Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Συζητώντας με την Ειρήνη Μακρυδάκη

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

E.M.: Αγαπημένη μου συγγραφέας είναι η Πηνελόπη Δέλτα και από τους ξένους συγγραφείς ο Ρώσος  Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

E.M.: Το πρώτο βιβλίο που διάβασα και κυριολεκτικά μαγεύτηκα, ήταν της Αγκάθα Κρίστι "Δέκα μικροί νέγροι". 


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

E.M.: Αυτό που με ώθησε να ξεκινήσω τη συγγραφή παιδικών βιβλίων είναι η αγάπη μου για τα παιδιά. Η συγγραφή, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, ο οποίος μου ανοίγει συναρπαστικές οδούς συνδιαλλαγής μαζί τους. Παράλληλα μου δίνει τη δυνατότητα να αφήσω μία μικρή παρακαταθήκη ντυμένη σε ένα υπέροχο περιτύλιγμα που λέγεται παραμύθι!! στις επόμενες γενιές.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ρήγας Κ9”;

E.M.: Ο Ρήγας Κ9 είναι ένα βιβλίο που προάγει τον αλτρουισμό, τον εθελοντισμό, τη φιλοζωία και την αγάπη και τον σεβασμό για το περιβάλλον και τον χώρο που ο δημιουργός μάς χάρισε...
Ο πρωταγωνιστή μας ο Ρήγας, αντισυμβατικός κι επαναστάτης, όπως καταλαβαίνετε δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του ονόματός του, παίρνει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά: βλέπει, σχολιάζει και μάς μεταφέρει τις απόψεις του αλλά και όλων των άλλων ζώων για τον κόσμο. Βοηθάει με τον τρόπο του στην αλλαγή της συμπεριφοράς των παιδιών προς τα ζώα. Τους μαθαίνει ότι τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, τα οποία βιώνουν τον πόνο, τη δίψα, την εγκατάλειψη καθώς και κάθε μορφή κακοποίησης που υφίστανται από τους ανθρώπους


Ερώτηση 5η: Τα αδέσποτα ζώα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

E.M.: Η αύξηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στα αδέσποτα είναι κυριολεκτικά μια σύγχρονη πληγή για την κοινωνία μας. Βασική αιτία θεωρώ την πνευματική  πτώχευση και την επικράτηση του υλιστικού Πνεύματος στη ζωή μας, που δυστυχώς έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Γίναμε όλοι ευάλωτοι στην υιοθέτηση φθηνών προτύπων ζωής, που χαρακτηρίζονται από ρηχή... για να μην σας πω μηδενική σκέψη... κι έλλειψη ενσυναίσθησης. 
Έναν άλλο λόγο, τον οποίο θεωρώ ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ήταν η έλλειψη αυστηρού νομικού πλαισίου, ώστε να τιμωρούνται  οι παραβάτες.


Ερώτηση 6η: Ο Ρήγας θα αποδειχθεί ένας ικανός σκύλος και μέσα από τις περιπέτειες θα μας διδάξει πολλά πράγματα. Για ποιον λόγο θελήσατε να γράψετε μία τέτοια ιστορία;

E.M.: Ο Ρήγας είναι ένας επαναστάτης!!!!.
Δεν μπορεί να αποδεχτεί την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων όλων των ζώων. Έτσι, λοιπόν, με όπλα του τον αλτρουισμό, τον εθελοντισμό και την αγάπη ξεκινάει έναν μαραθώνιο αγώνα να αφυπνίσει όλα τα αδέσποτα της παρέας του και κατ'επέκταση όλα τα παιδιά του κόσμου και φυσικά  όλους εμάς τους μεγάλους. 
Μπήκα στη διαδικασία να γράψω αυτό το βιβλίο, γιατί έχω περίσσευμα αγάπης για τη φύση και κάθε έμβιο πλάσμα και ον πάνω στον πλανήτη. Και ακόμα γιατί θεωρώ ότι η κακοποίηση των ζώων δεν αποτελεί έγκλημα μόνο σε βάρος των ζώων αλλά είναι ένα Έγκλημα που στρέφεται τελικά σε βάρος της κοινωνίας μας και πρέπει να δουλέψουμε από πολύ μικρή ηλικία με τα παιδιά μας. Μόνο έτσι θα καλλιεργηθεί η φιλοζωία στις επόμενες γενιές. 


Ερώτηση 7η: Όπως οι άνθρωποι έτσι και τα ζώα έχουν δικαιώματα. Γιατί ο άνθρωπος δε σέβεται αυτά τα πανέμορφα τετράποδα; Ποια είναι η άποψή σας;

E.M.: Δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο δεν σέβονται τα ζώα και κάθε πλάσμα πάνω σε αυτό τον Πλανήτη, αλλά είναι οι ίδιοι που τα κακομεταχειρίζονται και τα βασανίζουν. Είναι άνθρωποι χωρίς  ευσυνειδησία και αξιακές βάσεις για να κατανοήσουν ότι τα ζώα δεν είναι αντικείμενα αλλά, αντιθέτως, απολύτως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα.
Οι άνθρωποι αυτοί διαχωρίζουν τον εαυτό τους από τα άλλα ζώα κι έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο πλανήτης μας κι ο κόσμος ολόκληρος τους ανήκει... Θεωρούν τον εαυτό τους προνομιούχο ΟΝ!!! στο ζωικό μας κόσμο και τολμώ να πω ότι κουβαλάνε πολλά εσωτερικά δικά τους προβλήματα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια... θα τους οδηγήσουν σε εγκλήματα και σε βάρος των συνανθρώπων τους στη συνέχεια.


Ερώτηση 8η: Θεωρείτε ότι μέσω της ιστορίας σας θα καταφέρουν οι άνθρωποι να αφυπνιστούν;

E.M.: Πάντα όταν γράφω ένα βιβλίο, πιστεύω ακράδαντα μέσα μου ότι θα επηρεάσει τους ανθρώπους που θα το διαβάσουν... ειδικά τα παιδιά. Είμαι σίγουρη κι ελπίζω ότι εκπαιδεύοντας σωστά τα παιδιά μας θα καταφέρουν να εκπαιδεύσουν κι αυτά πιο σωστά τις επόμενες γενιές... Άρα θα γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

E.M.: Απευθυνόμενη στους αναγνώστες μας θα ήθελα να τους παρακαλέσω να είναι επιλεκτικοί στην αναγνωσιμότητα ενός καλού βιβλίου. Παρά την οικονομική κρίση θεωρώ ότι ένα  καλό βιβλίο δεν έχει μεγάλο κόστος, αφού μπορούμε ακόμα και να τα δανειστούμε. Εμείς οι γονείς έχουμε χρέους να παρακινούμε τα παιδιά μας στην ανάγνωση βιβλίων, γιατί θεωρώ ότι η άμυνα ενός παιδιού... αλλά κι ενός λαού ολόκληρου!!!! είναι η μόρφωση και η παιδεία του.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

E.M.: Το επόμενό μου βιβλίο είναι καθοδόν!!! 
Είναι ένα παραμύθι μαγικό, όπως και το όνομά του. 
Ο τίτλος του είναι "ΜΑΓΙΑΦΙ". Ολόκληρη η μαγεία του κρύβεται στις τρεις συλλαβές του!!! 
Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πριν καν εκδοθεί είχε την τύχη να επιλεγεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να συμπεριληφθεί σε μορφή e-book από το Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, θα ζωντανέψει στο Christmas Kids Festival του Δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού, μέσα από το "Εργοστάσιο ονείρου" με τη βοήθεια και στήριξη δύο υπέροχων αξιόλογων  και πολυτάλαντων φίλων: του  Ιωάννη Σπανόπουλου και του Δημήτρη Πιέτρη.
Σίγουρα το "ΜΑΓΙΑΦΙ" είναι επηρεασμένο από την μετά  covid εποχή και την ανάγκη μας να στραφούμε ο ένας προς τον άλλο για να επιβιώσουμε ως κοινωνία.



Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!




Η Ειρήνη Μακρυδάκη γεννήθηκε στη Κρήτη και είναι μητέρα τριών αγοριών.
Υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και είναι Αντιπρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών (INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION - HELLENIC SECTION).
Ορμώμενη από Παιδαγωγικές Σπουδές και από την αγάπη της για τα παιδιά ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και ποιημάτων.
Σήμερα ετοιμάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο "ΜΑΓΙΑΦΙ".





ΡΗΓΑΣ Κ9
Ο αδέσποτος Ρήγας και η παρέα του ζουν συναρπαστικές περιπέτειες και μέσα από αυτές αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τα δικαιώματά τους, την ανάγκη σεβασμού και αλλαγής στην στάση των ανθρώπων προς αυτά.
Ο αδέσποτος Ρήγας και η παρέα του ζουν συναρπαστικές περιπέτειες και μέσα από αυτές αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν,
τα δικαιώματά τους, την ανάγκη σεβασμού και αλλαγής στην στάση των ανθρώπων προς αυτά.
Εικονογράφηση: Κώστας Κοφίνας
Σχεδιασμός: Κώστας Κοφίνας
Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Παπαδοπούλου
Επιμέλεια έκδοσης: Κατερίνα Θανοπούλου
Πίνακας της εικαστικού Νάντιας Μπαράκου
κοσμεί το εσωτερικό του βιβλίου  
Το βιβλίο, υποστηρίζεται από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας φιλοζωικής στάσης από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Μέρος των εσόδων της συγγραφικής αμοιβής, θα διατίθενται για την στήρι­ξη της Π.Φ.Π.Ο. και του λογαριασμού των ορφανών της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου