Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Συζητώντας με τη Λίτσα Καποπούλου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Λ.Κ.: Αγαπημένοι συγγραφείς πολλοί. Από τους τους αρχαίους κλασσικούς έως σήμερα. Ωστόσο αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω έναν, θα ήταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Η "Κορυφή των Κορυφών" κατά τον Κ.Καβάφη.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Λ.Κ.: Τα πρώτα βιβλία, που διάβασα ήταν φυσικά παραμύθια. Είναι σημαντικός και καθοριστικός ο ρόλος των παραμυθιών στην παιδική ψυχοσύνθεση. Αργότερα κλασσικά εικονογραφημένα, Οδύσσεια, Ιλιάδα και τα καταπληκτικά αναγνωστικά του Δημοτικού σχολείου της εποχής μου.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Λ.Κ.: Ειλικρινά το τι με ώθησε να ξεκινήσω τη συγγραφή είναι ανεξήγητο. Κατά ένα σημαντικό μέρος η έμφυτη αγάπη μου για τις πατρίδες της Ανατολής, η έρευνα και το διάβασμα γι αυτές. Κι ένα γεγονός με τον δάσκαλό μου στην Πέμπτη Δημοτικού, που μου σύστησε να γράφω.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Σενάρια στο θέατρο της ζωής”;

Λ.Κ.: Τα "Σενάρια στο Θέατρο της ζωής" είναι αυτό ακριβώς, που λέει ο τίτλος. Εικόνες,σκηνές της καθημερινότητας, του ονείρου, της φαντασίας. Σενάρια, που γράφει και υπογράφει η ίδια η ζωή.


Ερώτηση 5η: Μερικές από τις ιστορίες έχουν κινηματογραφική πλοκή. Αν σας το ζητούσαν, ποια από αυτές θα διαλέγατε για να γίνει ταινία μικρού μήκους και γιατί;

Λ.Κ.: Όλες οι ιστορίες μου έχουν τη δική τους σκηνική παρουσία και είναι δύσκολο για τον πνευματικό δημιουργό να διαλέξει ένα δημιούργημά του. Πάντως θα στεκόμουν ιδιαίτερα στη "Ρώσσικη Ρουλέτα" για τον λόγο ότι ήδη έχει παιχτεί και απέσπασε ευνοϊκά σχόλια.


Ερώτηση 6η: Στο βιβλίο σας περιλαμβάνονται και 5 τραγούδια ενορχηστρωμένα και όχι μόνο από τον κύριο Βασίλη Παπακώστα. Τι είναι αυτό που συνδέει, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το βιβλίο με το τραγούδι;

Λ.Κ.: Κατά την άποψή μου είναι ιδεώδες και αρεστό πλέον στο αναγνωστικό κοινό να υπάρχει μουσική χροιά σ΄ένα βιβλίο, είτε με τη μορφή του cd, είτε με το συγχρονο τρόπο τεχνολογίας qr code, όπως στα "σενάρια στο Θέατρο της ζωής". Η σύνδεση είναι άμεση όταν οι μελοποιημένοι στίχοι είναι σχετικοί με το περιεχόμενο ή την ιδέα ή το δίδαγμα του βιβλίου. Το προηγούμενο βιβλίο μου "Στο Βασίλειο της Μοίρας" αν και μυθιστόρημα συνοδευόταν από μουσικό cd , ήταν πρωτοτυπία σε μυθιστόρημα και άρεσε πολύ.


Ερώτηση 7η: Προσωπικά λάτρεψα τόσο το θεατρικό δρώμενο “Ρώσικη ρουλέτα” όσο και αρκετά από τα διηγήματά σας, όπως “Ο Αρίστος”, “Η ανταποκρίτρια από το Χαρτούμ”, “Ξόρκια”, “Το διάλειμμα” και “Οι αξιαγάπητοι σκουπιδόγατοι”. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο διήγημα και γιατί;

Λ.Κ.: Ευχαριστώ πολύ για την αγάπη και προτίμησή σας στα συγκεκριμένα διηγήματα-θεατρικά. Όμως είναι αδύνατον για μένα να χαρακτηρίσω ένα ως "αγαπημένο" μου. Η δυσκολία του δημιουργού για τα δημιουργήματά του, που λέγαμε. Αλλά, ως μυθιστοριογράφος και μόνο, θα αναφέρω τη "Ρώσσικη Ρουλέτα" για το λόγο ότι προσεχώς, να 'μαστε καλά, θα ενταχθεί σε νέο μυθιστόρημά μου. Σας έκανα και μια μικρή αποκάλυψη.


Ερώτηση 8η: Διήγημα, θεατρικό δρώμενο και μυθιστόρημα. Μας έχετε προσφέρει και τα τρία είδη μέχρι στιγμής. Ποιο από αυτά σας αντιπροσωπεύει περισσότερο;

Λ.Κ.: Όλα με αντιπροσωπεύουν με τον δικό του τρόπο το κάθε είδος. Εν τούτοις ομολογώ ότι τα διηγήματα - θεατρικά είναι μεγάλη πρόκληση για κάποιον, που ασχολείται με το γράψιμο.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Κ.: Θα ήθελα να πω στους αναγνώστες μου να διαβάζουν γενικά, να ανακαλύπτουν τις χαρές και τα οφέλη του διαβάσματος ειδικά σήμερα, να μη χάνουν την αισιοδοξία και την ελπίδα τους. Το διάβασμα είναι ένα φως στο σκοτάδι των καιρών μας.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Λ.Κ.: Το αμέσως επόμενο συγγραφικό μου βήμα ευελπιστώ ότι θα είναι παραμύθια, που έχουν ήδη ετοιμαστεί.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Λ.Κ.: Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ κυρία Βασιλική Διαμάντη για την τόσο όμορφη συνέντευξη και για τις ευχές σας. Αντεύχομαι κάθε καλό και Επιτυχία σε όλες τις βιβλιοφιλικές σας δραστηριότητες!! 
 
 
 
 
 
Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956.  Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σχολής Δημοσιογραφίας.  Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ως Δικηγόρος Αθηνών και ως Δικαστική Λειτουργός σε Φενεό Κορινθίας, Κόρινθο, Σκιάθο και Αθήνα.  Παρακολούθησε κύκλους δημιουργικής γραφής στα εργαστήρια Ιανός και στο Θέατρο των Αλλαγών σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας – υποκριτικής και θεατρικής γραφής.  Το 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Δίαυλος» το μυθιστόρημά της, «Πνοή – Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…», το οποίο έτυχε θερμότατης υποδοχής και για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρία κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής και ήδη γίνεται προσαρμογή του σε τηλεοπτικό σενάριο.  Το 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ανάτυπο» το μυθιστόρημά της, «Στο Βασίλειο της Μοίρας», το οποίο έχει βραβευθεί από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου. Η Λίτσα Καποπούλου έχει βραβευτεί με το τιμητικό δίπλωμα από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός» και με το βραβείο από τον «Σύνδεσμο Φίλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».  Επίσης έχει προς μελλοντική έκδοση μια σειρά από Παιδικά Παραμύθια και Διηγήματα.
(2018) Σενάρια στο θέατρο της ζωής, Ανάτυπο
(2015) Στο βασίλειο της μοίρας, Ανάτυπο
(2013) Πνοή, Δίαυλος
 
 
 
 
 

Σενάρια στο θέατρο της ζωής
Τα περιεχόμενα διηγήματα και τα θεατρικά κάνουν αισθητή τη δική τους σκηνική παρουσία με μουσικό υπόβαθρο. Η φαντασία αγγίζει μοιραία την πραγματικότητα και το όνειρο ανταμώνει απρόβλεπτα τον σουρεαλισμό πλάθοντας "Σενάρια στο Θέατρο της Ζωής", όπου πρωταγωνιστής μπορεί να είναι ο καθένας μας...
 
 
 
 
Στο βασίλειο της μοίρας
"Τι μπορεί να λαβώσει έναν μεγάλο έρωτα; Επηρεάζει η αποκρουστική φιγούρα της στρίγκλας πεθεράς; Η φθορά της καθημερινότητας; Μήπως άγνωστες δυνάμεις; Υπάρχουν μάγια; Κακή αύρα; Θετική ενέργεια; Αλήθεια ή δεισιδαιμονίες; Πού οδηγεί η ζήλια και ο φθόνος ανάμεσα σε συγγενείς; Τα βιώματα καταστρέφουν; Πόσο καθοριστικό είναι το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον; Πώς προφυλάσσεται ο συνεκτικός ιστός της οικογένειας; Η νέα γενιά είναι ανεξάρτητη; Επαναστατεί, για να ταυτιστεί τελικά με τις προηγούμενες; Ποια η δύναμη της μετάνοιας; Ποια η απάντηση στο δίλημμα: Συγγνώμη ή Μάχαιραν Έδωκας...;"
 
"Η δράση των ηρώων άλλοτε να αγγίζει την αγγελική καλοσύνη και άλλοτε τη δαιμονική κακία. Οι ζωές ανθρώπων συναντώνται αινιγματικά, το απρόβλεπτο δημιουργεί ανατροπές. Τα πάντα ρει... Μυστικά αποκαλύπτονται, όνειρα πραγματοποιούνται, τύψεις τυραννούν. Στα όρια της ελπίδας η μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Στο Βασίλειο της Μοίρας λαμβάνει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί. Στη σκιά του εαυτού μας η Νέμεσις αποφασίζει δίκαια..." 
 
 
 
 
Πνοή
O Δήμος και η Κλαίρη, αδέλφια, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, βιώνουν την ολική ανατροπή, όταν ανακαλύπτουν ακολουθία οικογενειακών μυστικών! Μέσα τους θεριεύει ζωογόνα πνοή και τους παρασύρει...

Η καρδιά του πεπρωμένου χτυπά στον μυστικισμό της Ανατολής. Ανώτερη Δύναμη τους καθοδηγεί. Πολύτιμοι συμπαραστάτες στη μεταφυσική τους αναζήτηση ο Ουμούτ, ο Κενάι και η Γκιουλσούν.
Καταλήγουν στο ερειπωμένο καστρομονάστηρο της Αγίας Φωτεινής στη Μικρά Ασία. Εκεί, όπου οι ίντριγκες παρουσίασαν ως ατύχημα τη δολοφονία του μοναχού Ρωμανού, που υπήρξε στρατηγός επί Ιουστινιανού με τ'' όνομα Θεοδόσιος. Εκεί, όπου αιώνες μετά έχασε την ζωή της μια νέα γυναίκα, η Φυντάν, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Τι τους συνδέει όλους;

Το παρελθόν συγκρούεται με το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τα ονόματα, οι τοποθεσίες, τα όνειρα και τα αισθήματα των εμπλεκομένων. Τίποτε δεν τελειώνει. Κάτι νέο αρχίζει... Όπως ο κύκλος της ζωής, χωρίς αρχή και τέλος. Η πνοή διαχέεται... συνεχίζει να επιλέγει... να ζει...
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου