Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Η συνωμοσία της βανίλιας” του Πάνου Τσερόλα

Δηλώνω κατάπληκτη με αυτό το βιβλίο! Από που να αρχίσω και που να τελειώσω; Πραγματικά δεν ξέρω... Θα ξεκινήσω από το λεξιλόγιο! Εξαιρετικό, εμπλουτισμένο, ζωντανό, πολυπρόσωπο και εκρηκτικό! Όπως και το θέμα του επίσης. Ένας περίεργος άντρας είναι μέλος μιας ομάδας, η οποία πάει ενάντια στο κατεστημένο, στην υποκρισία, στην κλοπή και στην ψευτιά. Άλλοτε βάζουν βόμβες και άλλοτε γίνονται οι τιμωροί για να αποδοθεί σωστά και παραδειγματικά ή τιμωρία στον υπεύθυνο και όχι στον αθώο. Και μέσα σε όλο αυτό έχουμε έναν έρωτα επίσης εκρηκτικό και μοναδικό. Κάτι σαν αυτόν που σπάνια εμφανίζονται στις ζωές των ανθρώπων. Με μία εξομολόγηση έρωτα, πάθους και πρόταση γάμου... τελείως διαφορετικές από όσες έχουμε συνηθίσει. Βέβαια δεν λείπει και το ανθρωποκυνηγητό για να βρεθούν οι αντιστασιακοί ή όχι μόνο; Επομένως, πρόκειται για ένα πακέτο που τα έχει όλα!
Οι κύριοι ήρωες του βιβλίου είναι η Μάγια Χολμς, μία γυναίκα με πολλά πρόσωπα και ονόματα, ο Τζο Σάμερς, ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής, ο Μαρκ ένας αινιγματικός άντρας και η μυστηριώδης ομάδα αντιστασιακών ή μήπως δεν όχι.
Λάτρεψα την αντρική ερωτική εξομολόγηση που με εξέπληξε και το συναίσθημα και η λεξιλογιακή κλιμάκωση που συνάντησα σε αυτές τις σελίδες. Την απόλαυσα! Με έκανε να γελάσω και να συγκινηθώ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τόσο ιδιαίτερο όσο και αυτή. Γνώρισα μέρη, ταξίδεψα σε τόπους που δεν έχω πάει, ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δε θα το περίμενα αυτό αλλά και έμαθα μύθους. Αχ ο μύθος της βανίλιας! Για αυτό ξέχασα να σας πω! Ναι ο μύθος αυτός είναι από τα πιο μαγικά κομμάτια του βιβλίου. Αλλά δεν θα σας τον αποκαλύψω για να μη χαθεί η μαγεία της! Και θα κλείσω με την ευκολία του συγγραφέα να ταιριάξει αρμονικά όλες τις λέξεις που ξεπετάγονται σαν διαμάντια που λάμπουν φαντασμαγορικά στα μάτια που τα κοιτούν.
Δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι αντικειμενική γιατί με μάγεψε, με ταξίδεψε, με δίδαξε! Ένοιωσα έντονα το καρδιοχτύπι! Ο έρωτας είχε ένα έντονο αποτύπωμα στη ψυχή μου. Η πράξη αριστοτεχνικά παρουσιασμένη από τον συγγραφέα χωρίς ανούσιες και χλιαρές λεπτομέρειες, καθώς οι λέξεις που την αποτύπωναν στο χαρτί είχε μία σαγηνευτική γοητεία μέσω των γλωσσικών μονοπατιών που μόνο ο Πάνος Τσερόλας πιστεύω πως θα το κατάφερνε! Και αν με ρωτούσατε αν θα διάβαζα άλλο βιβλίο του η απάντηση είναι ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΙ!!! Αν λατρεύετε τον συνδυασμό της περιπέτειας με τον έρωτα, αν ψάχνετε ένα διαφορετικό βιβλίο, αν θέλετε να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας ή ακόμα αν θέλετε δείτε τις πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του συγγραφέα, και όχι μόνο, τότε τρέξτε να πάρετε αυτό το βιβλίο!!!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου