Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ντουλμπέρα” της Χριστίνας Ρούσσου

Ξεκινώντας το βιβλίο αναρωτιόμουν τι θα συναντούσα. Μία συνηθισμένη ιστορία ή κάτι διαφορετικό; Η Χριστίνα Ρούσσου μας συστήνεται για πρώτη φορά με το βιβλίο της “Ντουλμπέρα”. Αναρωτήθηκα γιατί αυτή η λέξη; Ποια είναι η ρίζα της; Τι σημαίνει; Βλέπετε δεν γνωρίζω τη βλάχικη διάλεκτο, παρόλο που στην περιοχή μου υπάρχουν αρκετοί. Αλήθεια τι κρίμα; Κρίμα σε μία χώρα με τόσες ντοπιολαλιές να μην θέλουμε να τις γνωρίσουμε. Θα μου πείτε δύσκολο. Ναι, αλλά όχι και ακοτόρθωτο.
Πριν σας μιλήσω για το βιβλίο θα σας πω πως η λέξη “Ντουλμπέρα” στα Βλάχικα σημαίνει δυναμική, όμορφη, μορφωμένη και αρχοντική γυναίκα. Μία ακόμα λέξη που με γοήτευσε είναι η “μάνα μάρι” και σημαίνει αγορομάνα.
Αλήθεια, δεν είναι ωραίο πράγμα κανείς διαβάζοντας να μαθαίνει νέες λέξεις, νέες διαλέκτους, να μορφώνεται; Ε λοιπόν, αυτό σου προσφέρει αυτό το βιβλίο. Σε κάνε να αγαπήσεις την ντοπιολαλιά των Βλάχων καθώς και να διδαχτείς από την ιστορία των οικογενειών Κωνσταντίνου και Ζιώππα. Τα πρόσωπα που συνθέτουν αυτό το αριστουργηματικό μυθιστόρημα είναι πολλά αλλά διόλου κουραστικά. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με την ανάγνωση κάποιων ημερολογίων της προ-προ-προγιαγιάς της Χρυσής, Αορίκα. Η γνωριμία μας με τους χαρακτήρες γίνεται σιγά – σιγά χωρίς να κουράζει ή να σου προκαλεί ανία. Μας ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα και μας μεταφέρει στις αρχές του 21ου αιώνα.
Προσωπικά διδάχτικα, γνώρισα νέες ντοπιολαλιές και εκφράσεις, ταξίδεψα στη μαγευτική Αλεξάνδρεια, στη Βιέννη, στη Οδησσό, στη Νέβεσκα και σε πολλές άλλες περιοχές. Γνώρισα πράγματα που δεν ήξερα. Έρωτες μεγάλοι, πείσματα, απαρνήσεις, μπλεγμένες ζωές, πάθη, ψυχώσεις, λάθη, ίντριγκες, απαγωγές, δολοφονίες, κρυμένα μυστικά και ισχυρούς δεσμούς. Αδέρφια να κάνουν πίσω στη διεκδίκηση της αγάπης και του έρωτά τους. Πόσο σκληρό είναι να απαρνιέσαι τον ίδιο σου τον εαυτό, την ευτυχία σου για να μην πληγώσεις τον δικό σου άνθρωπο;
Σίγουρα το ταξίδι είναι μαγευτικό και συναρπαστικό. Και είμαι βέβαια πως η ιστορία και η γραφή της συγγραφέως θα συγκινήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου