Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Συζητώντας με τη Λένα Κικίδου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Λ.Κ.: Δεν έχω έναν, οπότε θα γράψω τη χρυσή πεντάδα: Stephen King, John Connolly, Lee Child, Dean Koontz και Graham Masterton.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Λ.Κ.: Το κοράκι ( The Stand) του Stephen King, στα δεκατέσσερά μου.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Λ.Κ.: Η Noctus κι ο κολλητός μου.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Il Ciclo della Calamità”;

Λ.Κ.: Ίσως ό,τι δυσκολότερο έχω γράψει. Ιστορική μυθοπλασία που μπορεί να σε μάθει δυο πράγματα για το παρελθόν που καλό θα ήταν να μην αφήσεις να επαναληφθούν στο παρόν.


Ερώτηση 5η: Γιατί ο τίτλος σας είναι στην ιταλική γλώσσα;

Λ.Κ.: Επειδή είμαι μια Ιταλίδα που γεννήθηκε σε λάθος σώμα! Υποθέτω γιατί λατρεύω τα ιταλικά και γιατί με βοήθησε να δώσω διττή φύση στο βιβλίο.


Ερώτηση 6η: 1347 – 1666 – 1780 – 1888 και 1906. Σε κάθε χρονιά από αυτές είχε συμβεί κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Πως σας γεννήθηκε η ιδέα να συμπεριλάβετε αυτά τα γεγονότα στο βιβλίο σας;

Λ.Κ.: Εξαρχής η ιδέα ήταν να μπουν κάποιες μεγάλες καταστροφές, το γιατί έγινε επιλογή στις συγκεκριμένες μπορώ να απαντήσω μόνο ιδιατέρως γιατί θα προδώσω μεγάλο κομμάτι της πλοκής.


Ερώτηση 7η: Αρχές του 20ου αιώνα ο κεντρικός άξονας του βιβλίου σας. Εκείνα τα χρόνια, οι άνθρωποι ήταν επιρρεπείς στη βία και στον φανατισμό. Μέχρι σήμερα συμβαίνει σε ορισμένες χώρες. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό, έχει να κάνει με την κοινωνία ή προκύπτει από άλλα αίτια;

Λ.Κ.: Προκύπτει από το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κακός. Το μόνο που κάνει, είναι να καταστρέφει τα πάντα γύρω του και να προσπαθεί να επιβληθεί.


Ερώτηση 8η: Πώς καταφέρατε να αποδώσετε συμπεριφορές, τόπους, συνήθειες ακόμα και το ντύσιμο μιας χώρας μακρινής από τη δική μας κουλτούρα και πολύ παλιάς εποχής συνάμα; Σας δυσκόλεψε καθόλου, συμβουλευτήκατε κάποια βιβλία ή βρήκατε άλλους τρόπους για να αποτυπώσετε όσο πιο πιστά μπορούσατε εκείνη την εποχή;

Λ.Κ.: Έρευνα, μετάφραση, βίντεο... Τρεις μήνες ψάξιμο για το μικρότερο μυθιστόρημα που έγραψα ποτέ...


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Κ.: Τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσουν να διαβάζουν τόσο για την τέρψη όσο και για τη μόρφωση.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Λ.Κ.: Γράφω ένα αστυνομικό με μια υπόνοια φανταστικού. Διαδραματίζεται στην Ιταλία και πραγματεύεται την κακοποίηση, σε οποιαδήποτε μορφή της.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





Η Λένα Κικίδου είναι απόφοιτος Ιταλικής Φιλολογίας (ΕΚΠΑ - Φιλοσοφική Αθήνας). Ξεκίνησε να γράφει το 2008 και δεν περιορίζεται σε ένα είδος λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Noctus - Ανάμεσα σε δύο κόσμους (Συμπαντικές Διαδρομές, 2014), Και μετά όλα άλλαξαν (Anima, 2015).
(2018) Il ciclo della calamita, Κέδρος
(2015) Και μετά όλα άλλαξαν, Anima Εκδοτική
(2014) Noctus ανάμεσα σε δύο κόσμους, Συμπαντικές Διαδρομές
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2017) A Timeless Timekeeper, Anima Εκδοτική
(2017) Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο, Εκδόσεις iWrite.gr
(2017) Τρόμος, Ανάτυπο
(2014) Θεοί του ατμού, Συμπαντικές Διαδρομές
(2014) Ο φόβος του ξένου, Μεταίχμιο






 Il ciclo della calamita (Ο κύκλος της καταστροφής)
Σαν Φρανσίσκο, 1905.
Μια κοπέλα κι ένα παιδί θα εγκατασταθούν σ’ ένα ερημωμένο σπίτι στην κορφή ενός λόφου. Κουβαλώντας ελάχιστα υπάρχοντα, αλλά αμέτρητα μυστικά, θα κινήσουν το ενδιαφέρον του μοναχικού τους γείτονα.
Η ροπή προς τη βία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός και η λογική του όχλου θα γίνουν οι κινητήριοι μοχλοί για να ξεδιπλωθεί το παρελθόν των ηρώων σε πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στα όρια μεγάλων φυσικών καταστροφών: στην εξάπλωση του Μαύρου Θάνατου στην Ευρώπη (1347), στη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου (1666), στον Μεγάλο Τυφώνα στις Ολλανδικές Αντίλλες (1780) και στη Μεγάλη Χιονοθύελλα (1888) του Κονέκτικατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου