Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Συζητώντας με τον Νίκο Φαρούπο για το βιβλίο του "Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων"

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Ν.Φ.: Η ελκυστική κατασκευή μικρών ατελών κόσμων, περιορισμένων στο μικρό σύμπαν μερικών ηρώων. Η δυνατότητα –είτε γράφεις είτε διαβάζεις- να ζεις πολλές ζωές, να ταυτίζεσαι και να στοχάζεσαι πάνω σ’ αυτές και στους χαρακτήρες που τις βιώνουν, κάτι που σπανίως κάνεις με τη δική σου ζωή, καθώς είναι βουτηγμένη στην τύρβη της καθημερινότητας. Η λογοτεχνία είναι απόλαυση, διασκέδαση, προβληματισμοί, επικοινωνία, σοφία και γνώση, ζεν και έρωτας και τόσα πολλά ακόμα.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Ν.Φ.: Η ικανότητα να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής τους, η δυνατότητα να συγκινεί και να επιδρά στο συναισθηματικό τους κόσμο, το ταλέντο να ερεθίζει δημιουργικά το πνεύμα τους. Όλα αυτά μαζί.


Ερώτηση 3η: Τι συναισθήματα νιώθετε κατά τη διάρκεια της συγγραφής κάθε σας έργου;

Ν.Φ.: Πολλές μικρές αγωνίες όταν κατά τη διάρκεια της συγγραφής το έργο μού δημιουργεί προσκόμματα, αλλά χαρά κι ικανοποίηση όταν κυλάει ομαλά κι εμπνευσμένα προσφέροντας αφορμές να αναπτυχθούν ενδιαφέρουσες σκέψεις και χαρακτήρες που αξίζει να ακολουθήσει και να ταυτιστεί μαζί τους ο μελλοντικός αναγνώστης.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων”;

Ν.Φ.: Είναι ένα βιβλίο–κολάζ γυναικείων χαρακτήρων. Αρκετές απ’ αυτές τις έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή της ζωής μας, ενώ για άλλες απλώς έχουμε ακούσει ότι μάλλον, μπορεί ή ίσως και να υπάρχουν. Πίσω από κάθε (μυθ) ιστορία–διήγημα κρύβεται και μία ενδιαφέρουσα γυναικεία προσωπικότητα.


Ερώτηση 5η: Γυναίκες. Αθώες, ερωτικές, διεκδικητικές. Τι σημαίνει για εσάς “γυναίκα”;

Ν.Φ.: Ένα πολύπλοκο και μυστηριώδες πλάσμα, αξιοθαύμαστο ακόμα και στις πλέον απλοϊκές του ‘’εκδοχές’’. ΄Eνα ον πολλαπλών ρόλων, που κυριαρχεί στην ζωή του ανθρώπου, βιολογικά και ψυχοπνευματικά. Βιολογικά, γιατί όχι μόνο επειδή παράγει ζωή, αλλά και την επηρεάζει ακόμα και πριν τη γέννηση, αφού σύμφωνα με έρευνες στοιχεία της υγείας και της προσωπικότητας του παιδιού αναπτύσσονται ήδη από τη πρώτα στάδια της ζωής του, στη μήτρα. Γυναίκα ίσον μάνα, αδελφή, ερωμένη, μούσα. Για τον άντρα η παρουσία και η προσωπικότητα της μητέρας είναι καθοριστική για τη ζωή του και για τη μελλοντική συνύπαρξή του με το γυναικείο φύλο.


Ερώτηση 6η: Πολλές εποχές και περιοχές ξεδιπλώνονται στις ιστορίες σας. Πιστεύετε ότι η εποχή, η περιοχή και η κοινωνία διαμορφώνει τους χαρακτήρες των ανθρώπων όπως συμβαίνει και με τους χαρακτήρες σας;

Ν.Φ.: Ω, μα ναι! Πολύ εύστοχη ερώτηση. Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν κοινά χαρακτηριστικά και οι ανάγκες τους να είναι παντού και πάντοτε οι ίδιες, όμως ο τόπος που ζει κανείς, η εποχή και ο κοινωνικός περίγυρος διαμορφώνουν όλες τις λεπτές αποχρώσεις του χαρακτήρα του –και της ζωής του γενικώς.


Ερώτηση 7η: Η συλλογή σας αποτελείται από 14 διηγήματα. Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα ως αγαπημένο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Ν.Φ.: Θα επέλεγα το τελευταίο ‘’η προιξ της Ξανθής’’ γιατί εμπεριέχει πολλές μνήμες από το Περιστέρι, όπου γεννήθηκα κι έζησα μέχρι τα 14 μου χρόνια.


Ερώτηση 8η: Διηγήματα, μελέτες, μυθιστορήματα. Ποιο από αυτά θεωρείτε ότι ταιριάζει περισσότερο στο ύφος σας και στο στυλ σας και γιατί;

Ν.Φ.: Οι μελέτες είναι ένα ‘’κουσούρι’’ που μου έχει μείνει από τα χρόνια των σπουδών. Νομίζω ότι προτιμώ το μυθιστόρημα, ακόμα και τα διηγήματά μου, όπως ακούω συχνά, είναι ‘’μικρά μυθιστορήματα’’. Φροντίζω πάντως κάθε φορά το θέμα με το οποίο καταπιάνομαι να είναι -όσο το δυνατόν- πρωτότυπο ώστε να καλύπτω ένα (ανα)γνωστικό κενό.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ν.Φ.: Ελπίζω να μην τους ενοχλεί η συχνή αλλαγή της θεματολογίας μου, αλλά δεν μπορώ να γράφω διαρκώς το ίδιο βιβλίο –έστω με παραλλαγές.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Ν.Φ.: Πλησιάζω στο τέλος ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με ήρωα έναν -έξω από τα τετριμμένα- επιθεωρητή. Περισσότερα δε λέω, πρόκειται πάντως για ένα ασυνήθιστο θέμα, με έναν ασυνήθιστο ήρωα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Ν.Φ.: Σας ευχαριστώ πολύ.





Ο Νίκος Φαρούπος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και σε ταινίες μεγάλου μήκους. Από το 1989 ασχολείται επαγγελματικά με το σενάριο και έχει συνεργαστεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες, ενώ από το 1992 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και μελέτες.
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία του Ο δήμιος (1998), Λεξικό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων (2004), Η ωραία Ελένη (2004), Η ζώνη της Αφροδίτης (2004), Ο κόσμος των φανταστικών όντων των αρχαίων Ελλήνων (2005), Οι αυριανοί έρωτες θα είναι οι καλύτεροι (2006), Μικρά πάθη (2008), Οι ιχνηλάτες του σκότους (2010), Έγκλημα στην Αντίπαρο (2015), Ο αρχιβιβλιοθηκάριος και άλλες ιστορίες (2016), το ιστορικό μυθιστόρημα Εφιάλτης - η απολογία (2017) και το Μάρτιο του 2020 το Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων.
(2020) Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων, Κέδρος
(2018) Εφιάλτης, Κέδρος
(2016) Ο αρχιβιβλιοθηκάριος, Κέδρος
(2015) Έγκλημα στην Αντίπαρο, Κέδρος
(2010) Οι ιχνηλάτες του σκότους, Κέδρος
(2008) Μικρά πάθη, Κέδρος
(2006) Οι αυριανοί έρωτες θα είναι οι καλύτεροι, Κέδρος
(2005) Ο κόσμος των φανταστικών όντων των αρχαίων Ελλήνων, Κέδρος
(2004) Η ζώνη της Αφροδίτης, Κέδρος
(2004) Η ωραία Ελένη, Κέδρος
(2004) Λεξικό των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώγων, Κέδρος
(2000) Andros, Axon Εκδοτική
(2000) Cefalonia, Axon Εκδοτική
(2000) Άνδρος, Axon Εκδοτική
(2000) Κεφαλλονιά, Axon Εκδοτική
(1998) Ο δήμιος, Κέδρος
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2017) Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα, Κύμα
(2017) Ιστορίες πάθους και μαγειρικής, Κύμα
(2017) Στον ίσκιο του βασιλιά, Κλειδάριθμος
(2000) Greece, Axon Εκδοτική
(2000) Ελλάδα, Axon Εκδοτική
(1999) Ο φύλακας των ψυχών, Κέδρος





Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων
Ιστορίες εποχής και ιστορίες σύγχρονες. Από το Περιστέρι του ’70, την Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη του ’80, την παλιά και τη νέα Αθήνα, την Κρήτη, έως και την Αυστρία. Ιστορίες εγκληματικών ερώτων. Ιστορίες που έζησα, που άκουσα, που φαντάστηκα, που έκλεψα. Ιστορίες με γυναίκες υπέροχες, γυναίκες αράχνες, γυναίκες ερωμένες, γυναίκες μητέρες, γυναίκες αγέρωχες, γυναίκες επιπόλαιες, γυναίκες μεγαλοπρεπείς, γυναίκες άντρες, γυναίκες θύματα, γυναίκες θεές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου