Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;
Z.Ζ.: Δε μπορώ να πω, πως έχω έναν. Ανάλογα με τη στιγμή, την περίοδο, τα συναισθήματα που βιώνω κάποιος άλλος συγγραφέας έρχεται να μου συμπαρασταθεί, από τα έργα του Κικέρωνα μέχρι τα βιβλία του Γκρίσαμ.
Β.Μ.: Μιλώντας για βιβλία λογοτεχνίας, αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που δημιουργούν κόσμους και τους μοιράζονται με τους αναγνώστες τους. Αλιέντε, Μαρκές, Ντόνα Ταρτ… Αυτό το διάστημα λοιπόν χάνομαι στους μαγικούς κόσμους της Φεράντε και αγωνιώ αδιάκοπα μαζί με τους χαρακτήρες της.
Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Ζ.Ζ.: Αν θυμάμαι καλά ήταν μια εικονογραφημένη Ιλιάδα. Απο τότε ξεκίνησε η αγάπη μου για την ιστορία.
Β.M.: Τα ’15 Παραμύθια του Γιάννη Νεγρεπόντη’, βιβλίο που κρατάω με πολλή αγάπη στη βιβλιοθήκη μου. Και μαζί, ‘Η κυρία Κλοκλό διαβάζει’ της Ζωρζ Σαρή – μια πρώτη γνωριμία με την μετέπειτα αγαπημένη μου συγγραφέα των παιδικών μου χρόνων.
Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;
Ζ.Ζ.: Η ανάγκη μου να εκφράσω αυτό που έχω μέσα μου. Τα Πρόσωπα της Επανάστασης είναι το δεύτερο βιβλίο που γράφω και πιστεύω πως θα γράψω και άλλα στο μέλλον.
Β.Μ.: Θυμάμαι τον εαυτό μου με ένα βιβλίο στα χέρια πριν μάθω να διαβάζω. ‘Έφταιγε’ που είχα αντίστοιχες εικόνες με τους γονείς μου να διαβάζουν πολύ. Κάπως έτσι, μία από τις πρώτες μου ενθουσιώδεις παιδικές δηλώσεις ήταν ‘εγώ θα γράψω βιβλία’!
Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821”;
Ζ.Ζ./Β.Μ.: Είναι ένα βιβλίο γνώσεων για μια κρίσιμη στιγμή της ελληνικής ιστορίας, στο οποίο πρωταγωνιστές είναι οι άνθρωποι, οι ζωές τους, οι διαδρομές τους – και δευτερευόντως τα γεγονότα. Mέσα από απλά κείμενα, στα οποία το κάθε πρόσωπο της Επανάστασης εξιστορεί τη δική του διαδρομή, μπορούν να ζωντανέψουν για τους μικρούς αναγνώστες τα κίνητρα, οι προσδοκίες, οι πράξεις αλλά και ο ηρωισμός των πρωταγωνιστών της Επανάστασης.
Ερώτηση 5η: Πώς γεννήθηκε η ιδέα να συνεργαστείτε με την/τον κα/κο Βασιλική Μαρκάκη/ Ζήνωνα Ζαμπακίδη για τη δημιουργία του βιβλίου;
Ζ.Ζ.: H Bασιλική έχει ήδη γράψει άλλα τρία παιδικά βιβλία γνώσεων που αναφέρονται στην αρχαία Ελλάδα. Σε δυο από αυτά είχα κάνει την επιμέλεια και τη μετάφραση στα αγγλικά. Μετά την άριστη συνεργασία που είχαμε και αφού έχουμε και οι δυο τεράστιο ενδιαφέρον για το 1821 και αγάπη για την ιστορία, μας βγήκε φυσικά να συνεργαστούμε.
Ερώτηση 6η: Το βιβλίο σας χωρίζετε σε τέσσερις κατηγορίες, τους Υποστηρικτές, τους Αγωνιστές, τους Πολιτικούς και τους Αντιπάλους. Ποιος από τους δυο σας είχε αυτή την ιδέα να χωριστούν οι προσωπικότητες που έλαβαν χώρα στην επανάσταση του 1821 κατ' αυτόν τον τρόπο;
Ζ.Ζ.: Αυτό ήταν ιδέα της Βασιλικής και ήταν και πολύ επιτυχημένη!
Β.Μ.: Φτιάξαμε μια παιχνιδιάρικη και μοντέρνα εγκυκλοπαίδεια γεμάτη εκπλήξεις και συναρπαστικά μυστικά, ένα «τακτοποιημένο» βιβλίο που επιτρέπει στους αναγνώστες να επιλέξουν σε ποιον χαρακτήρα θα εστιάσουν ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξέραμε ότι θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους αντιπάλους, για να δώσουμε μια πιο σφαιρική κι ολιστική όψη της ιστορίας – και φυσικά ‘άξιζαν’ το δικό τους κεφάλαιο όπως και οι υπόλοιποι.
Ερώτηση 7η: Κάθε πρόσωπο που συναντάμε ξεδιπλώνει την ιστορία του σε πρώτο πρόσωπο. Πόσο χρονικό διάστημα σας πήρε για να βρείτε πληροφορίες και να τις αφομοιώσετε μέσα στις “εξομολογήσεις” τους;
Z.Z.: H αλήθεια είναι ότι πήρε αρκετό χρόνο. Αρχίσαμε να διαβάζουμε και όσο διαβάζαμε και αυξάνοντας οι γνώσεις μας τόσο μας δημιουργούνταν και μικρο απορίες που θέλαμε να λύσουμε και συνεχίζαμε την έρευνα και φούντωσε η περιέργεια μας ακόμα περισσότερο να καταλάβουμε πως ζούσαν και τη περνούσαν οι άνθρωποι τη περίοδο εκείνη. Χαρήκαμε πραγματικά αυτή τη διαδικασία γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να δώσουμε φωνή στους χαρακτήρες.
Ερώτηση 8η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε μία και μόνο προσωπικότητα από τις 50 που συναντάμε στο βιβλίο σας και θα θέλατε να ήσασταν αν ζούσατε εκείνη την εποχή ποια θα ήταν αυτή και γιατί;
Ζ.Ζ.: Δε ξέρω αν θα ήθελα να ήμουνα κάποιος από τους χαρακτήρες αυτούς αφού πραγματικά δε νομίζω πως θα μπορούσα επάξια να ανταποκριθώ στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Θα ήθελα όμως σαν απλός άνθρωπος να τους είχα γνωρίσει.
Β.Μ.: Συμφωνώ απολύτως. Αν θα έπρεπε όμως να επιλέξω οπωσδήποτε, μάλλον θα επέλεγα την Ελισάβετ Υψηλάντη. Ίσως φταίει που είμαι μητέρα αγοριών…; Αλλά κάθε φορά που διαβάζω για τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν τα παιδιά της, με αγάπη και σεβασμό αλλά και μια προτροπή προς όλους τους Φιλικούς να αγαπάνε ξεχωριστά τις μητέρες τους, αλλά και πώς η ίδια σεβάστηκε τις επιλογές τους, τους στήριξε και δέχθηκε την πιθανότητα να χάσει τα παιδιά της για έναν ανώτερο σκοπό συγκινούμαι ιδιαίτερα.
Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;
Ζ.Ζ./Β.Μ.: Ας θυμόμαστε ότι πίσω από τα γεγονότα, μικρά και μεγάλα, κρύβονται άνθρωποι με τις δικές τους προσωπικές ιστορίες. Αν είναι να κρατήσουμε κάτι από την Επανάσταση του 1821 σα φυλαχτό, είναι ότι καθημερινοί άνθρωποι μπορούν να μετατραπούν σε ήρωες, ακολουθώντας την καρδιά και το μυαλό τους. Και τελικά ο καθένας μπορεί με ελπίδα και πίστη στις ικανότητές του να κατακτήσει τα όνειρα του. Ακόμα και να ελευθερώσει μια χώρα μετά από σχεδόν 400 χρόνια σκλαβιάς.
Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;
Ζ.Ζ./Β.Μ.: Έχουμε κάτι στα σκαριά αλλά για την ώρα χαιρόμαστε το βιβλίο με «Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821.»
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!
Ζήνωνας Ζαμπακίδης: https://www.psichogios.gr/el/zampakidhs-zhnwnas
Βασιλική Μαρκάκη: https://www.psichogios.gr/el/basilikh-markakh
“Τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821”: https://www.psichogios.gr/el/ta-proswpa-ths-epanastashs-toy-1821.html
O ΖΗΝΩΝΑΣ ΖΑΜΠΑΚΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Αγγλία, μεγάλωσε στην Ελλάδα και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αγγλία για προπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και μεταπτυχιακές στο μάρκετινγκ. Μετά από τη δεκαετή του παραμονή εκεί και την εργασία στον κλάδο των επιχειρήσεων και της συμβουλευτικής, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τομέα που πάντα αγαπούσε: την εκπαίδευση. Έχει εργαστεί ως καθηγητής οικονομικών και πανεπιστημιακός σύμβουλος στο πρόγραμμα International Baccalaureate στο ACS, το Κολλέγιο Αθηνών και τη Σχολή Μωραϊτη, οπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ασχολείται με την ομάδα debate. Ταυτόχρονα είναι και διεθνής εξεταστής για το International Baccalaureate. Επίσης, τα περασμένα χρόνια έχει διδάξει αγγλικά σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
Η ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΜΑΡΚΆΚΗ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Πολιτιστική Διαχείριση, Οργάνωση και Διοίκηση Μουσείων, Ιστορία της Τέχνης και Διεθνείς Σχέσεις, στην Ελλάδα και την Αγγλία. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με μουσεία φυσικής ιστορίας στην Αθήνα και στο Λονδίνο, και με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα για την ομώνυμη εκστρατεία. Επιπλέον, σχεδίασε, για το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκπαιδευτικές δράσεις και πακέτα δραστηριοτήτων για σχολικές ομάδες και οικογένειες. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την έρευνα και τη σύνδεση τυπικής και άτυπης μάθησης, μέσα από ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Ακόμη, για το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες), ως μέλος της ομάδας σχεδιασμού και προ- ετοιμασίας του νέου μουσείου, ασχολήθηκε με τον στρατηγικό σχεδιασμό των πρώτων μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του φορέα, για φυσικούς και διαδικτυακούς επισκέπτες, καθώς και με τον σχεδιασμό διαδραστικών εκθεμάτων για μικρούς επισκέπτες. Από το 2017 εργάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ως συντονίστρια του προγράμματος eLearning του Μουσείου. Αυτό είναι το τρίτο βιβλίο της ενώ ετοιμάζονται κι άλλα.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν;
Στο βιβλίο ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου