Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Το ταξίδι της απορίας” της Σωτηρίας Κυρμανίδου


Τι είναι ψύχωση; Ευθύνονται τα παιδιά για αυτή την πάθηση; Τι σημαίνει ψυχική υγεία; Πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία για τον άνθρωπο; Ποιος θα καταφέρει να δώσεις τις εξηγήσεις που ζητάει το σκιουράκι μας;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα τριβελίζουν το μυαλό του μικρού μας σκίουρου. Η κατάσταση της μητέρα του δεν είναι καλή και προσπαθεί να πάρει απαντήσεις. Τη βλέπει συνεχώς να εγκαταλείπει τον εαυτό της και δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο. Ξέρει ότι όλοι την αγαπάνε και αυτό του δημιουργεί πολλές απορίες, απορίες που θέλει να λύσει για να μπορέσει να αναπνεύσει. Όλη αυτή η κατάσταση τον έχει οδηγήσει στην αποξένωση από τις παρέες του και τους φίλους του, των οποίων η συμπεριφορά τον πληγώνει κατ' εξακολούθησιν.
Ώσπου κάποια στιγμή οι απαντήσεις θα του δοθούν από τους ειδικούς για τα θέματα ψυχικής υγείας. Δεν αργεί, λοιπόν, το σκιουράκι να βάλει τις σκέψεις του σε μία σειρά και να καταλάβει τι ακριβώς έχει η μητέρα του και πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή τους και η κατάσταση της αγαπημένης του μητέρας.
Μέσα από την ιδιαίτερη και στοργική πένα της Σωτηρίας Κυρμανίδου μία ιστορία γεμάτη αγάπη, γνώσεις και κατανόηση ξεδιπλώνεται. Το συγκεκριμένο παιδικό βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά αλλά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς που ψάχνουν τρόπους να μιλήσουν για τέτοια θέματα στα παιδιά τους. Όμως το πιο σημαντικό είναι η συζήτηση και οι ερωτήσεις που πρέπει να θέτουμε προς τους ειδικούς του εκάστοτε προβλήματος/θέματος προκειμένου όχι μόνο να ζητήσουμε την βοήθειά τους πάνω σε αυτό αλλά και να μας εξηγήσουν τι σημαίνει, γιατί συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κάθε νέα και καινούργια κατάσταση που μας βγάζει από την καθημερινότητα και μας γεννά προβληματισμούς και απορίες!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου