Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Συζητώντας με τη Σωτηρία Κυρμανίδου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Σ.Κ.: Θα ήταν παράτολμο να ονοματίσω και η έκταση ίσως κούραζε. Διαβάζω από παιδί Έλληνες συγγραφείς και αργότερα και ξένους. Σε κάθε περίπτωση ξεχωρίζω πάντα ότι με συγκινεί. Βαθιά ευαίσθητη και λυρική προτιμάω τέτοιες γραφές.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Σ.Κ.: Έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θα ήμουν ακριβής. Όμως πέρα από τα λογοτεχνικά βιβλία, «Χωρίς οικογένεια», «Τα μυστικά του βάλτου» η μητέρα μου, μου είχε πάρει ένα βιβλίο καλής συμπεριφοράς. Πρωτοποριακό για εκείνες τις εποχές, η μητέρα μου πάντα νοιαζόταν να είμαστε καλοί άνθρωποι και μετά καλοί μαθητές.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Σ.Κ.: Από πολύ μικρή διάβαζα, σημείωνα, παρατηρούσα. Πολύ καλή μαθήτρια, με εκπληκτικές εκθέσεις, λάτρευα τα βιβλία και μαγευόμουν με το υψηλό πνεύμα των ανθρώπων. Τίποτε δεν με συγκινούσε παρά αυτή η υψηλή νόηση και έκφραση.


Ερώτηση 4η: Έχετε βραβευτεί αρκετές φορές. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό και τα συναισθήματα που σας περικλύουν κατά την ανακοίνωση ενός τέτοιου χαρμόσυνου νέου;

Σ.Κ.: Οι διακρίσεις, τα βραβεία αποτυπώνουν την αξία των έργων σου. Δεν συμμετέχω σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που ζητούν αντίτιμο για τη συμμετοχή. Κάθε φορά φυσικά η χαρά περισσεύει και ευχαριστώ τους φορείς και τα μέλη των κριτικών επιτροπών.


Ερώτηση 5η: Ασχολείστε με την ποίηση και το παιδικό βιβλίο. Ποια από τις δύο λογοτεχνικές κατηγορίες θεωρείτε ότι είναι αυτή που σας εμπνέει περισσότερο και γιατί;

Σ.Κ.: Και τα δυο είδη είναι από τα δυσκολότερα είδη. Δεν επιλέγω εγώ τίποτε. Η έμπνευση είναι αυτή που ορίζει την κίνηση της πένας μου. Μπορεί από έντονες συγκινήσεις να γράψω ποίημα, από βαθύ προβληματισμό να ξεδιπλώσω ένα παραμύθι.


Ερώτηση 6η: Η ποιητική σας συλλογή “Υφάδι ζωής” περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αποτυπώσει κανείς στο χαρτί κομμάτια από τη ζωή του; Πιστεύετε ότι η ποίηση είναι μόνο κατάθεση ψυχής και βιωμάτων του δημιουργού ή όχι;

Σ.Κ.: Γράφω όταν κάτι ξεχειλίζει και πρέπει να αποτυπωθεί. Δεν περιέχει μόνο βιωματικά, αλλά και βαθιά κοινωνικά θέματα. Όταν κάποιος έχει το χάρισμα και προσπαθεί να το βελτιώσει, γίνεται εύκολα, από ψυχής.


Ερώτηση 7η: Στο παιδικό σας βιβλίο “Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα” μας μιλάτε για τη φυλακή και τα λάθη που οδηγούν σε αυτήν. Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα αυτού του ιδιαίτερου αναγνώσματος;

Σ.Κ.: Είχα κληθεί στα φυλακές της περιοχής μου με τις τρεις ιδιότητές μου να μιλήσω στους μαθητές του σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας. Όταν ρωτήθηκα αν έχω γράψει παραμύθι για τους φυλακισμένους, προβληματίσθηκα, τους έστειλα φυσικά κάτι που βρήκα σε μετάφραση, αλλά από εκείνη τη στιγμή η ιστορία ξετυλίχθηκε στο νου μου.


Ερώτηση 8η: Στο παραμύθι σας “Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο...” ξεδιπλώνεται η ιστορία της γέννησης του Χριστού μέσα από τα μάτια ενός μικρού άχυρου. Η συγκεκριμένη γέννηση δίνει πνοές ζωής σε όλους τους ανθρώπους. Γιατί ο άνθρωπος έχει φύγει μακριά από τις διδαχές του Χριστού και την αληθινή και άδολη αγάπη, όπως μας τη αφηγείται με τόσο γλυκό τρόπο το μικρό μας αχυράκι;

Σ.Κ.: Η επιλογή του ήρωα είναι και σπάνια και πρωτότυπη. Είναι καθαρά θέμα έμπνευσης. Το αχυράκι είναι κάτι πολύ άσημο, παρά ταύτα είναι αυτό μαζί με τα υπόλοιπα που ζέσταναν το μικρό Χριστό μας. Αν δείτε και τους στίχους στην αφιέρωση του βιβλίου του λατρεμένου Τάσου Λειβαδείτη για την ευσπλαχνία θα καταλάβετε. Το μην αυτού του βιβλίου είναι πανανθρώπινο και προεκτείνεται σε όλες τις μέρες του χρόνου, πράγμα που το χρειαζόμαστε.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Σ.Κ.: Να διαβάζουν, να διαβάζουν, να διαβάζουν.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Σ.Κ.: Περιμένουν βραβευμένα ποιήματα, παραμύθια και σιγά σιγά θα βγαίνουν στο φως.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Σ.Κ.: Κι εγώ ευχαριστώ Βασιλική μου. Καλή συνέχεια με την ευχή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όσο γίνεται γρηγορότερα.
Ευτυχισμένα Χριστούγεννα να ευχηθώ.
Φιλικά Σωτηρία





Η Σωτηρία Κυρμανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Mεγάλωσε και ζει στο Σιδηρόκαστρο από μικρή. Εργάστηκε ως Κοινωνική Λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής και είναι συνταξιούχος από το 2010. Διεξήγαγε κοινωνική έρευνα, προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία του το ΚΑΠΗ Σιδηροκάστρου. Με πρωτοβουλία της ιδρύθηκε Κοινωνική Υπηρεσία στο Δήμο Σιδηροκάστρου, όπου προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της επί δυόμιση χρόνια.
Έχει συνεργαστεί με τοπικούς φορείς και συστηματικά με τη ΝΕΛΕ Σερρών ως επιμορφώτρια. Με πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ πραγματοποίησε συμβουλευτική με ομάδες γονέων. Υπηρέτησε και υπηρετεί εθελοντικά φορείς και υπηρεσίες, άτομα και την τοπική κοινωνία. Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, επί σειρά ετών στο Ράδιο Κιβωτός της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης (www.imsn.gr) με δύο εβδομαδιαίες εκπομπές, "Φυλλομετρώντας και αναπολώντας" και "Συντροφεύοντας". Από το 2018 προσφέρει εθελοντικά και στην τοπική ΕΡΤ Σερρών με εκπομπή, αφηγούμενη παραμύθια.
Έχει τιμηθεί για το κοινωνικό και συγγραφικό της έργο. Συνεργάσθηκε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, κατεύθυνση Κοινωνικής Εργασίας, ως εκπαιδεύτρια φοιτητών.
Κείμενα και ποιήματά της καθώς και κριτικές για το έργο της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Προσκεκλημένη για λογοτεχνικά θέματα και για
να εκθέσει το συγγραφικό της έργο φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για το έργο της γράφτηκαν, δημοσιεύτηκαν κριτικές από συγγραφείς, ποιητές και ανθρώπους των γραμμάτων. Έλαβε συγχαρητήριες επιστολές από επιφανείς προσωπικότητες, (Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, Επίσκοπος Αλβανίας, κ. Αναστάσιος, Κική Δημουλά, κ.α.).
Συμμετείχε ως μέλος και ως Πρόεδρος κριτικής επιτροπής λογοτεχνικών-ποιητικών διαγωνισμών. Έχει κληθεί σε σχολεία ανά την Ελλάδα και μέσω του Ε.Κ.Ε.ΒΙ, αλλά και μεμονωμένα προκειμένου να παρουσιάσει το έργο της. Συμμετοχές σε φεστιβάλ παραμυθιού και άλλων δράσεων σχετικών με τη λογοτεχνία. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και συμμετείχε σε δράση του για τα δικαιώματα του παιδιού, στη Βιβλιοθήκη Σερρών στις 30 Νοεμβρίου 2015. Ορίστηκε μέλος Κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ έκδοσης 2015 (βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού - νεανικού βιβλίου, για εφήβους και
νέους).
Αναφέρεται στη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση. Της απονεμήθηκε Τιμητικός Έπαινος για την προσφορά της στον Πολιτισμό, από τον όμιλο για την UNESKO Πειραιώς κ' Νήσων (Οκτώβριος 2017, καθώς επίσης και τιμητική διάκριση από τον ίδιο φορέα τον Ιανουάρο του 2018.
Έχει εκδώσει 5 ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία.
Διακρίσεις:
- Δεύτερο βραβείο ποίησης από την Ένωση Συγγραφέων Νομού Σερρών, 2004.
Τρίτο βραβείο ποίησης από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2008, με το ποίημα "Αγάπη".
- Τιμητική διάκριση Διηγήματος το 2008 από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
- Δεύτερο βραβείο διηγήματος απο την Π.Ε.Λ. το 2009.
- Έπαινος από την Π.Ε.Λ., Δελφοί 2011.
- Έπαινος διηγήματος στον 1ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό bonsaistories.
- Επαίνους για τη συγγραφή παραμυθιών από Δήμο Τρικκαίων, Δήμο Δράμας, Ράδιο Θεσ/νίκης.
- 2ο βραβείο στον 6ον Παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2017.
- Τιμητικό βραβείο ΣΟΦΟΚΛΗΣ κατά τον 7ο Παγκόσμιο Ποιητικό διαγωνισμό
της Αμφικτιονίας Ελληνισμού 2018.
Έχει δυο παιδιά ενώ τη ζωή της ομορφαίνει ο μικρός της εγγονός.





Υφάδι ζωής
Ποιητική συλλογή



Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο...
Ο ήρωας αυτού του παραμυθιού είναι ένα ταπεινό αχυράκι που αξιώνεται και βιώνει τη γέννηση του Σωτήρα μας.
Πιάστε το χέρι-χέρι και ταξιδέψτε μαζί του στα γεγονότα...
Και όχι μόνο. Μάθετε να βαδίζετε στο δρόμο της ευσπλαχνίας...



Το μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα
Ο μικρός Μάριος, ένας γλυκός ελέφαντας, είναι λυπημένος κι αποκαρδιωμένος γιατί ο μπαμπάς του, οδηγείται από την αστυνομία, στο “Μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα”. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Ποιος θα του το εξηγήσει; Ποιοι θα σταθούν δίπλα του; Θα μοιραστεί τη λύπη του με κάποιον; Πως νιώθει και τελικά σε τι συμπέρασμα καταλήγει;
Μια ακόμη κατάθεση ψυχής και κοινωνικού προβληματισμού, κάτω από τον μανδύα αγαπημένων ζώων, από την πολυβραβευμένη συγγραφέα κ. Σωτηρία Κυρμανίδου. Ιδιαιτέρως ξεχωριστή, με αριστοτεχνική πένα και χειρουργική μαεστρία, εστιάζει ακριβώς στον πυρήνα του θέματος που πραγματεύεται. Πώς αντιμετωπίζει μια οικογένεια, κυρίως τα παιδιά, τον εγκλεισμό του γονέα στη φυλακή; Ποιος είναι ο ρόλος των φίλων αλλά και των λοιπών μελών του σπιτιού;; Παραβατικότητα, τιμωρία, αναγνώριση και αποδοχή του λάθους, κοινωνικοποίηση, η δύναμη της οικογένειας και των φίλων στη ζωή μας, είναι μόλις κάποιες από τις έννοιες που αναδύονται...
Λογοτέχνημα με βαθιά νοήματα, που μας οδηγεί λίγο πιο μπροστά, στο ταξίδι της ζωής μας, ενεργοποιώντας τη σκέψη μας και γεννώντας νέους συλλογισμούς, γιατί αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας, ενός εμπνευσμένου βιβλίου!
Τελικά τα κάγκελα του μεγάλου σπιτιού είναι μόνο πραγματικά ή και νοητά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου