Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Μερτζάνη Το δάκρυ της Θράκης

Ένα βιβλίο μεθυστικό, που μας ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή, που οι εικόνες και τα αρώματα της περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και μας παρασύρουν μαζί τους.
Μερτζανή, το όνομα της ηρωίδας μας που η ιστορία της ζωής της είναι συγκλονιστική και συνάμα τραγική. Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, δυσκολίες που θα λύγιζαν τον καθένα, πόνο, θυμό, δάκρυα, δύσκολες αποφάσεις.
Η ηρωίδα μας γεννιέται στη Θράκη από γονείς που είναι πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους και μαζί με την μικρότερη αδερφή της την Ταρσή, ζουν ευτυχισμένες στο σπιτικό τους και περνούν μια όμορφη και ανέφελη παιδική ζωή. Ο ξαφνικός θάνατος της αγαπημένης της μητέρας βυθίζει στο πένθος και την μοναξιά τον πατέρα τους και οι δυο αδερφές πληγώνονται πολύ και αισθάνονται την γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Η ζωή τους ανατρέπεται από αυτήν την απώλεια που τους γεμίζει πόνο, και ταυτόχρονα έρχεται και ένα μεγαλύτερο κακό να προστεθεί στους μικρούς παιδικούς ώμους, ο διωγμός των Ελλήνων από τα χώματα της Θράκης. Ο πατέρας τους προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τον θυμό του απέναντι στο θάνατο που του πήρε την αγαπημένη του γυναίκα να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την ζωή τους και να δείξει την αγάπη του προς τα παιδιά του όμως οι καταστάσεις δεν τον αφήνουν να δείξει όλα όσα αυτός επιθυμεί και τις περισσότερες φορές η ζωή του είναι σαν σκιά που ακολουθεί τον χαμένο του έρωτα, τον μοναδικό της ζωής του….
Μεγαλώνοντας η Μερτζανή μακριά από τα αγαπημένα της σιωπηλά βουνά και περνώντας δύσκολες καταστάσεις έρχεται ο έρωτας να φωτίσει την καρδιά της δίνοντας της χαρά και ελπίδα. Όμως η ζωή και η μοίρα της  ανατρέπονται ξανά και η Μερτζανή ματώνει από άλλη μια απώλεια και συνεχίζει να μάχεται για την ζωή της με μοναδική της δύναμη αυτή την μικρή φωνούλα μέσα της και το καθρεφτάκι της μάνας της που το έχει σαν φυλαχτό. Σε όσα η ζωή και η μοίρα της της επιφυλάσσει στα χρόνια που έρχονται οι συμβουλές της αγαπημένης της μητέρας είναι καθοριστικές για την ζωή της. Μετά από πολλά χρόνια με συνεχείς αγώνες για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που εμφανίζονται μπροστά της, εκείνο το παλιό καθρεφτάκι της μάνας της και ένα καλά κρυμμένο μυστικό θα φέρουν στο δρόμο της ανθρώπους με αγκαλιά γεμάτη αγάπη, που θα της προσφέρουν την βοήθεια τους, την φιλία τους και την αγάπη τους…

Η συγγραφέας με την γλαφυρότητα του λόγου της και τις δυνατές περιγραφές της, μας δίνει μια αληθινή ιστορία ζωής, παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Η πλοκή έντονη μας κρατάει σε αγωνία και τα συναισθήματα πολλά όσο προχωράει η ιστορία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περιγράφονται  όλοι οι χαρακτήρες, όλοι όσοι είχαν σχέση με την ηρωίδα μας και την επηρέασαν θετικά ή μη καθώς και  όλα τα ήθη και έθιμα της εποχής. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα που κατάφερε η Μερτζανή να γίνει κομμάτι της καρδιάς μου, μια γυναίκα που και στα πιο δύσκολα κατάφερε με την δύναμη της ψυχής της να μείνει όρθια μέχρι το τέλος. Ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου