Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "Η κατάρρευση του παγκοσμισμού και η επανεπινόηση του κόσμου" John Ralston Saul


John Ralston Saul
Η κατάρρευση του παγκοσμισμού και η επανεπινόηση του κόσμου
Μετάφραση: Γιώργος Πινακούλας
Σελ. 448
τιμή (χωρίς ΦΠΑ): 20 €
ISBN: 978-960-283-491-6

Από τις εκδόσεις ΡΟΕΣ και στη σειρά «Ο κόσμος χωρίς σύνορα» κυκλοφόρησε το βιβλίο του Καναδού στοχαστή John Ralston Saul με τίτλο Η κατάρρευση του παγκοσμισμού, σε μετάφραση του Γιώργου Πινακούλα.

Εν έτει 1999, ο John Ralston Saul άρχισε να υποστηρίζει δημοσίως ότι ο παγκοσμισμός –η ιδεολογία που προέτασσε τη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη έναντι των εθνικών συμφερόντων– είχε αρχίσει να κλονίζεται. Το 2005 διατύπωσε αναλυτικά τις απόψεις του στην Κατάρρευση του παγκοσμισμού. Κι ύστερα… ήρθε η παγκόσμια κρίση.

Σήμερα, καθώς η αισιοδοξία για πιο ανοιχτές κοινωνίες έχει δώσει τη θέση της στη δημαγωγία, το λαϊκισμό και τον εθνικισμό, καθώς τα εθνικά κράτη, αντιμέτωπα με προβλήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, τον εξτρεμισμό ή τη μετανάστευση, επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο και είναι υποχρεωμένα να αναθεωρήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, το βιβλίο του Καναδού διανοητή, εμπλουτισμένο με νέο υλικό, εξακολουθεί να επανεκδίδεται διεθνώς και να είναι επίκαιρο όσο ποτέ – όχι μόνο για όσους αναζητούν μια οξυδερκέστατη και εκτενέστατη ιστορικο-οικονομική ανάλυση, μιαν εξήγηση του γιατί ζήσαμε όσα ζήσαμε, αλλά κυρίως για όσους έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

*

Ο John Ralston Saul γεννήθηκε στην Οττάβα του Καναδά και σπούδασε στο McGill University και στο King’s College του Λονδίνου, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες και εκδοθεί σε 25 χώρες. Ιδιαίτερα τα φιλοσοφικά του δοκίμια –Πολιτισμός χωρίς συνείδηση, Τα μπάσταρδα του Βολταίρου, Το εγχειρίδιο του αμφισβητία κ.ά.– ασκούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη πολιτική σκέψη σε πολλές χώρες. Ο Saul έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων και διακρίσεων. Το περιοδικό Time δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει «προφήτη», ενώ το έγκριτο Utne Reader τον έχει κατατάξει μεταξύ των 100 σημαντικότερων στοχαστών και οραματιστών της εποχής μας.

*

Στην Ελλάδα –την οποία έχει επισκεφθεί αρκετές φορές–, το αναγνωστικό κοινό τον γνώρισε με την κυκλοφορία από τις εκδόσεις Ροές, το 2002, του βιβλίου του Πολιτισμός χωρίς συνείδηση – έργο επίσης «προφητικό» και πάντα επίκαιρο, το οποίο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ροές στην ίδια σειρά, ανατυπώνεται και θα είναι και πάλι διαθέσιμο σε λίγες ημέρες.

 

Η παγκοσμιοποίηση πέθανε. Τα εθνικά κράτη επιστρέφουν ξανά στο προσκήνιο, το διεθνές εμπόριο δεν έκανε να πλουτίσουν παρά λίγοι και όχι οι πολλοί όπως διακηρυσσόταν, και οι δημοκρατικές αξίες βρίσκονται σε υποχώρηση. Η αισιοδοξία για πιο ανοιχτές κοινωνίες, με μεγαλύτερη ισότητα, έχει δώσει τη θέση της στη δημαγωγία, το λαϊκισμό και τον εθνικισμό. Καθώς τα κράτη, αντιμέτωπα με προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία, τον εξτρεμισμό ή τη μετανάστευση, είναι υποχρεωμένα να αναθεωρήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις, τούτο το εξαιρετικά οξυδερκές βιβλίο του Τζων Ράλστον Σωλ δείχνει το δρόμο για το τι μπορεί να γίνει από δω και πέρα…


***



«Κατατοπιστικό, ευχάριστο και, πάνω απ’ όλα, καυστικά κριτικό… Μια ανάσα καθαρού αέρα…»
The Guardian



«Ένας διασκεδαστικός και ευρύτατος απολογισμός του πώς οικονομολόγοι, ηγέτες των επιχειρήσεων και πολιτικοί μαγεύτηκαν από την παγκοσμιοποίηση».
The Age (Μελβούρνη)



«Η Κατάρρευση του παγκοσμισμού μάς υπενθυμίζει τι είναι πραγματικά η παγκόσμια οικονομία – είναι κάτι που δημιουργούν οι άνθρωποι… Αυτή είναι η αρχή μιας νέας δημόσιας συζήτησης».
Forbes



«Πρέπει να γίνει απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους τους Ινδούς διαμορφωτές πολιτικής, για τους Ινδούς οικονομολόγους οποιασδήποτε τάσης και, στην πραγματικότητα, για όλους τους ανήσυχους Ινδούς.
Sahara Times (Νέο Δελχί)



«Για μια φρέσκια κατανόηση του παγκοσμισμού υπό νέο φως, το βιβλίο του Τζων Σωλ είναι ένα αναγκαίο ανάγνωσμα».
Free Press Journal (Βομβάη)



«Το ωραιότερο έργο του μέχρι στιγμής… Ο επικήδειος του Σωλ στην παγκοσμιοποίηση είναι ένας σκληρός απολογισμός του χάους, των πληγών και της αστάθειας που προκάλεσε. Παρ’ όλα αυτά, τελειώνει με μια αισιόδοξη νότα, που φανερώνει μεγάλη πίστη στην ανθρώπινη προσαρμοστικότητα».
Winnipeg Free Press



«Μια φιλόδοξη επίθεση εξόντωσης στο τριακονταετές πείραμα του παγκόσμιου εμπορίου. Αν μη τι άλλο είναι θαρραλέα».
Calgary Herald



«Γοητευτικά πνευματώδες».
Times Colonist (Βικτώρια)



«Μια στοχαστική και διανοητικά απαιτητική μελέτη της ανόδου και, αν ο Σωλ έχει δίκιο, της επικείμενης πτώσης του παγκοσμισμού… Η σπουδαία ανάλυσή του είναι προσιτή και κατάλληλη τόσο για τον μικροκαταστηματάρχη όσο και για τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας πολυεθνικής».
Publishers Weekly



«[Ο παγκοσμισμός] ήταν μια περίοδος κατά την οποία οι οικονομολόγοι ξεπέρασαν τα όρια και τους επιτράπηκε να εποικίσουν το χώρο που έμεινε κενός λόγω της αποτυχίας των πολιτικών ηγετών».
New Zealand Herald (Ώκλαντ)



«[Η Κατάρρευση του παγκοσμισμού] είναι σαν να σε ισοπεδώνει μια ομοβροντία από το [πολεμικό πλοίο] HMS Victory».
Πωλ Κέννεντυ, The Sunday Times (Λονδίνο)



«Ο Σωλ έχει οξυδέρκεια απέναντι στην υποκρισία και δηκτικά ψυχρό χιούμορ».
The Independent (Λονδίνο)



«Διορατικό και προφητικό, προορίζεται να καταλάβει τη θέση ενός απ’ τα κομβικά βιβλία της εποχής μας».
Rocky Mountain Outlook (Κάνμορ, Αλμπέρτα)



«Ξεχωρίζει επειδή θέτει τα σωστά ερωτήματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η παγκοσμιστική ιδεολογία δέχεται σοβαρή επίθεση… Οι απόψεις του για τη θεαματική ανάπτυξη της Κίνας είναι γοητευτικές και αναζωογονητικές».
China Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου