Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Συζητώντας με την Εύα Καραμάνου

Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Ε.Κ.: Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και για το λόγο αυτό μου είναι πολύ δύσκολο να επιλέξω. Παρόλα αυτά,δύο αγαπημέμοι μου είναι η Αλκυόνη Παπαδάκη και ο Όσκαρ Ουάιλντ. Επίσης, όσον αφορά την ποίηση, αγαπημένοι μου είναι ο Γ. Σεφέρης και ο Γ. Ρίτσος.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ε.Κ.: Με αυτή την ερώτηση με γυρνάτε πίσω στα παιδικά μου χρόνια. <<Ο σκληρόκαρδος γίγαντας >> του Όσκαρ Ουάιλντ ήταν το πρώτο διήγημα που με ταξίδεψε.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Ε.Κ.: Η συγγραφή για εμένα είναι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, όπου μέσα από αυτό οι αναγνώστες μπορούν να σκεφτούν το τί ίσως θα έκαναν οι ίδιοι αν βρίσκονταν στη θέση των ηρώων.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Ε.Κ.: Τα πάντα μπορεί να είναι έμπνευση: από ένα όμορφο τοπίο μέχρι τα συναισθήματα που σου προκαλεί μία εικόνα. Εξάλλου μία εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ε.Κ.: Αυτό που με ώθησε να ξεκινήσω τη συγγραφή ήταν η αγάπη μου για τα βιβλία και η ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου μέσα από αυτά.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε τα βιβλία σας "Η μεγάλη συγγνώμη" και "Μια καρδιά για δύο";

Ε.Κ.: Και τα δύο βιβλία έχουν μέσα τους ρεαλισμό, με ανθρώπινες αδυναμίες και με αλήθειες που δεν πρέπει να μένουν κρυφές.


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας "Μια καρδιά για δυο" μας μιλάτε για τη διαφορετική κουλτούρα, παιδεία και κοινωνικο-οικονομική κατάσταση που υπάρχει σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε τριτοκοσμικές. Ποιο ήταν το έναυσμά σας να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;

Ε.Κ.: Μία φωτογραφία ενός μικρού, ρακένδυτου κοριτσιού στην Αφρική την οποία είδα και έτσι ένιωσα την εσωτερική ανάγκη να εκφράσω μέσα από αυτό το βιβλίο την αγανάκτησή μου για τη διαφορά των δύο ίδιων και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικών κόσμων.


Ερώτηση 8η: Δουλεία και σωματική κακοποίηση βιώνουν τα παιδιά της Αφρικής αφού γίνονται σκλάβοι στην τρυφερή ηλικία ακόμα και των 7 ετών. Γιατί πιστεύετε πως η πολιτική αυτών των χωρών επιτρέπουν κάτι τέτοιο σκληρό;

Ε.Κ.: Όπως περιγράφω και στο βιβλίο μου, ο άνθρωπος για τα πλούτη μπορεί να γίνει αδιάφορος και απάνθρωπος. Με λίγα λόγια, ο θάνατός σου η ζωή μου. Η εξουσία που τους ασκείται σε συνδιασμό με την έλλειψη παιδείας σε αυτές τις χώρες είναι η αρχή του κακού καθώς η απληστία δεν έχει όρια και ήταν κι ένας ακόμη λόγος που με ώθησε να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο.


Ερώτηση 9η: Ένα μέρος των εσόδων του βιβλίου δίνεται για τον αγώνα του μη κυβερνητικού οργανισμού "Γιατροί χωρίς σύνορα". Θέλετε να μας πείτε γιατί διαλέξατε τη συγκεκριμένη οργάνωση και όχι κάποια άλλη;

Ε.Κ.: Εδώ και λίγα χρόνια ήμουν δωρητής στη συγκεκριμένη οργάνωση που αγωνίζεται για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο και ενημερωνόμουν από τα φυλλάδιά τους για το σπουδαίο έργο που κάνουν στην Αφρική. Μέσα σε ένα από αυτά είδα και τη φωτογραφία του ρακένδυτου παιδιού που έγινε και η έμπνευση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου


Ερώτηση 10η: "Η μεγάλη συγγνώμη". Και μόνο από τον τίτλο μας δείχνετε το τι θα διαβάσουμε στο βιβλίο σας. Πιστεύετε πως η συγγνώμη είναι δύσκολο στο να ειπωθεί; Και αν ναι γιατί πιστεύετε πως ισχύει κάτι τέτοιο;

Ε.Κ.: Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι! Χρειάζεται να έχει κανείς μεγαλείο ψυχής για να μπορεί συγχωρεί και δύναμη για να ζητά συγγνώμη. Ζητώντας την όμως, εξιλεώνεται πρώτα ο ίδιος κι αυτός που τη δέχεται μπορεί να λυτρωθεί. Άλλωστε, αυτό είναι και το μεγαλείο αυτής της τόσο σπουδαίας λέξης.


Ερώτηση 11η: Δανάη και Άννα, δύο αδερφικές φίλες. Πιστεύετε πως σε μία φιλία τα πάντα συγχωρούνται ή θα έπρεπε να συγχωρούνται;

Ε.Κ.: Οι άνθρωποι δοκιμάζονται μέσα από τους δεσμούς φιλίας που αναπτύσσουν, ιδίως όταν πρόκειται για μία τόσο δυνατή φιλία. Κι εδώ ξεπροβάλλει η μαγεία μίας τόσο ισχυρής έννοιας, όπως η <<συγγνώμη>>. Άλλωστε, τα λάθη είναι ανθρώπινα. Ανάλογα, λοιπόν, από τη δύναμη που έχει ένας δεσμός φιλίας, θα μπορέσει ή όχι να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά του.


Ερώτηση 12η: Πέτρος και Νίκος είναι τα αδέρφια της ιστορίας. Ο Πέτρος από πολύ μικρή ηλικία ζήλευε τον αδερφό του Νίκο. Πιστεύετε πως η αντιζηλία σε τέτοιου είδος δεσμούς οφείλεται στους γονείς και στον διαχωρισμό που θελημένα ή μη κάνουν στα παιδιά τους;

Ε.Κ.: Σίγουρα, οι γονείς έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς θα διαχειριστούν το κομμάτι της αντιζηλίας ανάμεσα στα αδέρφια, όπως επίσης μεγάλη σημασία έχει και ο χαρακτήρας που διαμορφώνει το κάθε παιδί ξεχωριστά.


Ερώτηση 13η: Η αγάπη και η φιλία είναι οι πρωταρχικές αξίες που συνθέτουν την ιστορία. Πιστεύετε πως είναι οι πιο σημαντικές για κάθε άνθρωπο ή υπάρχει κάτι άλλο πιο σημαντικό από αυτές;

Ε.Κ.: Πιστεύω πως η αγάπη και η φιλία είναι δύο γερά θεμέλια που ο καθένας μπορεί να χτίσει επάνω τους. Πέρα από αυτά, υπάρχουν εξίσου σημαντικές αξίες, όπως: η συγγνώμη, ο σεβασμός, η κατανόηση.


Ερώτηση 14η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Ε.Κ.: Γιατί όλοι οι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, χρωστάμε μία <<συγγνώμη>> και ανάλογα με τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μας ξεχωριστά, έρχεται αντιμέτωπος με τα λάθη του και πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να εξιλεωθεί ή όχι. Άλλωστε, η συγγνώμη είναι μία από τις πιο σπουδαίες έννοιες όμως δυστυχώς, πολλές φορές την ξεχνάμε μέσα στην καθημερινότητά μας.


Ερώτηση 15η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ε.Κ.: Όλοι, ίσως, χρωστάμε ένα <<συγγνώμη>> και δεν είναι ποτέ αργά για να ειπωθεί και πως βάζοντας ο καθένας μας ένα μικρό λιθαράκι ο κόσμος που ζούμε, κάποια μέρα, θα γίνει καλύτερος. Εξάλλου, αυτό είναι και το νόημα που ήθελα να αφήσω στα βιβλία μου.


Ερώτηση 16η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Ε.Κ.: Οι αναγνώστες μου μου έχουν ζητήσει τη συνέχεια του διηγήματος <<μια καρδιά για δυο>>, τη ζωή του Σαντ και της Νεφέλης μετά από χρόνια. Πριν όμως από αυτό, γράφω ένα μυθιστόρημα που ελπίζω να τελειώσω σύντομα κι έτσι να έχω τη χαρά να προσπαθήσω να ταξιδέψω και πάλι μαζί με τους ήρωές μου, το Σαντ και τη Νεφέλη.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!

Ε.Κ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αναγνώστες μου για την αγάπη και την εκτίμηση που έχω εισπράξει μέσα από αυτά τα δύο βιβλία. Επίσης, τον εκδότη μου, Βαλάντη Ναγκολούδη, που αγκάλιασε από την αρχή τα βιβλία μου και την κυρία Δήμητρα Γαρδάνη για τη διόρθωση και την επιμέλεια του κειμένου στο μυθιστόρημα <<η μεγάλη συγγνώμη>>.






Η Εύα Καραμάνου γεννήθηκε στη Γοργόπη του νομού Κιλκίς το 1971, όπου έζησε τα παιδικά της χρόνια. Αργότερα ήρθε με την οικογένειά της και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή ηλικία έγραφε μικρές ιστορίες και μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε πως αυτό ήταν η αρχή για το όμορφο, συγγραφικό ταξίδι της περιπλάνησης. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί επίσης το διήγημα που έχει τίτλο "μια καρδιά για δυο".
"Μια καρδιά για δύο" κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Πηγή και "Η μεγάλη συγνώμη" το 2013 από iWrite.gr.
 
 
 
 
 
 
"Μια καρδιά για δύο" 
 Ένα φτωχικό χωριουδάκι στη Σιέρα Λεόνε και λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, ένα χλιδάτο ξενοδοχείο, φιλοξενούσαν δύο διαφορετικούς κόσμους και συνάμα δύο τόσο ξεχωριστά παιδιά. Η οχτάχρονη Νεφέλη και ο εννιάχρονος Σαντ ήρθαν να ανατρέψουν τις ζωές όλων με το άσχημο παιχνίδι που τους έστησε η μοίρα δικαιώνοντας την πιο σπουδαία λέξη του κόσμου, την αγάπη.
Ένα ρακένδυτο, εννιάχρονο αγόρι είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει το δικό του Γολγοθά και συγχρόνως να σηκώσει και το σταυρό της λευκής φίλης του μέσα στη φρίκη των ορυχείων όπου είχαν φυλακιστεί τα δύο παιδιά. Την απίστευτη δύναμη ψυχής και τη θέληση για ζωή, που έκρυβε ο μικρός Σαντ, μπόρεσε να μοιραστεί με την οχτάχρονη Νεφέλη δίνοντάς της πάντα το χέρι του για να κρατηθεί στις δύσκολες στιγμές που βίωναν. Η μικρή Νεφέλη δεν είχε φανταστεί ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της πως η απόδρασή της από το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε με τους γονείς της θα γινόταν η αιτία να αναστατωθούν τόσες ζωές όταν επάνω στον παιδικό της αυθορμητισμό πήγε κρυφά στο χωριό του μικρού Αφρικανού Σαντ για να προσφέρει μία μικρή βοήθεια. Οι συνέπειες όμως ήταν τρομερές για την ίδια και την οικογένειά της αλλάζοντας ριζικά τις ζωές όλων για πάντα.

https://www.youtube.com/watch?v=6ii4-Ro6v84
 
 
 
 
 
"Η μεγάλη συγνώμη" 
Δανάη : Ρομαντική και συνεσταλμένη, είχε ένα κουκλίστικο πρόσωπο με παιχνιδιάρικα μαύρα μάτια, γαλλική μυτούλα και ένα χείμαρρο από μακριές μαύρες μπούκλες που πλαισίωναν το πρόσωπό της, θυμίζοντας καλλονή.

Άννα: Ανεξάρτητος χαρακτήρας, δυναμικός, ξανθιά με μεγάλα γαλάζια μάτια με τέλειες αναλογίες, δε θα περνούσε ποτέ απαρατήρητη. Τα δύο κορίτσια συμπλήρωναν το τέλειο δίδυμο της ομορφιάς, η καθεμία ξεχωριστά με τα χαρίσματα που τους έδωσε απλόχερα η φύση. Οι δύο ξαδέρφες μεγάλωσαν μαζί από μικρά παιδιά, δημιουργώντας ένα γερό δεσμό αγάπης και φιλίας, που τίποτα δεν μπορούσε να τον σπάσει, μέχρι που εμφανίστηκε ο Πέτρος, ο γοητευτικός καρδιολόγος κι έτσι ξαφνικά και αναπάντεχα, όπως γίνεται άλλωστε στη ζωή μας, οι μέχρι πριν λίγο αχώριστες κοπέλες ήρθαν να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους , με τον πιο σκληρό και επώδυνο τρόπο. Άραγε η αγάπη έχει το φάρμακο να επουλώσει τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει αυτή η σκληρή δοκιμασία;

https://www.youtube.com/watch?v=BAV-cICY_NQ
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου