Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Ανατολικά της Εδέμ” του John Steinbeck

Δεν υπάρχουν λόγια για να μιλήσει κανείς για αυτό το βιβλίο. Όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας στο τέλος: “Κατά μία έννοια θα 'ναι δύο βιβλία – η ιστορία του τόπου μου και η δική μου... Πιστεύω ότι ίσως είναι το μοναδικό βιβλίο που έγραψα ποτέ” Και μόνο αυτές οι δύο προτάσεις αντικατοπρίζουν εξαιρετικά αυτό που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας.
Έτσι θεωρώ πως ό,τι και να πω για αυτό το βιβλίο θα είναι λίγο και ίσως και ανούσιο... Για εμένα είναι από τα κορυφαία βιβλία που διάβασα ποτέ.
Το βιβλίο χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και σε 55 κεφάλαια. Αν και κατά τη γνώμη μου αφορά δύο ιστορίες, όπως λέει και ο συγγραφέας, αυτό του τόπου, της κοιλάδας Σαλίνα στην Καλιφόρνια, που περιγράφεται γλαφυρά και νοσταλγικά στο βιβλίο και αυτό της οικογένειας Τρασκ και της οικογένειας Χάμιλτον. Ο Σάμιουελ Χάμιλτον θα γίνει το στήριγμα του Άνταμ Τρασκ. Και κάπου εκεί θα αναπτυχθεί μεταξύ τους η φιλία και ο σεβασμός απέναντι στον άλλον. Η εγκατάλειψη που θα βιώσει ο Άνταμ από τη σύζυγό του Κάθι θα τον κλωνίσει και θα αφεθεί σε μια ζωή χωρίς νοήμα, όπως όταν ένα χωράφι δεν ποτιστεί και “αφυδατωθεί” κάπως έτσι θα γίνει και στην καρδιά αυτού του άντρα. Θα αδιαφορήσει ακόμα και για τους δύο γιούς του, τον Καλ και τον Άρον. Η Κάθι είναι το απόλυτο κακό. Και κάπου εκεί γεννιέται το ερώτημα. Κακός γίνεσαι ή γεννιέσαι; Η απάντηση θα δοθεί στο βιβλίο, κρυπτογραφημένη ίσως, αλλά θα μας δείξει με ακρίβεια το δρόμο της απάντησης. Τα μάτια της δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς, είναι κέρινα, κρύα και με μίσος. Δύσκολη η ψυχοσύνθεση αυτού του χαρακτήρα στο χαρτί και όμως ο John Steinbeck την ανέλυσε με τόση ευκολία και τόση αμεσότητα που σε εντυπωσιάζει. Αγάπησα τον Σάμιουελ Χάμιλτον και τον Λι, τον κινέζο υπηρέτη που μεγάλωσε τα δύο παιδιά με αγάπη και στοργή. Ο Λι είναι ένας φτωχός αλλά με ανησυχίες και στοχασμούς άνθρωπος. Εξαιρετική σκιαγράφηση του χαρακτήρα του. Ο Σάμιουελ ένας άνθρωπος δοτικός, καλός ακροατής αλλά και κοφτερός ομιλητής. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητά κάθε άνθρωπος σε έναν φίλο του. Ο Άρον είναι ο τέλειος γιος που θα ήθελε κάθε πατέρας. Υπάκουος, καλός, αγαθός, φιλικός και δοτικός. Ο Καλ είναι ο κακός, που μπλέκει με κακές παρέες, αντιδραστικός, φιλόδοξος, ονειροπόλος. Και μέσα από αυτόν τον χαρακτήρα θα δούμε αν η κακία γεννιέται και αν ζει για πάντα ή εμείς είμαστε αυτοί που επιλέγουμε τα μονοπάτια της ζωής που θα ακολουθήσουμε με τα συνεπακόλουθά τους.
Το καλό συναντά το κακό. Η ιστορία του Κάιν και του Άβελ ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας μέσα από τους αδερφούς Καλ και Άρον. Η ζήλια, ο φθόνος, η απουσία μητρικού και πατρικού προτύπου θα γίνει η αιτία για την αιώνια αντιπαλότητα που θα υπάρχει στη ζωή του Καλ για τον αδερφό του. Ένα ακόμα μήνυμα στο βιβλίο είναι αυτό που συνειδητά ή μη ο γονιός ξεχωρίζει τα παιδιά του και αυτό δημιουργεί αντιπαλότητα και μίσος αρκετές φορές.
Το βιβλίο αποφάσισα να το διαβάσω αφού πρώτα είχα δει την ταινία με πρωταγωνιστή τον James Dean. Και ναι πρόκειται για εξαιρετική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. Και ξαναγυρνώντας στο βιβλίο θα σας πω πως όσοι δεν το έχετε διαβάσει ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ!!!!!! Είναι από τα κλασικά βιβλία που θεωρούνται αριστουργήματα και ΔΙΚΑΙΩΣ!!!
Ο John Steinbeck καταφέρνει επάξια να μεταφέρει στον αναγνώστη συναισθήματα δυνατά όπως το μίσος, την αγάπη, τον φθόνο, τον υπέρμετρο εγωισμό, τη ζήλια, την αντιπαλότητα, τη φιλία, την καλοσύνη και την οργή. Γνωρίζουμε τα πάθη της ανθρώπινης φύσης με τόση αμεσότητα και μας δείχνει επίσης το μεγαλείο της συγχώρεσης, της μετάνοιας και της ελπίδας. Αν μου έλεγαν να πω ποιον χαρακτήρα συμπάθησα περισσότερο, η πάντησή μου θα ήταν ο Καλ. Και αυτό γιατί είναι ένας άνθρωπος με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του και γιατί μέσα του παλεύει να νικήσει το κακό και να συνταξιδέψει με το καλό. Μου έμεινε η ατάκα του Καλ “Κάνε να μην είναι κακός”. Όλο αυτό μας δείχνει τον πόλεμο που μένονταν εντός του. Να προσπαθεί να μοιάσει στον αδερφό του Άρον και να γίνει ένας καλός άνθρωπος, φεύγοντας από την κακία που “κληρονόμησε” από τη μητέρα του. Από την άλλη ο πιο αντιπαθής χαρακτήρας ήταν η Κάθι για όλο αυτό το κακό που σκόρπιζε ακόμα και όταν λάμβανε όλο το καλό από τους άλλους ανθρώπους. Τελικά η σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων ήταν άρτια, πράγμα δύσκολο και σπάνιο. Ίσως κάποιοι αναγνώστες δυσκολευτούν να το διαβάσουν, καθώς δεν είναι από τα εύκολα ή τα βιβλία που ξεπετάγονται ή ακόμα και διαβάζονται ελαφρά τη καρδία. Το βιβλίο αυτό είναι βαθυστόχαστο, διδακτικό και ουσιώδες. Ο αναγνώστης πρέπει να ρίξει όλο το βάρος σε αυτό για να καταλάβει τα νοήματα και τα μηνύματα που θέλει ο συγγραφέας να δώσει σε εμάς. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη!!! Αξίζει τα χρήματα και ίσως η χρηματική αξία του να “θίγει” την ποιότητα αυτού του αριστουργήματος!!! Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε!!! Το βιβλίο αυτό θα σας συγκλονίσει τόσο βαθιά που ίσως ακόμα και κάποιοι αναθεωρήσουν κάποια πιστεύω τους και αρχές τους!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου