Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Μαύρη στίλβη” του Φίλιππου Μορρίς

Ο Μίλαν Νίτσοβιτς είναι ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ζάγκρεμπ. Εκεί, φυλάσσεται μία μούμια με το όνομα Ruzicka. Πρόκειται για ένα σπάνιο έκθεμα όπως και το Λινό Βιβλίο, το οποίο είναι λωρίδες υφάσματος της μούμιας. Κάποιος θα κλέψει το Λινό Βιβλίο και ένα κυνηγητό ξεκινάει χωρίς αποτέλεσμα για πολλά χρόνια.
Ο Σάμιουελ Ντάιμοντς είναι παντρεμένος με τη Γκαμπριέλα και έχουν δίδυμα παιδιά. Το αγόρι λέγεται Μάθιου και το κορίτσι Γκριζέλντα. Ο Μάθιου από τον Σαμάνο πήρε το όνομα Ερμηνευτής των Συμβόλων κατά τη βάφτισή του. Η εξαφάνιση του Μάθιου προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια.
Ποιος έχει το Λινό Βιβλίο; Τι το σημαντικό περιέχει μέσα στο κείμενο για να το κλέψουν; Γιατί τώρα; Ποιος φταίει για την εξαφάνιση επιστημόνων; Ποια είναι η Ντάρα; Ποια είναι η ομάδα ακτιβιστών; Πώς μπλέκονται οι ξένες υπηρεσίες με την εξαφάνιση του Μάθιου; Γιατί έχει σημάνει συναγερμός σε όλον τον κόσμο; Τι σχέση έχει ο Μίλαν, με τον Σάμιουελ, την Έμμα, τη Ντάρα, τον Χένρυ και τον Ντέρεκ; Θα καταφέρουν να βρουν τον Μάθιου;
Ένα ανθρωποκυνηγητό και μία διαδρομή από την Αμερική, στην Ευρώπη και από εκεί στην Ινδία έρχονται να μας συναρπάσουν. Από τη μία πλευρά, ξεκινώντας να διαβάζω το βιβλίο διαπίστωσα ότι είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας. Το πρώτο δεν το έχω διαβάσει και παρότι μας τονίζει ότι κάθε ιστορία είναι αυτοτελής αισθάνθηκα να διαδραματίζονται πράγματα και να αγνοώ καταστάσεις από κάποιους ήρωες, οι οποίοι εμφανίζονται στο πρώτο και στο δεύτερο. Αυτό λίγο μου προξένησε ένα μπέρδεμα και ένα μείδιασμα, καθώς βρέθηκα μπροστά σε κενά και ερωτηματικά. Επομένως, κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν πριν κάποιος ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της τριλογίας, να διαβάσει το πρώτο του για να έχουν οι ζωές των ηρώων τη συνοχή και την απόλυτη κατανόηση.
Από την άλλη, βρέθηκα μπροστά σε ήθη, έθιμα, πολιτισμούς, σκοτεινές δυνάμεις, μεταφυσικά στοιχεία, αναζήτηση της αλήθειας, θεωρίες συνωμοσίας, αέναη μάχη μεταξύ του καλού και του κακού και σε ποικιλοπρόσωπους ανθρώπους, από τους οποίους αποκόμισα και από κάτι.
Το βάθος και η ουσία της ιστορίας διαφαίνεται και καταφέρνει στον αναγνώστη να του προσδώσει το ταλέντο του συγγραφέα και να βυθιστεί στη γραφή του. Τα κεφάλαια είναι μικρά και οι εναλλαγές των ηρώων συνεχείς προκαλώντας σασπένς, αγωνία, την προσήλωση και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου