Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Συζητώντας με τον Θοδωρή Κούκια για το βιβλίο του “Ο πυροβάτης των αστεριών”

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Θ.Κ.: Καταφύγιο και ταξίδι μαζί…

Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Θ.Κ.: Υποθέτω όταν γράφει αληθινά και ανεπιτήδευτα χωρίς πυξίδα και key words.


Ερώτηση 3η: Τι συναισθήματα νιώθετε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Θ.Κ.: Όλα εκείνα που κάνουν το αίμα σου να παφλάζει…


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ο πυροβάτης των αστεριών”;

Θ.Κ.: Επί της ουσίας πρόκειται για μια ιστορία ενηλικίωσης. Μια ιστορία για ένα ευάλωτο παιδί που ζει περιορισμένο, ξεκομμένο από την πραγματικότητα μέχρι τη στιγμή που του δίνεται η ευκαιρία να διαπιστώσει τι άλλο υπάρχει εκεί έξω και ποια πραγματικά είναι η θέση του στον κόσμο.


Ερώτηση 5η: Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με μία ασθένεια, την οποία οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, την ατελή οστεογένεση;

Θ.Κ.: Αρκετά χρόνια πριν, έξω από το Δημαρχείο μιας μικρής πόλης, είχα πετύχει ένα δρώμενο από τα παιδιά ενός δημοτικού σχολείου, κάτι σαν παράσταση. Ήθελαν με τον τρόπο αυτό να ενημερώσουν το κοινό για τη σπάνια αυτή ασθένεια από την οποία τύχαινε να πάσχει κάποιος συμμαθητής τους. Μου κίνησε το ενδιαφέρον ο ζήλος και οι ενέργειές τους για να προστατέψουν τον συμμαθητή τους από τις «παγίδες» της σχολικής ζωής. Στο βιβλίο ωστόσο η ασθένεια εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό. Είναι το εφαλτήριο που θα οδηγήσει τον πρωταγωνιστή στην αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής.


Ερώτηση 6η: Πέραν της “γνωριμίας” των αναγνωστών σας με αυτή την σπάνια νόσο πραγματεύεστε και άλλα θέματα όπως είναι η ψηφιακή τεχνολογία, τα οφέλη της και τα κατά της. Πλέον οι νέες γενιές τα τελευταία χρόνια είναι εξπέρτ στους υπολογιστές. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτός ο υπέρμετρος ζήλος για την τεχνολογία και την αποκοπή από την καθημερινή ανθρώπινη επαφή;

Θ.Κ.: Είναι αυτό που λέω συχνά ότι κάθε μέρα που περνά εκχωρούμε μια πιθαμή ακόμη του εαυτού μας στον «θεό της μηχανής». Πολλοί είναι οι λόγοι: μόδα, συνήθεια, ευκολία, ανάγκη, διασκέδαση, φυγή… το θέμα είναι πάντα στο μέτρο.


Ερώτηση 7η: Μία επεισοδιακή και γεμάτη μέρα περιμένει απρόσμενα τον Τίτο. Ένας αληθινός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά στα έφηβα μάτια, ένας κόσμος γεμάτος περιπέτεια, χρώματα, αρώματα και συναισθήματα. Όταν ανακαλύπτει τι έχανε τόσα χρόνια αναθεωρεί τη ζωή του και τα θέλω του. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να απαιτήσει τη δική του ταυτότητα μέσα από λάθη και εμπειρίες μπροστά στον μέχρι πρότινος αλλιώτικο τρόπο ζωής;

Θ.Κ.: Καθόλου εύκολο. Το ζήτημα είναι πότε και πως αντιλαμβάνεται κανείς ότι του αναλογεί κάτι παραπάνω από αυτό που έχουν ετοιμάσει οι άλλοι για τον ίδιο. Από εκείνη τη μαγική στιγμή ξεκινάνε όλα. Τυχεροί όσοι το διαπιστώνουν νωρίς. Όπως και ο πρωταγωνιστής μας.


Ερώτηση 8η: Και τα δύο τα βιβλία σας, “Ο πυροβάτης των αστεριών” και το προηγούμενό σας “Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων” έχουν βρεθεί στις Λίστες Λογοτεχνικών Βραβείων σε διάφορους θεσμούς. Πώς νιώσατε και νιώθετε για αυτή την τιμή;

Θ.Κ.: Είναι σίγουρα κάποιου είδους «καύσιμο» για τη διαδρομή η αναγνώριση από τους ομότεχνους. Αρκεί να μη ξεχνάμε να κοιτάμε τη θέα από το παράθυρο.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Θ.Κ.: Θα ήθελα εκείνοι να μου πούνε τις σκέψεις τους…


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Θ.Κ.: Ήθελα για χρόνια να γράψω μια δυστοπία για το κοντινό μας μέλλον. Νομίζω είμαι σε καλό δρόμο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





Ο Θοδωρής Κούκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα.
Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακό στην Αγγλία, στη διοίκηση επιχειρήσεων. Συνέχισε τις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποφοιτώντας από τη σχολή Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας.
Έχει εργαστεί ως τραπεζικός υπάλληλος, ως σύμβουλος νεανικής επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ενώ υπήρξε και εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου.
Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Το νεκρό ψάρι (Εκδόσεις Πηγή, 2014) βραβεύτηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Σικελιανά 2014» και κέρδισε έπαινο στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής».
Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στην εκπαίδευση από το Υπουργείο Παιδείας.
(2018) Ο πυροβάτης των αστεριών, Κέδρος
(2016) Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, Κέδρος
(2014) Το νεκρό ψάρι, Εκδόσεις Πηγή





Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ
Στις Βραχείες Λίστες
για τα βραβεία
του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»
στην κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
Στη Βραχεία Λίστα
για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΦΗΒΙΚΟΥ-ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
του Κύκλου του  Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Πώς είναι να προσπαθείς να καταλάβεις ποια είναι η θέση σου στον κόσμο όταν ο ίδιος ο κόσμος δείχνει να τα ’χει χαμένα;
Ο Τίτος είναι ένας εσωστρεφής έφηβος που πάσχει από την πιο περίεργη ασθένεια που υπάρχει. Μια πάθηση που κάνει τα οστά του πορσελάνινα. Η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να πηγαίνει σχολείο. Έτσι μαθαίνει να εξηγεί τον κόσμο παρατηρώντας τον από το μπαλκόνι και τον υπολογιστή του. Μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα avatar που αισθάνεται άνετα μόνο στην ψηφιακή κοινωνία. Μια μέρα ο αδερφός του τον παίρνει μαζί του στη δουλειά, κρυφά από τους γονείς τους. Ένα λάθος του Τίτου θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει μια περιπλάνηση στην πόλη, μια πόλη που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της εν μέσω οικονομικής κρίσης, βίας και ρατσιστικών παραληρημάτων, και να ζήσει την πιο περίεργη και ανατρεπτική νύχτα της ζωής του. Θα συναντήσει τη Ρούσα, το ομορφότερο και πιο φωτογραφημένο, μα ωστόσο παράξενο, κορίτσι του σχολείου, που δεν τρώει μοβ φαγητά. Και κάπου εκεί ίσως συναντήσει και τον εαυτό του.
Μια περιπέτεια ενηλικίωσης μέσα σε μια κοινωνία που παλεύει να υπάρξει. Μια ιστορία για έναν νέο που αναζητά απαντήσεις στην Ελλάδα του σήμερα χωρίς megabytes στο κινητό του. Για έναν νέο διαφορετικό, που ψάχνει να βρει αν υπάρχουν και άλλοι διαφορετικοί άνθρωποι εκεί έξω.

Το προηγούμενο νεανικό μυθιστόρημά του, με τίτλο Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος. Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2017, όπου η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου συγκέντρωσε τα 200 καλύτερα βιβλία (εκδόσεις του 2016) από 56 χώρες. Βρέθηκε επίσης στη Μικρή Λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2017» στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Εφήβους και στη Βραχεία Λίστα για το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η σειρά Big Bang Books αγκαλιάζει σύγχρονα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτούν τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου