Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Συζητώντας με τη Φένια Κινικλή

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Φ.Κ.: Ποιον να πρωτοπώ… Και κλασσικοί και σύγχρονοι πολλοί! Να αναφέρω ενδεικτικά: Λιλή Ζωγράφου, Αλκυόνη Παπαδάκη, Τάσος Αθανασιάδης.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Φ.Κ.: Η πρώτη μου επαφή με τη λογοτεχνία ήταν το βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή «Ο θησαυρός της Βαγίας», το οποίο θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια ακόμη και σήμερα.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Φ.Κ.: Δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που μου έδωσε το έναυσμα για το ταξίδι στον κόσμο της γραφής. Ήρθε πολύ φυσικά το πλήρωμα του χρόνου, μέσα από την ήδη πολυετή μου απασχόληση στον χώρο του βιβλίου στην επιμέλεια και στον σχεδιασμό, ως μία ανάγκη απελευθέρωσης και έκφρασης εικόνων και συναισθημάτων, μα και προσωπικής αναζήτησης μέσα από φανταστικούς κόσμους, πλάθοντας παράλληλα γέφυρες επικοινωνίας με τον πραγματικό.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας «Απρόσμενη καταιγίδα»;

Φ.Κ.: Για αυτή την πρώτη γνωριμία με το κοινό, η «Απρόσμενη καταιγίδα» συστήνεται ως ένα κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα και ως μία ιστορία ανατροπών αλλά και αντιθέσεων, με το ξέσπασμα μιας δυνατής καταιγίδας στην ηλιόλουστη ζωή της ηρωίδας, η οποία, από τη μια στιγμή στην άλλη, μπλέκεται σε έναν κυκεώνα από αναπάντητα ερωτήματα και αντικρουόμενα συναισθήματα, με κυρίαρχο αυτό της προδοσίας.


Ερώτηση 5η: Στο βιβλίο σας μας δείχνετε τον θάνατο και πώς αυτός αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων. Πιστεύετε πως πρέπει να μας συμβεί κάτι τόσο ακραίο για να αναθεωρήσουμε την κοσμοθεωρία μας;

Φ.Κ.: Για του ήρωες του βιβλίου ο θάνατος είναι η δυνατή βροντή που σκίζει τον αιθέρα και σηματοδοτεί την αρχή του ξεσπάσματος της σαρωτικής καταιγίδας στις ζωές τους. Τι πιο αναπάντεχο από αυτό στην κανονική ροή της ζωής μας; Συνήθως αρκεί ένα δυνατό ταρακούνημα, μια στιγμή που θα ανατρέψει ή έστω θα απειλήσει την κάθε ισορροπία και το πιο στέρεο οικοδόμημα. Εναπόκειται στον καθένα από εμάς ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε κάτι τόσο ακραίο και τραγικό.


Ερώτηση 6η: Η ηρωίδα του βιβλίου δε γνωρίζει την οικογενειακή θαλπωρή. Το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε, επηρεάζει τη μετέπειτα εξέλιξη του χαρακτήρα μας;

Φ.Κ.: Η ανατροφή του καθενός μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας, καθώς επίσης και το περιβάλλον και οι συνθήκες αυτής της ανατροφής. Από κει και πέρα, η ωριμότητα και η ιδιαιτερότητα του καθενός από εμάς ρυθμίζει την πορεία και την εξέλιξή μας.


Ερώτηση 7η: Η ηρωίδα του βιβλίου θα βιώσει έναν απρόσμενο και καταιγιστικό έρωτα. Ποιος έρωτας είναι για εσάς πιο σημαντικός και πιο ουσιαστικός; Σαν αυτόν που βίωσε η ηρωίδα ή ένας ήρεμος;

Φ.Κ.: Αυτός που θα γεμίσει την ψυχή και θα συμπληρώσει την υπόστασή μας. Είναι κάτι που το αισθάνεσαι όταν συμβαίνει. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός έρωτας, όποια έκφραση ή ένταση έχει για τον καθέναν.


Ερώτηση 8η: Πιστεύετε πως πρέπει να βάζουμε τα πάντα στην άκρη στο όνομα ενός έρωτα ή η οικογένεια είναι πάνω απ’ όλα;

Φ.Κ.: Η αξία της οικογένειας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα. Σε κάθε ανθρώπινη σχέση, όμως, πρέπει να υπάρχουν όρια και ισορροπίες.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Φ.Κ.: Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για την ιδιαίτερα ζεστή υποδοχή στο πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα και να ευχηθώ σε όλους καθάριους και ανέφελους ουρανούς, με οδηγούς τη φωτεινή ηλιαχτίδα και τα χρώματα της ίριδας που θα ξεμακραίνουν και το πιο βαρύ σύννεφο.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Φ.Κ.: Δεν μπορώ ακόμη να το χαρακτηρίσω ως βήμα, περισσότερο μπουσούλισμα είναι για την ώρα. Η ιδέα υπάρχει πάντως, οπότε θα δούμε αν θα φτάσει να πάρει και οστά.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Φ.Κ.: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την όμορφη κουβέντα και τη φιλοξενία. Εύχομαι καλό καλοκαίρι με πολλά και καλά αναγνωστικά ταξίδια σε όλους!







Η Φένια Κινικλή γεννήθηκε το 1983. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και ακολούθως συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τις Διεθνείς Σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Η «Απρόσμενη Καταιγίδα», που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016 από τις Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου, είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.
(2016) Απρόσμενη Καταιγίδα, Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου
 
 
 
 
 

Απρόσμενη Καταιγίδα
Πόσο απρόσμενα μπορούν να σκορπίσουν όλα! Πόσο εκκωφαντική μπορεί να είναι η σιωπή της πλάσης, λίγο πριν ξεσπάσει η ορμή της καταιγίδας!
Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται ξαφνικά να ανεμοδέρνεται και να αργοχάνεται στην καταχνιά, που απειλεί να σκοτεινιάσει εξολοκλήρου την ψυχή της. Ένα θανατηφόρο ατύχημα και όλα όσα νόμιζε, ήξερε και πίστευε σκορπίζουν μονομιάς, κόκκοι άμμου από πύργο στην ακροθαλασσιά.
Εκεί όπου ο πόνος σαρώνει τα πάντα, εκείνη αγωνίζεται να βρει τη δύναμη για να αναμετρηθεί με το ηχηρό ράπισμα του ανέμου και να σταθεί όρθια απέναντι στη σαρωτική θύελλα, που κινδυνεύει να την παρασύρει.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου