνεργάτες. Το ένα βιβλίο έφερνε το άλλο κι έτσι βρέθηκα μέσα σε 7 χρόνια να έχω γράψει 20 βιβλία!


Ερώτηση 4η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε τα βιβλία “Το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας” & “Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης”;

Χ.Δ.: Ήθελα να γράψω κάτι για την Επανάσταση, λόγω της επετείου. Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν μαραθώνιο έρευνας. Ξαναδιάβασα βιβλία, διάβασα κείμενα, έψαξα σε βιβλιοθήκες και στο διαδίκτυο, μίλησα με φίλους μου ιστορικούς. Κι είχα τον χρόνο. Άπλετο χρόνο στην πρώτη καραντίνα, πέρυσι, τέτοια εποχή. Σκέφτηκα πως θα είχε πλάκα να δείξω στα παιδιά πώς ήταν η ζωή πριν από 200 χρόνια. Εδώ γουρλώνουν τα μάτια τους όταν τους λέω πως εγώ είδα πρώτη φορά τηλεόραση όταν έγινα δεκατεσσάρων! Έτσι προέκυψε ένας χιουμοριστικός “οδηγός επιβίωσης”, το “Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης”.
“Το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας” το έγραψα γιατί η ιστορία της Α’ Εθνοσυνέλευσης με συνεπήρε και με συγκίνησε. Ήταν τέτοια η λαχτάρα των επαναστατημένων να βάλουν τα θεμέλια για την οργάνωση του κράτους που ονειρεύονταν, που το έκαναν πριν καν κλείσει χρόνος από την έναρξη της Επανάστασης και, φυσικά, χωρίς να ξέρουν αν τελικά αυτή θα είχε αίσιο τέλος!


Ερώτηση 5η: Στο βιβλίο σας “Το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας” βλέπουμε τις ενέργειες τριών ανθρώπων να δημιουργήσουν το πρώτο Σύνταγμα της χώρας λίγους μήνες μετά την εξέγερση των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Πόσο χρονικό διάστημα χρειαστήκατε για να βρείτε όλες τις πληροφορίες προκειμένου να συνθέσετε την ιστορία του βιβλίου;

Χ.Δ.: Η έρευνά μου κράτησε περίπου έναν μήνα. Αλλά έναν μήνα με δουλειά ασταμάτητη, από το πρωί ως το βράδυ. Άλλον έναν μήνα περίπου χρειάστηκε η συγγραφή. Κι αυτό, γιατί έπρεπε να τηρήσουμε και κάποια χρονικά περιθώρια, αν θέλαμε τα βιβλία να είναι τυπωμένα στις αρχές του 2021.


Ερώτηση 6η: Δικαιώματα και ισότητα είναι τα πρωταρχικά κομμάτια του Συντάγματος. Αυτά όμως βλέπουμε ότι πολλές φορές “καταπατούνται” από κάποιους και προς κάποιους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Χ.Δ.: Το Πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας ήταν πολύ πρωτοποριακό. Βασιζόταν σε άλλα γνωστά κείμενα εκείνης της εποχής: τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τη γαλλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Στα χαρτιά, βέβαια, όλα είναι ωραία. Αλλά στην πράξη δεν είναι πάντα ρόδινα. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως από την εποχή του 1821, έχουν γίνει τεράστια βήματα. Αλλά, ακόμα και σήμερα, όπως σωστά επισημάνατε, τα δικαιώματα καταπατούνται και η ισότητα δεν έχει πλήρως εδραιωθεί. Δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα!


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας “Πώς να τη βγάλουμε καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης” βλέπουμε τις ευκολίες της σημερινής εποχής έναντι των δυσκολιών της εποχής του 1821. Θεωρείτε ότι ο Έλληνας μπορεί να κατανοήσει το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο αυτών εποχών;

Χ.Δ.: Τα παιδιά, μάλλον όχι. Γι’ αυτό, άλλωστε, έγραψα και το βιβλίο. Τώρα, εμείς οι μεγάλοι, αν δεν έχουμε κατανοήσει το χάσμα, τι να πω; Πάντα σε κάθε γενιά οι άνθρωποι βλέπουν τις δικές τους δυσκολίες και τείνουν να ξεχνούν πώς ζούσαν οι πατεράδες, οι παππούδες ή οι προπαππούδες τους.
Αυτό, όμως, θα ήταν πολύ χρήσιμο. Κυρίως για να καταλάβουμε πόσο ευτυχείς πρέπει να αισθανόμαστε!


Ερώτηση 8η: Στην εποχή του 1821 συναντάμε εκτός των διαφορών και κάποιες ομοιότητες όπως το χαράτσι και τα παιχνίδια, που σε ορισμένες περιοχές παραμένουν ίδια. Τελικά οι εποχές μπορεί να εξελίσσονται αλλά ορισμένα πράγματα μένουν σχεδόν ίδια στο πέρασμα των χρόνων και των αιώνων; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Χ.Δ.: Κάποια πράγματα, ναι. Κυρίως κάποιες βασικές αξίες. Η αγάπη, η αξιοπρέπεια, η απλότητα. Κι ενώ όλα τ’ άλλα φαίνονται να αλλάζουν και να μεταμορφώνονται, το φεγγάρι πάντα θα μας χαρίζει αξέχαστες πανσελήνους, η μουσική πάντα θα ευφραίνει την ψυχή μας κι οι άνθρωποί μας πάντα θα δίνουν νόημα στην ύπαρξή μας.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Χ.Δ.: Να εξακολουθούν να διαβάζουν. Με μανία.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Χ.Δ.: Υπάρχει έτοιμη μια έκτη συνέχεια των Περιπετειών του Ήπιου Θερμοκήπιου που προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2022. Δεν είπαμε πως εφέτος ο Θερμοκήπιος μπλέχτηκε σε μια περιπέτεια που είχε κι αυτή σχέση με το 1821. ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΑΣ μας μιλά για την Μαντώ Μαυρογένους και για ένα χαμένο ημερολόγιο. Η έκτη περιπέτεια έχει τίτλο Η ΘΕΑ ΤΩΝ ΦΙΔΙΩΝ και αναφέρεται σ’ ένα αγαλματίδιο που βρέθηκε στην ανασκαφή της Κνωσού και χάθηκε στη Μάχη της Κρήτης.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





Χρήστος Δημόπουλος: https://www.psichogios.gr/el/xrhstos-dhmopoylos
“Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης”: https://www.psichogios.gr/el/pws-na-th-bgaleis-katharh-sthn-ellada-ths-epanastashs.html
“Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά”: https://www.psichogios.gr/el/to-prwto-syntagma-ths-elladas-gia-paidia.html





Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ τη βραβευµένη παιδική εκποµπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ενώ τώρα παρουσιάζει τη συνέχειά της µε τίτλο 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ. Τα τελευταία χρόνια γράφει βιβλία για παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://christosdemopoulos.gr/





Πώς να τη βγάλεις καθαρή στην Ελλάδα της επανάστασης
Ας κάνουμε μαζί ένα ταξίδι στον χρόνο. Ας πάμε 200 χρόνια πίσω, στην Ελλάδα του 1821, όταν ξεκινούσε η Επανάσταση, που έβαλε τέλος σε τέσσερις αιώνες σκλαβιάς κάτω από τους Τούρκους.

Μπορείς, άραγε, να φανταστείς πώς ήταν η ζωή ενός παιδιού όπως εσύ, εκείνα τα χρόνια; Πώς ήταν ντυμένο, τι παιχνίδια έπαιζε, τι έτρωγε, πώς μάθαινε γράμματα, πώς γινόταν καλά αν αρρώσταινε;

Για προσπάθησε. Κομματάκι δύσκολο, ε; Λοιπόν, κάτσε όσο πιο αναπαυτικά μπορείς κι ακολούθησέ μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Να δούμε, θα μπορούσες κι εσύ να τη βγάλεις καθαρή, αν ζούσες στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα;





Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά
Προτού καλά καλά κλείσει ένας χρόνος από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821 και πολύ πριν η σκλαβωμένη Ελλάδα αποκτήσει επιτέλους και επίσημα την ανεξαρτησία της, το 1830, μια χούφτα Έλληνες πατριώτες, που αντιπροσώπευαν τις επαναστατημένες περιοχές, μαζεύτηκαν σ’ ένα άγνωστο ως τότε χωριό της Αργολίδας.

Εκεί, αφού συζήτησαν για μέρες, έγραψαν και ψήφισαν ένα κείμενο που περιέγραφε τα δικαιώματα των πολιτών αλλά και τους κανόνες λειτουργίας του νέου κράτους, που ξαναγεννιόταν από τις στάχτες του.

Το κείμενο εκείνο, που ονομάστηκε «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», ήταν το πρώτο Σύνταγμα της πατρίδας μας και αυτή είναι η ιστορία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου