Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Συζητώντας με τον Ζήση Παπαϊωάννου

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Ζ.Π.: Είναι αρκετοί…
Ζαν Κοκτό - Άλκη Ζέη -Κ.Ταχτσής - Γ.Ρίτσος


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Ζ.Π.: Αρκετά χρόνια πίσω..και είναι το είδος που έχω Πάθος η Παιδική Λογοτεχνία. Τα κρατώ τα βιβλία τα ξεσκονίζω περνώ ώρες μαζί τους γιατί είναι και αυτά ένα μέρος της ζωής μου..
Το πρώτο βιβλίο που διάβασα είναι Ιούλιος Βέρν με την ιστορία του Ο γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Ζ.Π.: Η ανάγκη στο να εκφραστώ. Ο μόνος πλέον τρόπος στις μέρες μας με όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Ευτυχώς που έχω την Τέχνη και ξεφεύγω ευχάριστα. Όλοι έχουμε έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο που εγώ προσωπικά το βγάζω προς τα έξω και αυτές οι ευαισθησίες μου γίνονται γραφή. Βιβλία, ταξίδια του μυαλού, πλούτος λέξεων. Συγγραφείς όλα αυτά έχουν να κάνουν με τον νου δηλαδή με το ταξίδι του νου και της γνώσης.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Βασιλική, η μαγική ηχώ της Επιδαύρου”;

Ζ.Π.: Καλύτερα να το πουν οι αναγνώστες μου... που είναι η παιδική ηλικία των 7+
Δεν σας κρύβω πως είναι δύσκολο το κομμάτι του Παιδιού... αλλά συνάμα και ευχάριστο. Γράφω για να πλουτίσω τον δικό μου εσωτερικό κόσμο και των Παιδιών και πιστέψτε με αυτό είναι Μαγικό.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του συγκεκριμένου πονήματος;

Ζ.Π.: Στόχος μου είναι στα έργα μου να κινητοποιούν το παιδικό ενδιαφέρον. Δίνω σημασία στην εικόνα στο εσωτερικό του βιβλίου αλλά και στο θέμα που είναι ο αρχαίος Πολιτισμός. Ο αρχαίος Πολιτισμός ως συστατικός παράγοντας στο παιδί, θα πω εγώ, μόνο καλό κάνει... Μπορεί να είναι δύσκολο ως τρόπος αλλά υπάρχει η νόηση. Άλλωστε, τα παιδιά δεν θα διαβάσουν μόνο μία φορά μία Παιδική Λογοτεχνία... θα την αγγίξουν, θα τη μυρίσουν, θα την ξανά ανοίξουν, θα μπει στο ράφι της προσωπικής τους βιβλιοθήκης, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα την ξανά ανοίξουν.


Ερώτηση 6η: Η ιστορία σας είναι ένας γλωσσικός “παράδεισος”, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Για ποιον λόγο δεν ακολουθήσατε την πεπατημένη των άλλων συγγραφέων και συμπεριλάβατε εντός του κειμένου λέξεις άγνωστες στις ηλικιακές ομάδες που απευθύνεστε;

Ζ.Π.: Γράφω ως Ηθοποιός. Δεν μπορώ να ξεφύγω από το αρχικό μου επάγγελμα. Προσπαθώ να γράφω με μια παιδικότητα έτσι ώστε να είναι πιο κατανοητή η γραφή μου η σκέψη μου αλλά η αρχαία Ελλάδα κρύβει ωραίες λέξεις που πρέπει να τις έχουμε κατά νου. Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους ίδιους τους γονείς ως προς την Παιδική Λογοτεχνία και την αρχαία Ελλάδα και χαίρομαι γι'αυτό Φαίνεται δύσκολο αλλά δεν είναι και αυτό γιατί το Παιδί θα αγγίξει το βιβλίο θα το αισθανθεί θα το μυρίσει θα το χαϊδεύει θα το σφίξει στην αγκαλιά του και θα το βάλει στο ράφι.. όμως το ευτύχημα είναι ότι θα το ξανά κάνει ξανά και ξανά..οπότε αυτόματα οι δύσκολες λέξεις που χρησιμοποιώ επίτηδες στα έργα μου θα γίνουν εύκολες.


Ερώτηση 7η: Επίδαυρος. Τι σας συνδέει με αυτόν τον τόπο και η ιστορία σας διαδραματίζεται στο πιο σπουδαίο αρχαίο θέατρο της Ελλάδος;

Ζ.Π.: Ως Ηθοποιός και ως απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν... πολλά.
Όλες οι αρχαίες τραγωδίες... από την Σχολή να μάθουμε αρχαία Ελληνικά να κατανοήσουμε τους αρχαίους τραγικούς. Η Επίδαυρος είναι ένα Θέατρο που λατρεύω.


Ερώτηση 8η: Η ηχώ έχει την ιδιότητα αναλόγως την περιοχή και την αρχιτεκτονική του τόπου να αποκτά μια ιδιαίτερη ακουστική. Για αυτόν τον λόγο επιλέξατε να εξηγήσετε και να μιλήσετε για τη “δράση” της ακουστικής της ηχούς;

Ζ.Π.: Γι'αυτό η ηρωίδα μου βρίσκεται στο πιο κατάλληλο μέρος που θα μπορούσε να βρεθεί και να αποδώσει πάνω στην Ηχώ που δρα επί της Αύρας που θα πει Επίδαυρος.
Στα μέσα του βιβλίου αναλύω την ηχώ με αυτή την παιδικότητα που σας είπα παραπάνω.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Ζ.Π.: Να διαβάζουν πάρα πολύ και πάρα πολλά έτσι ώστε να καλλιεργήσουν το μέσα τους. Όσο για τους γονείς είναι και οι γονείς αναγνώστες μου και όχι μόνο τα παιδιά ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της Καρδιάς μου.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Ζ.Π.: Το επόμενο συγγραφικό βήμα θα είναι με θέμα τα Χριστούγεννα. Είναι όνειρο ζωής να βγάλω βιβλίο πάνω σε συγκεκριμένη εποχή.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Ο Ζήσης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα. Ζει στην Αθήνα, όπου σπούδασε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Έχει μετεκπαιδευθεί στο ΕΚΠΑ, στο ΜΟΜΑ Museum of Modern Art & Ideas, στο University of Edinburgh και στο Πανεπιστήμιο της Spezia («Εισαγωγή στη Φιλοσοφία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα και παγκόσμια κληρονομιά»). Από το 2007 ασχολείται με την υποκριτική. Έχει παίξει στο θέατρο (στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου), στην τηλεόραση (στο τηλεοπτικό σήριαλ «Λούφα και Παραλλαγή», στον ρόλο του Καψιμιτζή) και στον κινηματογράφο (πέντε ταινίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό). Το 2013 ήταν για δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα Εισηγητής διαλέξεων με θέμα «Βιωματικό και Σωματικό θέατρο μέσω θεατρικού παιχνιδιού και η εμψύχωση χαρακτήρων», στα Ανοικτά Λαϊκά Πανεπιστήμια της Ακαδημίας των Πολιτών. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις Όστρια με τίτλο Ελπινίκη – Φωνές και Ψίθυροι στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο εμπεριέχονται οι ασκήσεις Παίζοντας με τον Πολιτισμό. Είναι Τακτικό Μέλος του Ελληνικού Τμήματος του ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Το 2015 βραβεύτηκε για το ψηφιακό της σενάριο (“Getting to know our internet habits: the mischievous side of social media”), με θέμα την προσκόλληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης», με φορείς υλοποίησης το ΙΕΠ και την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Πράξεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ.





Βασιλική: η μαγική ηχώ της Επιδαύρου
Η µικρή Βασιλική, στα όνειρά της, ανακαλύπτει την… ηχώ, που ξεδιπλώνεται και γιγαντώνεται, αποκαλύπτοντάς της έναν άλλο κόσµο! Αναρωτιέται ποιος θα µπορούσε να ακούσει τη δική της ηχώ…
Αντικρίζοντας µε υπερηφάνεια και ελπίδα την επιβλητική Επίδαυρο καθώς την περιλούζει ο ήλιος, αγναντεύει ένα τοπίο που µοιάζει σαν σκηνικό παλαιάς εποχής. Με τη δύναµη της φωνής της ανακαλύπτει έναν δικό της ηχητικό κόσµο, τον κόσµο µε ηχώ. Το όνειρό της πραγµατοποιείται. Όµως, κάπου εκεί, µεταπηδά στο σπίτι του θεού Ιατρού της αρχαιότητας, στο Ασκληπιείο.
Τα επιφωνήµατά της κατακλύζουν όλο το αρχαίο θέατρο και, ευτυχισµένη πλέον, βρίσκει την απάντηση: αυτές οι σωστά δοµηµένες πέτρινες, φαρδιές θέσεις που στέκονται αγέρωχες στον χρόνο είναι η αιτία της εξαίσιας ακουστικής που κάνει δυο λέξεις να ακούγονται παντού!
Τα µεσάνυχτα, στο δωµάτιό της, αντικρίζοντας τα αστέρια, απορηµένη σιγοψιθυρίζει: «µα, πώς;».Δυο λέξεις στο δωµάτιο, δίχως αποτέλεσµα.
Εντούτοις, αυτό είναι το αίσθηµα της ηχούς και το ταξίδι της Βασιλικής που Δρα επί της Αύρας = Επίδαυρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου