Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Συζητώντας με τον Χάρη Βαφόπουλο

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Χ.Β.: John Kennedy Toole. Ένας αδικοχαμένος αυτόχειρας που μας στέρησε την τεράστια ιδιοφυΐα του.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Χ.Β.: Μιχαήλ Στρογκόφ του Ιούλιου Βέρν


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Χ.Β.: Η ώθηση προήλθε από μία επισήμανση στις διορθώσεις της φιλολόγου μου σε μία έκθεση μου στην πρώτη τάξη του λυκείου, < ίσως ένας μελλοντικός συγγραφέας>. Απλά άργησα κοντά 35 χρόνια :-D. Την ευχαριστώ για το μαγικό ταξίδι.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Κύματα στη στεριά”;

Χ.Β.: Και σε αυτό το 3ο βιβλίο μου όπως και στα προηγούμενα επικεντρώνομαι στη ψυχολογία των ηρώων μου περισσότερο και χρησιμοποιώ την δράση ως μέσον για να τούς ερμηνεύσω και να τούς οδηγήσω στην κάθαρση.


Ερώτηση 5η: Ο καπετάνιος της ιστορίας δεν μπορεί να διαχειριστεί την απώλεια ενός ναύτη του. Παρόλα αυτά δε θέλησε να μιλήσει σε κάποιον δικό του ή κάποιον ειδικό. Για ποιο λόγο δεν το έκανε, από φόβο, τύψεις ή υπήρχε κάποιος άλλος λόγος;

Χ.Β.: Είναι διαπιστωμένο από έρευνες και από εμάς τους ίδιους ακόμη πως οι άνθρωποι δεν θέλουν να παραδεχθούν πως έχουν κάποιο ψυχικό νόσημα ή έστω μια μικρή μορφή κατάθλιψης. Έτσι και ο πρωταγωνιστής μου δεν ξεφεύγει από τον κανόνα, είναι ένας γήινος χαρακτήρας.


Ερώτηση 6η: Η διαδρομή του στη στεριά θυμίζει μία διαδρομή κάθαρσης. Πόσο σημαντική είναι η κάθαρση στις ζωές των ανθρώπων;

Χ.Β.: Ο Ρουσώ είχε πει πως < γεννιόμαστε όλοι γυμνοί και φτωχοί και είμαστε καταδικασμένοι να πεθάνουμε>. Παρόλα αυτά παλεύουμε να μειώσουμε τον λίγο ευτυχισμένο χρόνο μας πάνω σε αυτό το χρωματιστό κόσμο. Επομένως κάποιες φορές η εμμονή μας με την κάθαρση της ψυχής μας είναι τόσο οξύμωρο με τον περιορισμένο βίο μας.


Ερώτηση 7η: Πολύς κόσμος προτιμά να αυτομαστιγώνεται και να αυτοτιμωρείται για πράγματα που συνήθως δεν ευθύνεται ο ίδιος. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Χ.Β.: Συνήθως η αυτοτιμωρία έγκειται σε θρησκευτικές καταβολές, που υπάρχουν σε όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως και έγιναν για να προστατεύσουν μάλλον την κοινωνία από διάφορα εναπομείναντα ζωώδη ένστικτα στον άνθρωπο. Ως ένας κανόνας ομαλής συμβίωσης, που περνά πιο εύκολα μέσω των θρησκειών οι οποίες διαχειρίζονται τον φόβο μας για τον θάνατο..


Ερώτηση 8η: Ο Πέτρος φοβάται να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους και προτιμά τη φυγή ή τη διαδικασία του παρωπιδισμού για όσα τον πονάνε. Τι είναι προτιμότερο κατά την προσωπική σας άποψη, η φυγή ή η κατά μέτωπον αντιμετώπιση όλων των θεμάτων;

Χ.Β.: Η αντιμετώπιση των φόβων μας είναι η επιθυμητή πράξη για όλους, η φυγή μας μοιάζει πιο ανώδυνη και όμως καταλήγει πολλές φορές στον μέγιστο πόνο.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Χ.Β.: Η διάθεση του συγγραφέα και η πρόκληση ταυτόχρονα είναι να προσκαλέσει τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης. Όσοι παραμείνουν φίλοι του μετά από αυτή την διαδρομή είναι η χαρά του.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Χ.Β.: Το τέταρτο βιβλίο μου είναι μια νουβέλα η οποία ασχολείται με την ψυχογραφία ενός ροκ χαρακτήρα και προσπαθεί ακολουθήσει την εκδικητική του πορεία μετά από αλλεπάλληλες αποτυχίες στη ζωή του.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Ο Χάρης Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δομικών Έργων. Έχει εκδώσει δύο βιβλία: Σε δέκα χρόνια (2013) και Ο υφυπουργός (2014). Έχει επίσης δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος.
(2018) Κύματα στη στεριά, Κέδρος
(2014) Ο υφυπουργός, Οσελότος
(2013) Σε δέκα χρόνια, Οσελότος





Κύματα στη στεριά
Η μοίρα οδηγεί τους ανθρώπους, διεκδικεί τη ζωή τους, παίζει μαζί τους το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Ο πλοίαρχος Κωστής Δεληγιώργης πλέει στα σκοτεινά νερά του Ατλαντικού. Μετά το ναυάγιο του πλοίου του παλεύει με τα άγρια κύματα της ψυχής του και εξαφανίζεται στα βουνά της Ελλάδας κάνοντας ένα οδοιπορικό εξαγνισμού. Όσοι τον αγαπούν θέλουν να ακολουθήσουν την αγωνιώδη πορεία του, που σκοπό έχει να ξαναβρεί τον εαυτό του.
Στο τελευταίο του καταφύγιο στους Δελφούς θα γνωρίσει έναν σκληροτράχηλο, θυμόσοφο βοσκό. Μαζί του θα αναψηλαφήσει το παρελθόν του και θα καταστρώσει τα μελλοντικά σχέδιά του. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τα δαιμόνια που τον κυνηγούν πλησιάζουν στο καλύβι του μέσα στο δάσος και τα απειλητικά σύννεφα του Παρνασσού σκιάζουν το μονοπάτι της ευτυχίας του. Θα επιστρέψει ποτέ στη γαλήνη της οικογένειάς του και στην αγαπημένη του Ξένια;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου