Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Κάραβαλ” της Stephanie Garber

Η Σκάρλετ Ντράγκνα μαζί με την αδερφή της, Τέλα, ζουν εγκλωβισμένες σε ένα νησί. Ο γάμος για τη Σκάρλετ φαντάζει ως κάτι ονειρικό. Θέλει εναγωνίως να φύγει από εκεί και να πάρει μαζί της και τη μικρότερή της αδερφή. Ο πατέρας της είναι ιδιαιτέρως βίαιος και σκληρός. Γι' αυτό το λόγο προσμένει τον γάμο της ως κάτι λυτρωτικό και ανακουφιστικό. Τι κι αν η ίδια δεν γνωρίζει τον μελλοντικό της σύζυγο; Είναι σίγουρη ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο σκληρός όσο ο πατέρας της.
Επί σειρά ετών, η Σκάρλετ στέλνει γράμματα στον Λέτζεντ, τον αρχηγό του Κάραβαλ, προσκαλώντας τον να φέρει το Κάραβαλ στο νησί της αλλά ποτέ δεν παίρνει κάποια απάντηση. Λίγο πριν τον γάμο της, όμως, λαμβάνει ένα γράμμα, στο οποίο την προσκαλεί να λάβει μέρος και αυτή στο παιχνίδι. Το όνειρό της γίνεται επιτέλους πραγματικότητα αλλά μία φοβία την κυριεύει. Η μέρα του γάμου της πλησιάζει... Όσο και αν θα ήθελε να φύγει για συμμετάσχει στον διαγωνισμό, ο τρόμος της είναι πιο μεγάλος από τη θέληση. Η Τέλα όμως ανυπομονεί να “δραπετεύσει” από το νησί τους και συμμαχεί με τον Τζούλιαν για να το επιτύχει “παρασέρνοντας” μαζί της και τη Σκάρλετ.
Φτάνοντας στο νησί η Σκάρλετ θα διαπιστώσει την εξαφάνιση της Τέλα και αυτό της δημιουργεί πανικό. Γρήγορα διαπιστώνει ότι η αδερφή της έχει απαχθεί και το φετινό έπαθλο είναι μία ευχή σε όποιον καταφέρει και τη βρει πρώτος. Ο μόνος τρόπος για να την οδηγήσει πίσω στο νησί και στην τέλεση του γάμου της είναι να τη βρει πριν περάσουν οι μέρες και οι νύχτες. Προχωρώντας, όμως, στο παιχνίδι διαπιστώνει ότι δεν είναι μόνο αυτό αλλά κάτι πιο σκοτεινό, επικίνδυνο και σοβαρό.
Ξεκινώντας την ανάγνωση νόμιζα ότι βρισκόμουν σε ένα ταξίδι που δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Ευτυχώς, όμως, διαψεύστηκα. Μπορεί στην αρχή να μου φαινόταν βαρετό αλλά όσο περνούσε η ανάγνωση την έβρισκα όλο και πιο ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη. Ο κόσμος του Κάραβαλ έχει εκτός της μαγείας και μηνύματα να ξεδιπλώνονται διάσπαρτα στις σελίδες του. Ο εσωτερικός δυναμισμός της Σκάρλετ εμφανιζόταν μέσα από την ατολμία της και αν μη τι άλλο αυτό την έκανε ιδιαιτέρως συμπαθητική και ανθρώπινη με τις αδυναμίες και τα προτερήματά της. Ο Τζούλιαν είναι ένας σκοτεινός άντρας με μυστικά που δεν επιτρέπει ο ίδιος να αποκαλύψει στους άλλους. Η μυστικοπάθειά του σε συνδυασμό με το παρουσιαστικό του τον κάνει αυτομάτως τον θανάσιμα γοητευτικό άντρα που θα ζητούσε κάθε γυναίκα. Η Τέλα είναι δυναμική αλλά και τόσο εύθραυστη ταυτοχρόνως. Προσπαθεί να δείξει στους άλλους ότι δεν την επηρεάζει τίποτα και ότι δεν ψάχνει μέσα στα παραμύθια πρίγκιπες και μαγεία αλλά αυτά αποζητά η ψυχή της.
Η συγγραφέας Stephanie Garber καταφέρνει να μας μυήσει σε έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο, μαγεία, έρωτες, πάθη, πόνο και ρομαντισμό. Αυτό διαφαίνεται τόσο από το εξώφυλλο όσο και από τις σελίδες που θα βρει κανείς όταν το ξεφυλλίσει. Αναμφισβήτητα, είναι ένα ευφυές βιβλίο και μία φρέσκια ιδέα –προσωπικά, δεν έτυχε να διαβάσω κάτι αντίστοιχο– που θα κολλήσει κάθε αναγνώστη στις σελίδες του. Οι καθημερινοί χαρακτήρες της σε κάνουν να τους αγαπήσεις, σχεδόν όλους, καθώς θυμίζουν ήρωες της διπλανής σου πόρτας. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο ατού της ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια τείνουν οι δημιουργοί να μας προσφέρουν τους τέλειους ήρωες που δεν υφίστανται ύπαρξης στην αληθινή ζωή. Ενώ στην αρχή ο χαρακτήρας της Σκάρλετ φαντάζει αδιάφορη και άχρωμη, όσο εμβαθύνει στην ιστορία της τόσο αποκτά μία συμπαθητική και αγαπητή εικόνα. Ακόμα και το τέλος είναι τόσο αινιγματικό που σε κάνει να περιμένεις εναγωνίως τη συνέχεια του βιβλίου για να αποκαλυφθούν οι απορίες που, εντέχνως, η συγγραφέας μας αφήνει να αιωρούνται. Ταξιδέψτε, λοιπόν, στον κόσμο του Κάραβαλ και απολαύστε τη διαδρομή που μας αποκαλύπτεται!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου