Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Συζητώντας με τον Δημήτρη Μπογδάνο


Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;


Δ.Μ.: Πολλοί είναι οι αγαπημένοι μου συγγραφείς, όμως αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Μαρκ Τουέιν.



Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 


Δ.Μ.: Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι είναι το πρώτο, αλλά από τα πρώτα μου αναγνώσματα είναι το «Από τη γη στη Σελήνη» του Ιούλιου Βερν.



Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;


Δ.Μ.: Η γυναίκα μου που με άκουσε να λέω μια ιστορία στα ανίψια μου ένα καυτό καλοκαιρινό μεσημέρι.



Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας «Μια στριμμένη γοργόνα»;


Δ.Μ.: Ως μια μικρή προετοιμασία για τα παιδιά, για τους στριμμένους που θα συναντήσουν στη ζωή τους.



Ερώτηση 5η: Η γοργόνα δεν ευχαριστιέται με τίποτα. Τελικά οτιδήποτε έχουμε δεν μας αρκεί ούτε μας αρέσει. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;


Δ.Μ.: Είναι ανθρώπινο ελάττωμα να μην εκτιμάμε αυτά που έχουμε μέχρι να τα χάσουμε. Ένα ελάττωμα που μπορούμε να διορθώσουμε, με λίγη σκέψη και λίγο περισσότερη προσπάθεια.



Ερώτηση 6η: Όταν η γοργόνα θα βρεθεί σε κίνδυνο, θα τη βοηθήσουν αυτοί που η ίδια έχει ήδη απαρνηθεί. Θεωρείτε ότι και στην πραγματική ζωή υπάρχουν τέτοια πρόσωπα στη ζωή όλων μας;


Δ.Μ.: Πιστεύω ότι υπάρχουν, και τις περισσότερες φορές, όπως και στη γοργόνα, είναι αυτοί απ’ τους οποίους δεν το περιμένεις.



Ερώτηση 7η: Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν κάθε στιγμή. Μήπως ωραιοποιούμε κάποια πράγματα λόγω άγνοιας ή και «ψευδαισθήσεων» ακόμα;


Δ.Μ.: Δυστυχώς, καθημερινά μας κατακλύζουν ψεύτικες όμορφες εικόνες και κούφια πρότυπα.



Ερώτηση 8η: Μέσα από την ιστορία σας τι θα θέλατε να «διδάξετε» στους μικρούς μας φίλους;


Δ.Μ.: Να δίνουν πάντα μια δεύτερη ευκαιρία στους άλλους.



Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;


Δ.Μ.: Να μην αφήσουν τη λογική να νικήσει τη φαντασία τους. Κάποιος είπε ότι με τη λογική πηγαίνεις από το Α στο Β, ενώ με τη φαντασία πας παντού.



Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;


Δ.Μ.: Το επόμενο βιβλίο που ήδη έχει εκδοθεί είναι «Ο μαγεμένος κήπος», όμως συνεχίζω να γράφω ιστορίες, για να διασκεδάζω φυσικά πρώτα εγώ με αυτές, και όσες αρέσουν στις εκδόσεις Μεταίχμιο θα γίνουν βιβλία για να διασκεδάσουν στη συνέχεια και πολλοί μικροί αναγνώστες.



Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!


Δ.Μ.: Σας ευχαριστώ κι εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και το blog σας Βιβλιομανία - Βιβλιολατρεία







Ο Δημήτρης Μπογδάνος γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρός συνήθιζε να φτιάχνει ιστορίες με το μυαλό του, απλά για να διασκεδάζει. Ιστορίες με σκανταλιές, ιστορίες ίσως λίγο τρομακτικές, ιστορίες με γέλια, με κυνηγητά, με εκπλήξεις και με μυστικά. Για να μην τις ξεχνάει όμως, αλλά και για να μπορεί να τις διαβάζει αργότερα, τις έγραφε σε ένα μεγάλο τετράδιο. Για να χωρέσουν μάλιστα πολλές ιστορίες, έγραφε όχι μόνο πάνω στις γραμμές, αλλά και κάτω από αυτές, ακόμα και γύρω γύρω. Επίσης έγραφε με διαφορετικά γράμματα που είχε σκεφτεί μόνος του κι όχι με τα κανονικά, κι έτσι κανείς άλλος δεν μπορούσε να διαβάσει τις ιστορίες του. Ακόμα και σήμερα, όταν θέλει να διασκεδάσει, ανοίγει το τετράδιο εκείνο και διαβάζει κάποια ιστορία ή… γράφει μία καινούρια. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του Πρόβατα ενωμένα, ποτέ κυνηγημένα και Ο μάγκας δράκος στη σειρά Διαβάζω ιστορίες, Ο Μάγος Άχρηστος στη σειρά Μικρές Καληνύχτες, καθώς και τα εικονογραφημένα βιβλία Το σκουριασμένο τρίγωνο και Σας παρακαλώ, μην το διαβάσετε.







Μια στριμμένη γοργόνα


Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια όμορφη γοργόνα, με μακριά ξανθά μαλλιά, δύο υπέροχα πράσινα μάτια και μια μεγάλη ασημένια γυαλιστερή ουρά ψαριού. Στη γοργόνα όμως δεν άρεσε καθόλου που ήταν μισή άνθρωπος και μισή ψάρι. Γι’ αυτό και ήταν συνέχεια μες στα νεύρα. Δεν άντεχε την υγρασία της θάλασσας και τα ψάρια τής βρομούσαν ψαρίλα. Άραγε μια στριμμένη γοργόνα μπορεί να βρει κάποιον να τη βοηθήσει όταν κινδυνεύσει;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου