Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Συζητώντας με την Εύα Διαμαντάκη

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

E.Δ.: Η κλασική λογοτεχνία είναι πιο κοντά σε μένα οπότε αν πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε κολοσσούς θα ήταν άδικο. Όμως, επειδή με ρωτάτε θα αναφέρω τον Ουγκώ.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

E.Δ.: Αν θυμάμαι καλά, ήταν στη δευτέρα ή τρίτη δημοτικού, «Τα ψηλά βουνά» του Παπαντωνίου. Το συναίσθημά μου ήταν μοναδικό και δεν το ξεχνώ. Έπειτα ακολούθησαν Ντίκενς, Βερν, Τουαίν.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

E.Δ.: Τα συναισθήματά μου που ξεχείλιζαν κάθε φορά είτε από χαρά είτε από λύπη. Όταν βρισκόμουν στα άκρα, έπρεπε κάπως να τα μαζέψω κι, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσα με σφουγγάρι παρά με στυλό και χαρτί.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Συνήγορος της ζωής”;

E.Δ.: Ρεαλιστικό. Είναι ένα βιβλίο με μυθοπλαστικούς ήρωες και την απαραίτητη φαντασία, όμως τα γεγονότα βασίζονται σε συμπεριφορές που βλέπουμε γύρω μας. Τις προσωπικότητες των ηρώων του βιβλίου όλοι μας μπορούμε να τις συναντήσουμε, αν και είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα αναγνωρίσουν τις περισσότερες από αυτές στα πρόσωπα που συναναστρέφονται.


Ερώτηση 5η: Ο Νίκος είναι ένας τέντυ μπόι, ο οποίος αλλάζει τις γυναίκες σαν τα πουκάμισα. Ο Στράτος από την άλλη είναι ένας άντρας κατασταλαγμένος, ο οποίος ξέρει τι ζητάει και τι ψάχνει. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι γίνονται φίλοι. Μπορεί να μείνει αδιάβλητη μία τέτοια φιλία;

E.Δ.: Σαφώςκαι θα μπορούσε να μείνει αδιάβλητη αν ο Νίκος πίστευε το ίδιο δυνατά στη φιλία όπως ο Στράτος. Οι διαφορές των πεποιθήσεών τους για τη ζωή δεν μπορούν να αναιρέσουν μια αληθινή φιλία.Η ανιδιοτέλεια είναι η κατάλληλη έννοια που μπορεί να ενώσει δυο αντίθετους κόσμους. Στην παρούσα περίπτωση δεν υπήρξε από την πλευρά του Νίκου.


Ερώτηση 6η: Ο Στράτος είναι φτωχός ενώ ο Νίκος πλούσιος. Πιστεύετε πως τα λεφτά και η οικονομική επιφάνεια του κάθε ανθρώπου δομεί αντίστοιχα έναν άνθρωπο ή είναι άλλοι οι λόγοι που συνθέτουν τον χαρακτήρα του καθένα;

E.Δ.: Αυτή η ερώτηση θέλει εκτενή απάντηση.Όμως θα περιοριστώ στα εξής:Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει τον πρώτο ρόλο και σαφώς το DNA κάθε ανθρώπου. Από εκεί ξεκινάει η δόμηση του ανθρώπου.Η καλλιέργεια του πνεύματος δεν αποκτάται με υλικό αντίτιμο, όπως η μόρφωση όπου δυστυχώς τα χρήματα παίζουν ρόλο.Η φτώχεια μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, ταυτόχρονα όμως και τον χειρότερο. Το ίδιο και τα πολλά χρήματα. Για μένα είναι μια καλή δικαιολογία να προστατέψεις το ποιος πραγματικά είσαι. Ένας άνθρωπος γαλουχημένος με αξίες και ήθος, όπου και να βρεθεί, είτε στον πλούτο είτε στη φτώχεια, μπορεί να επηρεαστεί αλλά όχι να αλλοιωθεί.


Ερώτηση 7η:Ο Στράτος αγαπάει με πάθος την Όλγα. Πιστεύετε πως οι άντρες μπορούν να αγαπήσουν πιο δυνατά από μία γυναίκα;

E.Δ.: Πιστεύω ότι η αγάπη και ο έρωτας ακουμπάνε το ίδιο δυνατά και τα δύο φύλα. Οπότε δεν διαχωρίζω ποιος ή ποια έχει τη δύναμη να αγαπήσει περισσότερο ή λιγότερο.Είμαι πεπεισμένη ότι και το αρσενικό και το θηλυκό έχουν τις ίδιες δυνατότητες να αναπτύξουν τα συναισθήματά τους και να αγγίξουν το υπέρτατο της αγάπης.Εντέλει είμαστε άνθρωποικι έχουμε ψυχή, δεν αποδεικνύεται ότι άλλη ψυχή έχουν οι άντρες και άλλη οι γυναίκες.Δεν είναι όπως ο φυσικός διαχωρισμός. Αν η κοινωνία διαχωρίζει τονέρωτα και την αγάπη μεταξύ των δύο φύλων είναι καθαρά πρότυπα που θέλει να αποδώσει και θέλει να εδραιώσει, ίσως προσπαθεί να ορίσει μια διαφορετικότητατων συναισθημάτων τους, κατά τη γνώμη μου ανεπιτυχώς.Όμως αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που θέλει επίσης ανάπτυξη και σαφώς δεν είναι της παρούσης. Η ψυχή είναι άυλη και, ναι, όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα όριά μας.Η διαφορά σε αυτό το σημείο είναι ποια ψυχή τολμά στην αγάπη.


Ερώτηση 8η: Δεύτερη ευκαιρία. Την δικαιούμαστε όλοι ή κάποιες φορές δεν πρέπει να τις δίνουμε; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

E.Δ.: Νομίζω ότι είναι σχετικό. Θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλο ή τραγικό ήταν το λάθος που οδηγεί σε ένα χωρισμό το ζευγάρι. Η δική μου αλήθεια είναι ότιυπάρχειμια ευκαιρίακαι αυτή είναι κατά τη διάρκεια της σχέσης. Οι δύο σύντροφοι οφείλουν να παλεύουν και να αγωνίζονται καθημερινά να κρατήσει ο ένας τον άλλο με τον ίδιο ζήλο που θα επιδείξουν και στην καριέρα τους. Η προσπάθεια μετράει μέσα στον χρόνο. Σαφώς θα υπάρξουν λάθη και από τους δύο,όμως στα λογικά πλαίσια μια σχέσης. Γι’ αυτό υπάρχουν και η συζήτηση , η υπομονή και η επιμονή. Αν φτάσουν στον χωρισμό, κάτι δεν τους έδεσε καλά.Κατά κανόνα, η δεύτερη ευκαιρία δεν νομίζω ότι λύνει προβλήματα που δεν κατόρθωσαν να διορθώσουν κατά τη διάρκεια του έρωτά τους.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

E.Δ.: Στους αγαπητούς μου αναγνώστες θέλω να πω ότι τα όνειρα (χωρίς δόλο) γίνονται πραγματικότητα αρκεί να τα τολμούμε με όλο μας το πάθος. Οτιδήποτε επιδιώκουμε με αγνές προθέσεις είναι εφικτό, είτε έρωτας είτε καριέρα είτε φιλία. Σίγουρα θα βγούμε τουλάχιστον ικανοποιημένοι αν όχι κερδισμένοι.Ο κόσμος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, όμως εμείς ξεχωριστά μπορούμε να πλάσουμε τον δικό μας μύθο και να αφήσουμε την ιστορία μας. Και το σπουδαιότερο να είμαστε αυθεντικοί για να βρούμεό,τι σας ταιριάζει.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

E.Δ.: Είναι νωρίς να το αποκαλύψω, γιατί μόλις κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά μου «Συνήγορος της ζωής». Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα συνεχίσω να προσεγγίζω κοινωνικά θέματα. Το πρώτο μου εγχείρημαείναι η πρόγευση, θασυνεχίσω να περνάω μηνύματα για τη ζωή. Ο βηματισμός μου στη συγγραφή δεν θα σταματήσει όσο είμαι υγιής, οπότε σύμφωνα με τη φύση «όσο θα προχωρώ, τόσο οι μύες μου θα δυναμώνουν».


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Η Εύα Διαμαντάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και μεγάλωσε στο χωριό Κάτω Ασίτες. Ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές της στην Ιστορία και είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο Ηράκλειο, ενώ η αγάπη της στα ταξίδια την οδήγησε να εργαστεί και ως αεροσυνοδός σε αεροπορική εταιρεία ξένων συμφερόντων. Έχει πάθος με τη φωτογραφία. Έργο της έχει αποσπάσει βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας, ενώ έχει συμμετάσχει και σε δύο εκθέσεις φωτογραφίας στον Νομό Ηρακλείου. Συνεχίζει σήμερα τις σπουδές της κάνοντας το μεταπτυχιακό της στη Δημιουργική Γραφή και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή, με στόχο να αποκαλύψει και να αναδείξει τον πλούσιο και πολύπλοκο κόσμο των συναισθημάτων σε μία προσπάθεια κατανόησης της διαφορετικότητας.
(2017) Συνήγορος της ζωής, Λυκόφως





Συνήγορος της ζωής
Ο Στράτος κόντρα στην επιθυμία του πατέρα του φεύγει από το Ρέθυμνο και πηγαίνει στην Κομοτηνή να σπουδάσει νομικά. Μαζί του κουβαλάει μόνο τις αρχές και τις αξίες που του έχει κληροδοτήσει η οικογένειά του. Εκεί θα συναντήσει τον Νίκο, ο οποίος ακολουθεί την αντίθετη πορεία: Κάνει το χατίρι του μεγαλοδικηγόρου πατέρα του να σπουδάσει νομικά, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την εύνοιά του. Ο Νίκος θα εκμεταλλευτεί τη φιλία του Στράτου, για να τον έχει υποχείριό του. Μέχρις ότου μία γυναίκα βρεθεί ανάμεσά τους...


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου