Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Συζητώντας με τη Μαρία Συρδάρη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;


Μ.Σ.: Η Ρόζαμουντ Πιλτσερ. Έχει καταφέρει να με κάνει να αγαπήσω ένα μέρος το οποίο δεν έχω επισκεφτεί ποτέ, την Κορνουάλη.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Σ.: Τσάρλι και το εργοστάσιο της σοκολάτας.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Σ.: Πάντοτε έγραφα όλες μου τις σκέψεις. Είχα αυτήν την πολύ όμορφη(κατά την γνώμη μου) ιδέα, και έτσι έπρεπε να την αποδώσω. Το να γράψω ένα παιδικό βιβλίο ήταν το όνειρό μου και το ήθελα από πολύ μικρή.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Το νησί του χρόνου”;

Μ.Σ.: Θα το χαρακτήριζα μοντέρνο, πρωτότυπο, διδακτικό και με μία εικονογράφηση που αποτυπώνεται στο μυαλό.


Ερώτηση 5η: Μια παράξενη οικογένεια μας ξεναγεί στο σπιτικό της και μας συστήνεται. Ποιο ήταν το έναυσμα να γράψετε αυτή την τόσο ιδιαίτερη ιστορία;

Μ.Σ.: Ήθελα με κάθε τρόπο να αποδώσω το πως αισθάνεται το μεγαλύτερο Ποσοστό των ανθρώπων την κάθε ημέρα και να δώσω έναν τόνο αισιοδοξίας σε ενήλικες και παιδιά.


Ερώτηση 6η: Τα επτά παιδιά της οικογένειας κάνουν και δεν κάνουν δουλειές και μαθαίνουν τι σημαίνει αναβλητικότητα. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και από εμάς τους ίδιους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Μ.Σ.: Η λέξεις δουλειά κι εργασια έχουν και μεταφορική και κυριολεκτική έννοια στο βιβλίο μου. Η αναβλητικότητα μπορεί να προέρχεται από τον φόβο της αποτυχίας.Η τεμπελιά είναι κατά τη γνώμη μου προϊόν κακής διάθεσης και άσχημων σκέψεων η ακόμη και απογοήτευσης. Για αυτόν τον λόγο στο τέλος της κάθε ημέρας προσπαθώ να δείξω ότι όλα μπορούν να γίνουν, όλα διορθώνονται και είναι στο χέρι μας να είμαστε σωστοί πρώτα με τον εαυτό μας και έπειτα στις υποχρεώσεις μας.


Ερώτηση 7η: Κάθε νέα ημέρα μας δείχνει τον τρόπο για να γίνουμε καλύτεροι. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Μ.Σ.: Το καλύτερο έχει διαφορετική και υποκειμενική σημασία για τον κάθε άνθρωπο. Ο καθένας μας πρέπει από μικρός,με την βοήθεια του γονέα η κηδεμόνα, να μαθαίνει τις ικανότητές του τις δεξιότητες του και να είναι ο εαυτός του.
Παράλληλα όταν τηρούμε κάποιες ηθικές αρχές όπως είναι η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ανιδιοτελής βοήθεια προς τον συνάνθρωπο τότε θεωρώ πως θα υπάρξει αυτή η καλύτερη επόμενη μέρα για όλους μας.


Ερώτηση 8η: Στο τέλος της ιστορίας βλέπουμε έναν απολογισμό. Πόσο εφικτό είναι να συμβεί αυτό και από εμάς; Τι εφόδια χρειάζεται να έχουμε για να κρίνουμε αντικειμενικά τις πράξεις μας;

Μ.Σ.: Ένα είναι το εφόδιο κατά την γνώμη μου έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε απολογισμό των πράξεών μας και να τις κρίνουμε ,να μπορούμε να ακούμε ,όταν ακούμε τους συνανθρώπους μας,το ακούμε με την ευρεία έννοια, τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που κάνουμε σωστά και τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος,πρέπει να αφουγκραζόμαστε τους γύρω μας, βάζοντας για λίγο στην άκρη το εγώ μας,έτσι ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε ίσως κάποιες από τις αστοχίες μας.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Σ.: Στους αναγνώστες μου θα ήθελα να πω, να μάθουνε να ακούνε, να Αφουγκράζονται τις ανάγκες των παιδιών τους και τις δικές τους.
Επίσης ότι η κάθε ημέρα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής τους και έχουν την ευκαιρία να είναι η καλύτερη η η χειρότερη.. όλα είναι στο χέρι μας.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Μ.Σ.: Θα πω μόνο πως, πολλά θα συμβούν στο νησί του χρόνου και πολλά πλάσματα θα το επισκεφθούν!
Μείνετε συντονισμένοι!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Η Μαρία Συρδάρη-Μπάμπου γεννήθηκε ένα χιονισμένο απόγευμα του Δεκέμβρη στη Νάουσα. Έχει τρία παιδιά, τα οποία είναι και ο λόγος που έγραψε αυτό το έργο, μιας και ένα βράδυ που είχαν τελειώσει όλες οι ιστορίες, αναρωτήθηκαν: «Πώς θα ήταν άραγε οι μέρες της εβδομάδας, εάν ήταν ζωντανά πλάσματα;»
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στην Ιωάννα, την Ελένη και τη Βασιλική.
(2020) Το νησί του χρόνου, Εκδόσεις iWrite





Το Νησί του Χρόνου
Η ιστορία μιας πολύ παράξενης οικογένειας, που μας διδάσκει πως ο χρόνος –που περνάει– δεν γυρνάει πίσω και πως η κάθε καινούργια μέρα, είναι πάντα μια νέα ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου