Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Συζητώντας με τη Λένα Μερίκα

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;


Λ.Μ.: Ο Ευγένιος Τριβιζάς.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Λ.Μ.: «Το Ασχημόπαπο» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Για μένα παραμένει μέχρι σήμερα το απόλυτο, το συγκλονιστικότερο παραμύθι όλων των εποχών!


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Λ.Μ.: Η πρόωρη συνταξιοδότησή μου, ως μητέρας ανηλίκων, από το ΙΚΑ. Αργία μήτηρ πάσης ... κακίας, δε λένε;  Ίσως, αλλά στην περίπτωσή μου και μήτηρ δημιουργικής ενασχόλησης. Άξαφνα υπήρχε αρκετός διαθέσιμος χρόνος να πειραματιστώ με τη συγγραφή, ενός θεατρικού έργου αρχικά, και ιστοριών για εφήβους στη συνέχεια, συμμετέχοντας σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που τυχαία υπέπεσαν στην αντίληψή μου – συχνά η παρέμβαση της τύχης χαράζει δρόμους.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ζωή στα ροζ”;

Λ.Μ.: Κοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή αλλά και χιουμοριστικές ανατροπές, για εφήβους και όχι μόνο.


Ερώτηση 5η: Το δαιμόνιο ντετεκτιβικό δίδυμο Μίλτος – Θεοδώρα θα μπλέξει σε νέες σπαρταριστικές περιπέτειες. Υπάρχει κάποια συνταγή, κατά τη γνώμη σας, για την επιτυχία μιας σειράς ιστοριών με τους ίδιους βασικούς χαρακτήρες όπως είναι οι δικές σας;

Λ.Μ.: Αν υπήρχε τέτοια συνταγή, θα την εφαρμόζαμε όλοι χωρίς δεύτερη σκέψη. Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία ή μη μιας σειράς ή ενός μεμονωμένου έργου: Η συντομία, η αποφυγή πλατειασμών, διδακτισμού και σοβαροφάνειας, μια ιστορία που να αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η συνύπαρξη των ίδιων βασικών ηρώων σε πολλές ιστορίες μιας σειράς βοηθάει κατά τη γνώμη μου τόσο τον συγγραφέα, που έχει να χειριστεί οικεία, αγαπημένα του πρόσωπα, όσο και τον αναγνώστη, που καλείται να μοιραστεί τη ζωή παλιών του φίλων.


Ερώτηση 6η: Η Ζωή θα βιώσει το bullying και όχι μόνο. Πιστεύετε ότι μέσα από τέτοια βιώματα ο άνθρωπος βγαίνει πιο δυνατός ή γίνεται πιο αδύναμος, πιο ευάλωτος ή/και πιο ευαίσθητος;

Λ.Μ.: Αρχικά γίνεται πιο ευάλωτος και πιο ευαίσθητος, η αδυναμία του όμως μπορεί να μετατραπεί σε δύναμη, αν κατορθώσει να αντιπαρατάξει στο bullying τη δική του αυτοπεποίθηση, που απορρέει από τη συνειδητοποίηση της θρασυδειλίας και της απόλυτης καφρίλας όσων τον πλήγωσαν.


Ερώτηση 7η: Η ιστορία σας αποτελείται από δόσεις άφθονου γέλιου και δράματος. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη ζωή όλων μας. Ποια κομμάτια αποτυπώνονται ανεξίτηλα στην ψυχή των ανθρώπων και γιατί, ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Λ.Μ.: Στην ψυχή του εκάστοτε πάσχοντος αποτυπώνονται, νομίζω, τα δραματικά κομμάτια. Στη μνήμη πάλι όσων είναι απ’ έξω, αποτυπώνονται οι κωμικές πλευρές των, έτσι κι αλλιώς, συχνά κωμικοτραγικών γεγονότων. Με την πάροδο του χρόνου, βέβαια, μπορεί ενίοτε και ο παθών να εντοπίζει την αστεία πλευρά πολλών παθημάτων του και να γελάει συγκαταβατικά με τον παλιό ευάλωτο εαυτό του, πράγμα που σημαίνει ότι έχει θεραπευθεί από τον πόνο που κάποτε του προκάλεσαν. Έτσι ειν’ η ζωή....


Ερώτηση 8η: Στην ιστορία σας βλέπουμε πολλά κοινωνικά θέματα της σημερινής, και όχι μόνο, εποχής να ξεδιπλώνονται. Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να τα εντάξετε εντός του κειμένου σας;

Λ.Μ.: Θέλησα, ξέρετε, στο μέτρο που μπορώ, να θίξω κάποια θέματα, προκειμένου να βοηθηθεί ο αναγνώστης να συνειδητοποιήσει πόσο τυχεροί είμαστε σήμερα, ιδίως εμείς οι γυναίκες, σε σχέση με άλλες, όχι πολύ παλαιότερες, εποχές. Έχουμε την τάση να είμαστε ... κακομαθημένοι, να γκρινιάζουμε, να διεκδικούμε τα πάντα και να τα θεωρούμε αυτονόητα. Ας αποτίσουμε φόρο τιμής στις γυναίκες, της επαρχίας κυρίως αλλά όχι μόνο, που αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθερες και – χμ ... σχεδόν – ισότιμες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε τους αγώνες υπέρ της ισότητας, της αλληλεγγύης και, εν τέλει, της αγάπης μεταξύ όλων μας, ασχέτως γένους, φυλής ή χρώματος.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Μ.: Stay cool! Ό,τι και να συμβαίνει, το μέλλον είναι στα χέρια σας και μόνο!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Λ.Μ.: Είχα σκοπό να βάλω τον Μίλτο και τη Θεοδώρα να διερευνούν κάποιες σκοτεινές ιστορίες από τα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου κάπου στην ελληνική επαρχία, ο κορονοϊός όμως δεν επιτρέπει για την ώρα τις αναγκαίες μετακινήσεις μου με σκοπό την επιτόπια έρευνα, οπότε ... ίσως βάλω τους ήρωές μου να μάχονται με τον δικό τους ανορθόδοξο τρόπο ενάντια στη μοχθηρή πανδημία, που αιχμαλωτίζει τις ζωές μας.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Λ.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά, όλη η χαρά δική μου!





Η Λένα Μερίκα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Oικονομικά στη Βιένη και εργάστηκε είκοσι τρία χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.
Στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους πρωτοεμφανίστηκε το 1999 με δύο συγχρόνως βιβλία, βραβευμένα από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει δεκαεφτά μυθιστορήματά της για εφήβους και δύο για ενήλικες, οχτώ εικονογραφημένα παραμύθια, μία συλλογή διηγημάτων και πολυάριθμα διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις.
Aπό το 2000 ως σήμερα, στην εφημερίδα Κηφισιά, από τη στήλη του γάτου Φρίξου, σατιρίζει έμμετρα την επικαιρότητα. Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα και σενάρια.
Τα έργα της, που ξεχωρίζουν για τον χιουμοριστικό και ανάλαφρο (αλλά όχι «ελαφρό») τρόπο γραφής τους, έχουν σχεδόν στο σύνολό τους αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις, με κορυφαία τη βράβευση της συγγραφέως από την Ακαδημία Αθηνών – Bραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Iδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2004.





ΖΩΗ ΣΤΑ ΡΟΖ
Το δαιμόνιο ντετεκτιβικό δίδυμο Μίλτος - Θεοδώρα επί τα ίχνη της δεκαοκτάχρονης Ζωής και της νεαρής θείας της, που έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς.
Μόνο ρόδινη δεν ήταν η ζωή της Ζωής μέχρι σήμερα. Μοναδική ροζ πινελιά, η καδένα με τη ροζ κουκουβάγια, ενθύμιο από μια μάνα την οποία δεν γνώρισε ποτέ – μια μετανάστρια που αναγκάστηκε να φύγει από τη νέα της πατρίδα κυνηγημένη, ή μια αδίστακτη τυχοδιώκτρια που παράτησε σύζυγο και παιδί για να κάνει τη ζωή της; Και ποια είναι η νεαρή θεία, φύλακας άγγελος της Ζωής;
Καθώς κανένας στον τόπο καταγωγής ανιψιάς και θείας δεν φαίνεται να νοιάζεται για την εξαφάνισή τους, ο Μίλτος και η Θεοδώρα αρχίζουν μια εξονυχιστική έρευνα, που μέσα από κωμικοτραγικά γεγονότα θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός κόσμου ασφυκτικού, συχνά αμείλικτου, για το γυναικείο φύλο.
Ερευνώντας την υπόθεση, οι δύο φίλοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους και ανταλλάσσουν καυστικά σχόλια για τη θέση της γυναίκας σήμερα, την πολιτική ορθότητα, το Μe Τοο.
Τελικά η σύγκρουση αρσενικού - θηλυκού δεν έχει τέλος!

ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
Η Λένα Μερίκα με αστείρευτο κέφι στήνει το σκηνικό για μια εξαιρετική περιπέτεια όπου οι ήρωές της θα πρέπει να εκμεταλλευτούν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες μέχρι να φτάσουν στο τέλος. Θα είναι άραγε αίσιο;
Έρρικα Αθανασίου, kifisianews, 07/2020
Η Λένα Μερίκα γράφει ένα βιβλίο μυστηρίου για εφήβους. Ένα βιβλίο όπου το πραγματικό μυστήριο είναι το πώς κατορθώνουμε ακόμα και σήμερα να σφηνώνουμε τα στερεότυπα στο μυαλό των παιδιών μας.
[...] Εντέλει, ναι, την δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, πρέπει ακόμα να πούμε πολλά για την ισότητα όχι μόνο ανδρών και γυναικών, αλλά όλων των ανθρώπων.
Μαρία Σούμπερτ, ΘεαΘήναι, 21/07/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου