Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Το καλοκαίρι των Αβάρων” της Βησσαρίας Ζορμπά – Ραμμοπούλου

Πρώτη φορά διαβάζω ένα βιβλίο παιδικό, το οποίο συγκαταλέγεται στην ιστορική παιδική – εφηβική λογοτεχνία. Γενικά κάθε ιστορικό ανάγνωσμα απαιτεί πολύ κόπο και πολλές γνώσεις, και η συγγραφέας το κατάφερε εξαιρετικά.
Η ιστορία μας μεταφέρει, στα χωριά της Θράκης και στο Βυζάντιο, σε μία εποχή πολλών πολέμων και σκοτωμών, και συγκεκριμένα στο 626 μ.Χ., όπου οι Αβαροι σκότωναν χωρίς συναίσθημα μαχόμενους και άμαχους κατά τη διάρκεια των κατακτήσεών τους.
Η Λυδιά, ο Στέφανος και ο Λάζαρος είναι οι χαρακτήρες που μας αφηγούνται τα γεγονότα μέσα από τα δικά τους μάτια. Στα υπόγεια ενός μοναστηριού θα γνωρίσουν μία κατάξανθη κοπέλα, τη Λενόρ. Και η περιπέτεια μόλις ξεκινάει.
Μέσα από την ιστορία, η συγγραφέας μας βυθίζει σε έναν κόσμο ξένο και παλιό. Η γραφή της μεστή και ουσιαστική έρχεται να μας συστήσει με την τότε εποχή και να μας γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Ο αγώνας του Ηράκλειου και οι γενναίοι στρατιώτες εναντιώνονται με σθένος απέναντι στους βαρβαρους Αβαρους. Ο Τίμιος Σταυρός, η πίστη, η εκκλησία είναι τα στηρίγματα αυτών των ανθρώπων που επιζητούν την ελευθερία του κράτους τους βαδίζοντας ακόμα και στα χνάρια που άφησε πίσω του ο Μέγας Αλέξανδρος.
Δεν είναι τυχαίο πως η συγγραφέας θεωρείται από τις καλύτερες στην παιδική λογοτεχνία και μάλιστα πολυβραβευμένη. Μέσω αυτού του αναγνώσματος, η κα Βησσαρία αναβάζει το λεξιλόγιο, γι'αυτό και χρησιμοποείται και ένα γλωσσάρι άγνωστων λέξεων και ερμηνειών τους ώστε ο καθένας μας να μάθει και να γνωρίσει έννοιες και ορισμούς.
Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας και που σίγουρα θα κάνει τους αναγνώστες του να βγουν σοφότεροι και πιο ώριμοι. Ακόμα και το πάντρεμα της κοινωνίας με τη θρησκεία είναι τόσο εντυπωσιακό που μας γνωρίζει πως και γιατί κόπηκε έτσι το νόμισμά τους, τι σημαίνει ο Τίμιος Σταυρός για τους πιστούς καθώς και την αληθινή εικόνα που οφείλει να έχει κάποιος άνθρωπος που έχει ταχθεί στο πλευρό του Θεού.





Διαμάντη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου