Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Συζητώντας με τη Λένα Ψύχα

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Λ.Ψ.: Έχω δεκάδες αγαπημένους συγγραφείς, κλασικούς και σύγχρονους. Περισσότερο, παρόλα αυτά, με έχει επηρεάσει η γραφή του Ντοστογιέφσκι, της Όστιν και του Φιτζέραλντ από τους ξένους λογοτέχνες και η γραφή του Βιζυηνού από τους εγχώριους.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Λ.Ψ.: Θυμάμαι να διαβάζω παραμύθια από πολύ μικρή ηλικία. Ο Όλιβερ Τουίστ, η Μαίρη Πόππινς και η Μωβ Ομπρέλα, όμως, ήταν τα αναγνώσματα που σημάδεψαν τα πρώιμα αναγνωστικά μου ταξίδια.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Λ.Ψ.: Η φαντασία είναι ένα μεγάλο κομμάτι του είναι μου. Έφτιαχνα ιστορίες από μικρό παιδί. Άνοιγα τα βιβλία, έβλεπα τις εικονογραφήσεις και δημιουργούσα τις δικές μου ιστορίες. Όταν τελείωνα τις σπουδές μου, μετά από παρότρυνση του συντρόφου μου, ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα και χαίρομαι που πήρα αυτή την απόφαση. Η συγγραφή είναι για μένα κάτι λυτρωτικό.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το ξόρκι των αγγέλων - Η κατάρα”;

Λ.Ψ.: Θα το χαρακτήριζα ως ένα ταξίδι προς τη σωτηρία της ψυχής, με μια παραμυθένια διάσταση. Σίγουρα, ανήκει στο είδος του φανταστικού, με πολλά ρομαντικά και κοινωνικά στοιχεία, επηρεασμένο από τη Βίβλο και τον Πλάτωνα, αλλά δεν παύει να είναι ένα αλληγορικό ταξίδι και θεωρώ πως μπορεί να διαβαστεί εύκολα ακόμα και από μη ένθερμους υποστηρικτές της φανταστικής λογοτεχνίας.


Ερώτηση 5η: Μία κατάρα ορίζει τη ζωή της Ρόζας, της κεντρικής ηρωίδας σας. Πιστεύετε ότι οι κατάρες μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στον όλεθρο ή τη μοίρα τη φτιάχνει ο ίδιος;

Λ.Ψ.: Νομίζω ότι η ζωή μας μοιάζει λίγο με τη θεωρία των παιγνίων. Σε κάθε σταυροδρόμι της ζωής μας πρέπει να πάρουμε μια απόφαση που θα μας οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο επηρεάζεται και από τις κινήσεις των υπόλοιπων ατόμων που μας περιβάλλουν ή απλά τυχαίνει να βρίσκονται στο δρόμο μας. Το ίδιο συμβαίνει και στην ηρωίδα. Δεν είναι αμέτοχη απέναντι στην κατάρα. Ξέρει πως έχει τη δύναμη να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που τη βασανίζουν. Το θέμα είναι πως η αντίπαλη πλευρά πολεμά για τους δικούς της στόχους και έτσι έχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων, δολοπλοκίες και παιχνίδια συνομωσίας.


Ερώτηση 6η: Μέσα από την ιστορία θα γνωρίσουμε την ψυχολογία και το "προσωπείο" της "σκληρής" ηρωίδας σας. Και στο πρώτο σας βιβλίο συναντάμε μία ιστορία ψυχολογίας. Πρόκειται για τυχαίες αναλύσεις ή είναι το συγγραφικό στυλ που σας αρέσει να αναλύετε;

Λ.Ψ.: Είναι η πρώτη φορά που με ρωτάνε κάτι τέτοιο. Δεν το έχω σκεφτεί, για να πω την αλήθεια. Μου αρέσει να βλέπω πίσω από τα προσωπεία, πίσω από τα λόγια και τις πράξεις και να δίνω προσοχή στους λόγους που φέρνουν τους ήρωες σε αυτές τις αντιδράσεις ή τις άμυνες. Θεωρώ ότι η ψυχοσύνθεση ενός ήρωα είναι κομμάτι μιας ιστορίας.


Ερώτηση 7η: Το βιβλίο σας πραγματεύεται την αιώνια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού. Αυτή η μάχη θα τελειώσει ποτέ; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Λ.Ψ.: Όχι, όσο αφήνουμε το κακό να πολλαπλασιάζεται και εμείς μένουμε αμέτοχοι, σιωπηλοί και αδρανείς. Θα μπορούσα να αναφέρω περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά επειδή στην ουσία θα αποκάλυπτα πράγματα που περιλαμβάνονται στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου, καλύτερα να μην αναφέρω κάτι παραπάνω. Εκτός και αν οι αναγνώστες δεν έχουν πρόβλημα με τα σπόιλερ.


Ερώτηση 8η: Η Ρόζα καλείται να δώσει μία σκληρή μάχη, αφού πρώτα γνωρίσει την ιστορία της οικογένειάς της. Θεωρείτε ότι η γνώση της ρίζας μας μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση και στη σωστή μελλοντική πορεία μας;

Λ.Ψ.: Για αρχή να πω ότι, για μένα τουλάχιστον, δεν υπάρχει σωστή και λάθος πορεία. Ο στόχος είναι να νιώθει κάποιος ευτυχισμένος. Για να είναι, όμως, ένας άνθρωπος ευτυχής, πρέπει να ξέρει τι θέλει, τι επιδιώκει, τι στοχεύει… Περισσότερο από όλα, πρέπει να ξέρει ποιος είναι. Συνεπώς, η γνώση της ρίζας του, το παρελθόν του, η ιστορία του, μπορούν να τον βοηθήσουν να κατανοήσει σε βάθος τον εαυτό του και να χαράξει την πορεία του όσο καλύτερα γίνεται.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Ψ.: Να μη φοβούνται να διαβάζουν βιβλία φαντασίας. Είναι σαν παραμύθια για ενήλικες, με κωδικοποιημένα μηνύματα, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Γενικότερα, θέλω να προτρέψω τους αναγνώστες να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν, χωρίς να βάζουν ταμπέλες πάνω στα βιβλία. Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι της ψυχής, που έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ιδανικά και αξίες, που θα έκαναν όχι μόνο τον αναγνώστη μεμονωμένα αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας καλύτερη.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Λ.Ψ.: Στα βιβλιοπωλεία και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων Ελκυστής, μπορούν οι αναγνώστες να αναζητήσουν τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς ‘Το Ξόρκι των Αγγέλων’. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας είναι ολοκληρωμένο από άποψη συγγραφής, επομένως οι αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν το τέλος της ιστορίας σύντομα. Παράλληλα, αναμένεται να εκδοθεί ένα ακόμα κοινωνικό μυθιστόρημα, μέσα στους επόμενους μήνες, το οποίο είναι ένας φόρος τιμής στη μητρότητα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Η Λένα Ψύχα γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και εργάστηκε για λίγα χρόνια στον τομέα αυτό. Η αγάπη της για τα βιβλία ήταν τόσο έντονη που από μικρή ηλικία πειραματιζόταν με διάφορα είδη γραφής όπως μυθιστόρημα και ποίηση. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Το Λευκό Κλουβί” από τις εκδόσεις Λυκόφως, το οποίο αναδείχθηκε ως ένα από τα οχτώ καλύτερα για το καλοκαίρι του 2016. Σήμερα ζει στην Ελευσίνα μαζί με τον άντρα της και τα δυο της παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τη συγγραφέα μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό της blog: http://mamabook.wordpress.com
Στα κοινωνικά δίκτυα: facebook/LenaPsicha





Το ξόρκι των αγγέλων, Η Κατάρα

Όταν η Ρόζα, μια μαθήτρια λυκείου, αναγκάζεται να περάσει έναν χρόνο με τον παππού της στη Ρόδο, κρυμμένα μυστικά θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται με την εύρεση ενός αρχαίου κειμηλίου και μιας χρυσής πεταλούδας που κρύβεται στο εσωτερικό του. Υπερφυσικές δυνάμεις και ανεξήγητα γεγονότα κάνουν την εμφάνισή τους στη ζωή της.
Μια αρχαία κατάρα μαστίζει κάθε γυναίκα της γενιάς της εδώ και αιώνες και είναι η αιτία που η Ρόζα βασανίζεται στη μέχρι τώρα ζωή της. Θα πρέπει να πάρει την απόφαση να σώσει την ψυχή της και τις ψυχές των προγόνων της, μαχόμενη με τον χρόνο. Με λίγους συμμάχους και αρκετούς εχθρούς, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να παλέψει για να σωθεί η ίδια αλλά και να σώσει ολόκληρη τη γενιά της. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η καθεμία για τους δικούς της λόγους, θα μπούνε οριστικά στη ζωή της, φέρνοντάς την αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις.
Άραγε θα καταφέρει να σπάσει την κατάρα;
Αν θέλεις να βρεις το άλλο σου μισό, αρκεί να λύσεις την κατάρα.





Το ξόρκι των αγγέλων, Πάθη
Μετά από την μάχη με τον μαύρο στρατό, και έχοντας σπάσει πια την κατάρα της αγάπης, η Ρόζα αναζητά ασφάλεια στους κόλπους των Αγγελιαφόρων. Μαζί τους θα εκπαιδευτεί στα κρυφά χαρίσματα της φύσης της, με απώτερο στόχο να πάρει πίσω την χρυσή πεταλούδα και να βρει το νήμα που θα σπάσει το σύνολο της κατάρας.
Και εκεί που νομίζει πως όλα θα γίνουν πιο εύκολα, νέες πληροφορίες και γεγονότα έρχονται να ταράξουν τη ζωή της. Κρυμμένα μυστικά, θανάσιμες αλήθειες, απόκοσμα όντα που προσπαθούν να την καθυποτάξουν και ένα φονικό που θα την σημαδεύει για πάντα.
Μόνο ευχάριστο κομμάτι στην ζωή της η ελπίδα πως θα συναντήσει το άλλο της μισό. Αλλά όταν έρχεται αντιμέτωπη μαζί του, ο κόσμος της καταρρέει ξανά. Είναι η αγάπη αρκετή για να συγχωρέσει;
Το δεύτερο μέρος της τριλογίας έρχεται γεμάτο πάθη και έναν ανομολόγητο έρωτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου