Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ένας κόσμος χωρίς τέλος” του Ken Follett

Ο δεύτερος τόμος της τριλογίας έχει τον τίτλο “Ένας κόσμος χωρίς τέλος”.
Στο συγκεκριμένο ανάγνωσμα ο συγγραφέας μας μεταφέρει στον 14ο αιώνα και πάλι στην Αγγλία.
Εδώ οι ήρωες είναι οι απόγονοι του πρώτου βιβλίου. Έχουμε δύο αδέρφια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Ο Ραλφ νοιάζεται μόνο για την εξουσία, να γίνει ιππότης και να μπορεί να εφαρμόζει οτιδήποτε θέλει χωρίς να σκεφτεί και να αναλογιστεί τις επιπτώσεις των πράξεών του γιατί είναι υπεράνω όλων. Ο άλλος είναι φιλήσυχος, συναισθηματικός και βαθιά ερωτευμένος με ένα κορίτσι από παιδί ακόμη. Θέλει να μάθει την τέχνη της ξυλουργικής και για αυτόν τον λόγο θα βρεθεί στο σπίτι ενός φθονερού και ζηλιάρη τεχνίτη. Παρόλο που είναι ακόμη σε περίοδο μαθητείας θα γίνει πιο οραματικός και κλάσης ανώτερος από το αφεντικό του. Μία γέφυρα και ο ναός θα σταθούν ικανά δεδομένα για να αποδείξει την αξία του ο Μέρθιν.
Εκτός από τα δύο αδέρφια θα γνωρίσουμε και την Κάρις ένα κορίτσι, το οποίο θα βιώσει τη μητρική απώλεια σε πολύ μικρή ηλικία. Αυτό θα ενδυναμώσει τη θέλησή της να ασχοληθεί με την ιατρική, μιας επιστήμης απαγορευμένης για το γυναικείο φύλο. Μεταξύ του Μέρθιν και της Κάρις θα αναπτυχθεί κάτι περισσότερο από φιλία, καθώς θα διανθιστεί το λουλούδι της αγάπης. Φίλη της Κάρις θα γίνει η Γκουέντα, ένα κορίτσι, το οποίο θα γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής και το ακόμα ανελέητο και αδυσώπητο πρόσωπο του πατέρα της.
Συνήθως λένε ότι το πρώτο βιβλίο κάθε τριλογίας είναι το δυνατό και τα υπόλοιπα υστερούν. Για εμένα το δεύτερο μέρος της επικής τριλογίας είναι πιο δυνατό. Έχει περισσότερο συναίσθημα και συγγραφικό πάθος. Αν και εδώ πάλι με απογοήτευσαν οι έντονα σεξουαλικές σκηνές, η ιστορία και η γραφή του συγγραφέα με κέρδισαν και παραγκώνισαν κάθε αρνητικό στοιχείο. Οι ιππότες και οι μάχες τους, η αρχή του Εκατονταετούς πολέμου, ο Μαύρος Θάνατος, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η πείνα και η ανέχεια είναι τα στοιχεία που ξετυλίγονται σελίδα – σελίδα και γοητεύουν τους αναγνώστες του.
Η γιγαντιαία προσπάθεια του συγγραφέα μας παρέχει, εκτός από μία φανταστική ιστορία, γνώσεις και ένα πιο συγκεκριμένο ιστορικά πλαίσιο. Για αυτόν τον λόγο αξίζει να το διαβάσετε! Βυθιστείτε στον κόσμο των ηρώων του και γνωρίστε γεγονότα εκείνης της εποχής που πιθανόν να αγνοούσατε!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου