Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Κριτική βιβλίου “Ο φίλος μου ο διαβητούλης” της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη

Τον τελευταίο καιρό έχω διαβάσει αρκετά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Θεωρώ ότι τα παιδιά πρέπει να εξοικειωθούν με το βιβλίο και να αγαπήσουν την ανάγνωση. Πώς θα γίνει αυτό; Μα και φυσικά με το να τα δωρίζουμε βιβλία και όχι παιχνίδια, τα οποία θα τα βαρεθούν αμέσως.
Η υπόθεση του βιβλίου έχει να κάνει με τον Μιχάλη, ενός παιδιού, του οποίου η ζωή θα αλλάξει ριζικά. Η καθημερινότητα θα μπει σε νέα δεδομένα, μετά το διαβήτη. Πλέον θα πρέπει να κάνει μετρήσεις σακχάρου με το ειδικό μηχάνημα, τις ενέσεις ινσουλίνης, να προσέχει τη διατροφή του και να ασκείται. Σύμμαχος και σύμβουλος σε αυτό θα γίνει ο μικρός διαβητούλης.
Το συγκεκριμένο βιβλίο θα το χαρακτήριζα ως τον πιο λεπτομερή οδηγό που υπάρχει για να γνωρίσει ένα παιδί τα βήματα και τις ευθύνες του αλλά και να αποφύγει μέσω της υγιεινής διατροφής και της άθλησης τα προβλήματα υγείας, γιατί όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Νους υγιής εν σώματι υγιή». Δεν πρέπει να φοβόμαστε τα ονόματα των ασθενειών. Δεν είναι εχθροί μας, με μία ευρύτερη έννοια. Π.χ. δε θα φοβηθούμε τη λέξη διαβήτης νομίζοντας ότι λέγοντάς την θα νοσήσουμε. Αντιθέτως. Οφείλουμε να συμφιλιωθούμε μαζί τους γιατί η άρνηση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε.
Η ιστορία μας δείχνει περίτρανα ότι πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι άνθρωποι, να τρώμε υγιεινά, να προσέχουμε το σώμα μας, να αθλούμαστε, να αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητά μας αλλά και των άλλων, να ξεχωρίζουμε τους αληθινούς μας φίλους και να έχουμε την πυγμή και το σθένος να λέμε την αλήθεια. Και ναι αξίζει αυτό το βιβλίο να το δωρίσουμε στα παιδιά μας! Μέσα από την ιστορία του Μιχάλη θα μάθουν και θα διδαχθούν πολλά πράγματα και θα γίνουν υπεύθυνοι τόσο για τους ίδιους τους εαυτούς τους όσο και για τον κοινωνικό τους περίγυρο! ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΑ!!!!!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου