Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Συζητώντας με τη Sladja Martinis

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

S.M.: Έχω πολλούς:Herman Hesse,Paulo Coelho, Oscar Wilde, Dostoevsky, Eva Rice, Robin Sharma και άλλοι.
Πολύ μορφωτικό και ενδιαφέρον βιβλίο που θα πρότεινα για μικρούς και μεγάλους είναι Ο κόσμος της Σοφίας Jostein Gaarder.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

S.M.: Από τα πρώτα λογοτεχνικά βιβλία που διάβασα και για το οποίο έγραψα και έκθεση στην τρίτη γυμνασίου ήταν το Έγκλημα και Τιμωρία. Μου άρεσε πάρα πολύ.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

S.M.: Από τα 13 μου ξεκίνησα να γράφω και πάντα ήταν το όνειρο μου να γίνω συγγραφέας. Είχα ξεκινήσει με ποιήματα και όταν έγινα μαμά μου ήρθε η έμπνευση να γράφω παιδικά βιβλία. Έχω γράψει πάρα πολλά παραμύθια απλά δεν ήρθε ακόμα η στιγμή να τα μοιραστώ όλα με τον κόσμο.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η μαγεία της αγκαλιάς”;

S.M.: Τρυφερό, δυναμικό, απλά μαγικό.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής του συγκεκριμένου παιδικού βιβλίου;

S.M.: Η ανήσυχες νύχτες τον παιδιών μου. Με αυτές της ιστορίες και το νανούρισμα ξεκίνησαν να κοιμούνται πιο ήρεμα και γρήγορα.


Ερώτηση 6η: Η αγκαλιά σύμφωνα με την ιστορία σας μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή των ανθρώπων. Λόγω όμως των συνθηκών αυτό δεν είναι εφικτό. Πόσο τραυματικό και επώδυνο μπορεί να γίνει αν συνεχίζει ο άνθρωπος να στερείται την αγκαλιά;

S.M.: Πιστεύω ότι χωρίς την αγκαλιά η ζωή μας θα ήταν πολύ διαφορετική και πιο μοναχική. Όμως δεν υπάρχει φόβος για κάτι τέτοιο γιατί πάντα θα έχουμε λίγους ανθρώπους γύρω μας να την μοιραζόμαστε. Εύχομαι να έχουμε πολλούς αλλά και λίγοι να είναι όπως και λίγα πράγματα να έχουμε στη ζωή μας μπορούν να μας προσφέρουν πολλά.


Ερώτηση 7η: Μία διαδρομή θα σταθεί η αφορμή να δει η ηρωίδα μας νεράιδα πολλά πράγματα, κάποια ευχάριστα και άλλα δυσάρεστα. Το διάβα μας στη ζωή περιλαμβάνει κάτι αντίστοιχο. Τι μπορεί να μας διδάξει κάθε γεγονός κατά την προσωπική σας άποψη;

S.M.: Ακόμα και δυσάρεστα γεγονότα στην ζωή μας μπορούν να γίνουν δρόμος για κάτι ωραίο και δυνατό. Αν έχουμε πίστη στην αγάπη μπορούμε να βρούμε και ευτυχία. Όλοι έχουμε μέσα μας την δύναμη να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε όπως όταν ήμασταν παιδιά. Ο άνθρωπος δεν έχει όρια και τα πάντα μπορεί να καταφέρει αρκεί να μάθει να διευθύνει το μυαλό του, να προσέχει και να προστατεύει το πνεύμα του και την ψυχή του.


Ερώτηση 8η: Στην γκριζούπολη δεν υπάρχει χρώμα. Κάποιοι άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή χωρίς χρώματα και συναισθήματα. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

S.M.: Οφείλεται πιστεύω στη στέρηση της αγάπης και συναισθηματικής νοημοσύνης. Φυσικά μπορεί να οφείλεται και σε κάποια δύσκολα γεγονότα τα οποία δεν μπόρεσε να ξεπεράσει και αν λιγοστεύει η αγάπη μέσα μας δεν μπορεί να συνδεθεί και με την αγάπη άλλων.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

S.M.: Να μην χάνουν τον εαυτό τους και να προσφέρουν αγάπη και καλό. Να πιστεύουν ότι η αγάπη είναι απέραντη και οπότε τη χρειαζόμαστε είναι κοντά μας αρκεί να θέλουμε να το πιστεύουμε.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

S.M.: Έχω αλλά πέντε βιβλία τα οποία θα ήθελα κάποια στιγμή να εκδώσω. Φυσικά θα πάρει πολύ χρόνο επειδή θέλουν διορθώσεις και εικονογράφηση αλλά όλα στον καιρό του. Δεν υπάρχει βιασύνη, δεν μας ωφελεί.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Γεννήθηκε στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας από όπου έφυγε στα 17 της, λόγω του εμφύλιου πολέμου. Μετά από σταδιακές μετοικίσεις, εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις στην Γερμανία, στην Αυστραλία και στην Αγγλία, μετακόμισε το 1999 στην Αθήνα και από το 2008 ζει στη Θεσσαλονίκη.





Η μαγεία της Αγκαλιάς
Δύο υπέροχα παραμύθια, ένα νανούρισμα και μια πρακτική-παιχνίδι, για ηρεμία με τη βοήθεια της αναπνοής. Το βιβλίο που ψυχαγωγεί, γαληνεύει και δίνει αφορμή για ουσιαστικές συζητήσεις.
Για παιδιά από 3 χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου