Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Συζητώντας με τους Λία Ζώτου & Θοδωρή Καραγεωργίου

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Τρόπος ζωής, απελευθέρωση, ένα πολύ μεγάλο σχολείο.


Ερώτηση 2η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε. Ένα ηλιοβασίλεμα, μια κουβέντα, ένα
χαμόγελο…


Ερώτηση 3η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η Ματωμένη Αρχόντισσα”;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα μυθιστόρημα για μία από τις πιο σημαντικές ιστορικές
στιγμές της νεότερης Ελλάδας.


Ερώτηση 4η: Σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο Κολοτρώνης αναφέρεται στη διχόνοια των Ελλήνων. Άλλοι έχουν το πάθος για εξουσία και άλλοι τη δίψα για λευτεριά. Γιατί πιστεύετε ότι κατά την περίοδο της Επανάστασης, και όχι μόνο, οι Έλληνες δεν συσπειρώθηκαν για το γενικό καλό της χώρας;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Θα απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση με μια στιχομυθία ανάμεσα σε δύο ήρωες του
βιβλίου, του Παναγή και του καπετάνιου του:
Ο ίδιος, ωστόσο, δεν μπορούσε να καταλάβει τις έριδες των πολέμαρχων και των καπεταναίων με τους προκρίτους και τους πολιτικούς. «Έλληνες δεν είμαστε όλοι;» είχε ρωτήσει μια μέρα τον δικό του καπετάνιο.
Εκείνος κούνησε το κεφάλι του αργά. Από τον πρώτο καιρό, από την πρώτη κιόλας συγκέντρωση, μέσα σε εκείνη την αίθουσα, τα είχε δει όλα αυτά. «Εμείς, αγόρι μου, δεν ξέρουμε από τέτοια», είπε με πίκρα. «Εμείς μονάχα τη λευτεριά ποθούμε».
«Δε θα ’πρεπε να βοηθάει ο ένας τον άλλο, καπετάνιο; Τι έχουν να χωρίσουν; Όλοι για την πατρίδα δεν πολεμάμε; Τι είναι αυτό που τους παίρνει τα λογικά;»
«Εξουσία λέγεται, αγόρι μου. Αυτή η σκύλας γέννα κάνει και τους πιο αντρειωμένους μερικές φορές να αψηφάν τον ίδιο τους τον λόγο».


Ερώτηση 5η: Άλλοι επαναστάτησαν έχοντας στα χέρια τους τουφέκια και άλλοι με το καλαμάρι και τη γραφή τους. Κάποια έργα εκείνης της εποχής σώζονται ακόμα και σήμερα. Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή του καθένα στην επανάσταση κατά τη γνώμη σας;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Θα απαντήσουμε σ’ αυτή την ερώτηση με μια ακόμη στιχομυθία ανάμεσα σε δύο ήρωες του βιβλίου, του Ανδρέα και της Αμαλίας:
«Όμως… δεν έχω πιάσει όπλο στα χέρια μου», παραδέχτηκε η Αμαλία κάπως συνοφρυωμένη.
Ο Ανδρέας χαμογέλασε πλατιά. «Και ποιος σας είπε πως έπιασα όπλο ποτέ εγώ;» την εξέπληξε.
«Ορίστε; Μα έχω ακούσει για εσάς πως είστε… Πως…»
«Τι έχετε ακούσει; Πως έλαβα μέρος σε μάχες και σε πολιορκίες;»
«Όχι… Αλλά… Έχω ακούσει πως είστε πίσω από την επανάσταση!»
«Ακριβώς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να προσφέρεις στον αγώνα για την ελευθερία. Μάχες δίνονται σε όλους τους τομείς και είναι όλες τους εξίσου σημαντικές».
Η Αμαλία κόντευε να χάσει τα μυαλά της απ’ όσα άκουγε.
«Τότε θα κάνω τα πάντα, ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω, για να σταθώ αντάξια του πατέρα μου! Πείτε μου μόνο τι πρέπει να γίνει».
Ο Ανδρέας χαμογέλασε ξανά. «Είστε σίγουρη γι’ αυτό που μου ζητάτε;» τη ρώτησε.
«Μπορεί, όπως σας είπα, να δίνονται μάχες χωρίς πιστόλες και σπαθιά, όμως τα τραύματα που
μπορεί κανείς να δεχτεί εκεί δεν είναι λιγότερο επίπονα».


Ερώτηση 6η: Πολλοί φιλέλληνες στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και πολέμησαν για την ελευθερία του έθνους με όποιον τρόπο μπορούσαν. Θα διαβάσατε αρκετά βιβλία ξένων συγγραφέων για τη στάση αυτών των ανθρώπων. Τι συναισθήματα αποκομίσατε από αυτά;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Το να πολεμάει κάποιος για την ελευθερία του το συναντάμε συχνά, το να πολεμάει κάποιος για την ελευθερία του άλλου είναι κάτι που σε κάνει να θαυμάζεις τον άνθρωπο σαν ύπαρξη.


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας μαθαίνουμε για κάποια ιστορικά γεγονότα. Παρόλα αυτά δεν θελήσατε να μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες, όπως τα γεγονότα που έγιναν στη Χίο. Για ποιον λόγο επιλέξατε αυτόν τον δρόμο και όχι αυτόν της “ωμής” και σκληρής πραγματικότητας;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Γράψαμε το συγκεκριμένο βιβλίο, όπως και τα προηγούμενά μας, με ειλικρίνεια, σεβασμό και χωρίς σκοπιμότητες. Δεν επιλέξαμε, λοιπόν, κάποιον δρόμο ή τρόπο, απλά το γράψαμε.


Ερώτηση 8η: Οι ήρωές σας ερωτεύονται και αγαπάνε. Θεωρείτε ότι ο έρωτας και η αγάπη είναι η ώθηση που χρειάζονται οι άνθρωποι για να παλέψουν να ζήσουν σε ένα καλύτερο αύριο;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Θεωρούμε ότι ο έρωτας και η αγάπη είναι από κύρια συστατικά της ίδιας της ζωής.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Θα θέλαμε, όπως και σε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται, να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά το αναγνωστικό μας κοινό που από το πρώτο μας βιβλίο ακόμη μας αγκάλιασε με τόση αγάπη. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι υπέροχα και μας δίνουν πολύ μεγάλη χαρά και δύναμη. Ευχαριστούμε!!!


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διακοπές. Κάτι υπάρχει στην άκρη του μυαλού μας, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμη.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Λ.Ζ. & Θ.Κ.: Εμείς ευχαριστούμε από καρδιάς και ανταποδίδουμε τις ευχές.





“Λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου”: https://www.psichogios.gr/site/Authors/show/839/lia-zwtoy-thodwrhs-karagewrgioy
“Η Ματωμένη Αρχόντισσα”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005457/h-matwmenh-arxontissa
“Σαν τα φύλλα του καπνού”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002158/san-ta-fylla-toy-kapnoy






Η ΛΙΑ ΖΩΤΟΥ και ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκαν σε δύο γειτονικά χωριά της Καβάλας. Η Λία σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, η οποία τη βοηθά να γνωρίζει νέους κόσμους, λατρεύει τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Ο Θοδωρής έχει σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου. Στη συγγραφή τον οδήγησε η παρατήρηση της ζωής, της συμπεριφοράς και της εξωτερίκευσης του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν, επίσης, τα βιβλία τους ΣΑΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΑΓΑΠΗ, ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΡΙΩΝ και Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ, καθώς και το νεανικό μυθιστόρημά τους Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ.
(2018) Η ματωμένη αρχόντισσα, Ψυχογιός
(2017) Αγώνες κυριών, Ψυχογιός
(2016) Μεταξένια αγάπη, Ψυχογιός
(2015) Το δάκρυ του έρωτα, Ψυχογιός
(2014) Σαν τα φύλλα του καπνού, Ψυχογιός
(2013) Η εξαφάνιση, Ψυχογιός
 
 
 
 
 

Η ματωμένη αρχόντισσα
Ένας έμπορος από την Οδησσό παίρνει όρκο βαρύ να διαδώσει παντού το όραμα της Φιλικής Εταιρείας. Ένας Ελβετός τυπογράφος αφήνει πίσω τη ζωή του για να λάβει μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Ένα αμούστακο αγόρι γίνεται τρανός καπετάνιος. Μια νεαρή Χιώτισσα δίνει τη δική της μάχη, έχοντας για μοναδικό όπλο την πένα της. Ένας Σουλιώτης βοηθάει μια χριστιανή και μια μουσουλμάνα να δραπετεύσουν από το χαρέμι του Αλή Πασά στα Γιάννενα.

Η Ελλάδα φλέγεται, ματώνει, παλεύει να αποτινάξει τον ζυγό της σκλαβιάς από πάνω της.

Κι η Ιστορία εκεί, πάντοτε παρούσα, να καθορίζει τα βήματα όλων, να τους οδηγεί, άλλοτε σωστά και άλλοτε λανθασμένα, να τους χαρίζει χαρές και πίκρες, να γράφει τις σελίδες της ζωής τους πότε με την απελπισία και πότε με τον έρωτα, πότε με τον θάνατο και πότε με την ελευθερία.

«Τι είναι για μένα η Ελλάδα; Να, σαν να τη βλέπω τώρα δα μπροστά μου... Μια γυναίκα λεβέντισσα, μια γυναίκα αρχόντισσα που στέκει περήφανη κι αγέρωχη. Με τη λευκή την πουκαμίσα της, τη χρυσοποίκιλτη φορεσιά της. Μπορώ, θαρρείς, ν’ αγγίξω το υφάδι της. Μία γυναίκα στριμωγμένη στη γωνιά, απ’ όλους σας κυκλωμένη. Μα πάνω της βαστάει λεπίδι, και το ’χει πιότερο να πεθάνει παρά να πέσει στα βρομερά σας χέρια!»

Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο μυθιστόρημα για μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές περιόδους της νεότερης Ελλάδας.
 
 
 
 
 
Αγώνες κυριών
Κρήτη 1896
Σε ένα νησί που αποζητά την ελευθερία του, η Μυρτώ Θεοτοκά, η αρχοντοπούλα που το χαμόγελό της είναι πιο λαμπερό κι από τον ήλιο, θα χάσει τα πάντα. Ο πόλεμος θα της στερήσει τον έρωτα και οι άνθρωποι θα της αρπάξουν μέσα από την αγκαλιά ό,τι αγάπησε περισσότερο κι από τον ίδιο της τον εαυτό. Η αγαπημένη της φίλη, η Καλλιόπη, θα αρνηθεί την οικογένειά της και τη θέση που οι άλλοι της έχουν δώσει στην κοινωνία, θα πληγωθεί βαριά και θα προσπαθήσει να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες της.

Αθήνα 1919
Στις αρχές του εικοστού αιώνα, σε μια εποχή όπου το γυναικείο φύλο δοκιμάζεται σκληρά, οι δύο αδελφικές φίλες, έχοντας για στήριγμα η μία την άλλη, θα αγωνιστούν μέχρι το τέλος για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα κυνηγήσουν οράματα ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα αναζητήσουν την ευτυχία, θα παλέψουν με πάθος για τα ιδανικά τους, θα αναμετρηθούν με την ίδια τη ζωή!

Γιατί όσο συνεχίζεις να αγωνίζεσαι, η ελπίδα θα παραμένει ζωντανή.
 
 
 
 
Μεταξένια αγάπη
«Έτσι είναι οι αληθινές αγάπες, αγόρι μου… γεμίζουν ολότελα την καρδιά και την ψυχή μας! Μόνο που, πολλές φορές, όπως η μεταξένια αγάπη κρύβουν μέσα τους θυσία βαριά, θυσία της ελευθερίας, θυσία της ίδιας της ζωής, θυσία που πιότερο μεγάλη δεν υπάρχει…»

Η νεαρή και επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας Αντζέλικα Ρινάλντι αναχωρεί εσπευσμένα από το Μιλάνο και καταφεύγει στο άγνωστο ως τότε για εκείνη Σουφλί, ψάχνοντας απεγνωσμένα διέξοδο από τα διλήμματα που την ταλανίζουν. Εκεί, την περιμένει μια έκπληξη, που θα τη γυρίσει πίσω στο παρελθόν και θα της φανερώσει πως τελικά η ζωή υφαίνεται με το πιο σπάνιο, το πιο πολύτιμο μετάξι!

Αργυρώ… Ένα κορίτσι ατίθασο, μεγαλωμένο σε ένα περιβάλλον με πειθαρχία και αυστηρούς κανόνες. Μια κοπέλα περήφανη, που δε θα συμβιβαστεί με ό,τι η μοίρα τής έχει γραμμένο. Θα ερωτευτεί παράφορα και θα γευτεί την πίκρα της προδοσίας.

Άγγελος… Ένα αγόρι ευαίσθητο, δεμένο με τον τόπο του και την καλλιέργεια του μεταξιού. Ένας άντρας ικανός να πάρει αποφάσεις που θα κάνουν την καρδιά του να ματώσει. Ώσπου, κυνηγημένος από τα φαντάσματα του παρελθόντος, θα αναζητήσει τη λύτρωση.

Από την ακριτική πόλη του μεταξιού και την πολυσύχναστη ιταλική πρωτεύουσα της μόδας έως τα βάθη της σαγηνευτικής Ανατολής, γύρω από τα πλινθόκτιστα μεταξουργεία και τους ακαταπόνητους σηροτρόφους, τους οίκους μόδας και τα εντυπωσιακά ντεφιλέ, γεννιέται μια ιστορία ποτισμένη με όνειρα, επιθυμίες και εγωισμούς, θυσίες ζωής, διλήμματα καρδιάς, μα πάνω απ’ όλα με αληθινή, απόλυτη, μεταξένια αγάπη!
 
 
 
 
Το δάκρυ του έρωτα
«Κοίτα γύρω σου, παππού… Κοίτα τα αμπέλια μας πώς δακρύζουν, κοίτα πώς κυλούν τα δάκρυά τους… Δίχως τούτα τα δάκρυα όλα θα ήταν νεκρά… Είναι δάκρυα ζωής, παππού! Εσύ μου τα ’δειξες όλα, εσύ! Δεν το φοβάμαι το δάκρυ του έρωτα, όσο πικρό κι αν είναι. Γιατί όποιος δε δάκρυσε για κάτι που πόθησε απελπισμένα δεν έχει νιώσει την καρδιά του να χτυπά αληθινά, δεν έχει ζήσει!»

Μία αναπάντεχη κληρονομιά οδηγεί τον Τόμας Λεοντίδη από τις ανέσεις του διαμερίσματός του στο Λονδίνο και την αγαπημένη του δουλειά στην εξοχή της νότιας Γαλλίας. Ένα χοντρό δερματόδετο τετράδιο, με το όνομά του γραμμένο στο εξώφυλλο, θα του φανερώσει πως το παρελθόν της οικογένειάς του έχει γραφτεί με μαύρο μελάνι… Μάης, 1914. Ένας άντρας κάνει την καρδιά του πέτρα και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την αγαπημένη του πατρίδα, τον Πόντο, με σκοπό να διαφύγει στην Ελλάδα. Θα καταφέρει, όμως, να σώσει τα παιδιά και την αγαπημένη του γυναίκα; Μάρτης, 1963. Ένας κακός οιωνός πλανάται πάνω από τον συννεφιασμένο ουρανό της Δράμας, ένα προξενιό θα φέρει δύο αδέλφια αντιμέτωπα για τη διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Σεπτέμβρης, 1974. Ένα φονικό θα στιγματίσει τη ζωή όλων για πάντα! Με φόντο τους απέραντους αμπελώνες και τα παλιά οινοποιεία, τους γευσιγνώστες και το μεθυστικό άρωμα του λαμπερού κόκκινου κρασιού, ξεδιπλώνεται μια ιστορία γεμάτη αγάπη, πάθος, εκδίκηση, δάκρυα και έρωτα!
 
 
 
 
Σαν τα φύλλα του καπνού
«Η ζωή, βλέπεις, είναι σαν τα φύλλα του καπνού, παιδί μου. Γι’ αυτά που δε σου μίλησα ποτέ. Στην αρχή είναι μικρά και πράσινα, γεμάτα ζωντάνια. Έπειτα μεγαλώνουν, ωριμάζουν, παίρνουν το χρώμα του χρυσού! Και μετά… Μετά ξεραίνονται, θρυμματίζονται, χάνονται και δε μένει τίποτα παρά μονάχα η μυρωδιά τους!»
Ιούνιος, 2001. Ο Νίκολας ταξιδεύει από την Αμερική με προορισμό την Καβάλα, έχοντας σκοπό να ανακαλύψει το άγνωστο παρελθόν του παππού του και ταυτόχρονα το δικό του μέλλον. Τα μοναδικά στοιχεία που έχει στα χέρια του είναι το όνομα μιας γυναίκας, το χωριό στο οποίο μένει και ένα κλειστό ξύλινο κουτί, που πρέπει να της παραδώσει. Το κουτί θα ανοίξει και η «Μέκκα του καπνού» θα φανερώσει τα μυστικά της…
Καβάλα, 1928. Ανάμεσα στις καπναποθήκες και στους εμπόρους, στα καπνοχώραφα και στους παραγωγούς, γεννιέται μια παιδική φιλία που θα εξελιχθεί σε έναν θυελλώδη έρωτα. Αυτός, φτωχό προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη∙ εκείνη, κόρη πλούσιου καπνεμπόρου. Θα καταφέρει η αγάπη αυτή να ξεπεράσει τα χτυπήματα της μοίρας, τους πειρασμούς, τις δυσκολίες και τις δολοπλοκίες; Θα καταφέρει να σταθεί μέχρι το τέλος;
Από την Ελλάδα των μεγάλων κοινωνικών αντιθέσεων και την Αγγλία του μεσοπολέμου έως την Αμερική της καπνοβιομηχανίας και του εύκολου κέρδους, ξετυλίγεται με θαυμαστό τρόπο μια ιστορία αγάπης γεμάτη εικόνες, αρώματα και νοσταλγία.
 
 
 
 
Η εξαφάνιση
Η Κυβέλη είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό και μυστηριώδες κορίτσι. Η μοναδική σκέψη που την καταδιώκει από τότε που θυμάται τον εαυτό της είναι η ανεξιχνίαστη εξαφάνιση του αδερφού της.
Δεκατρία χρόνια αργότερα από εκείνο το τραγικό γεγονός, η μοίρα θα τη φέρει αντιμέτωπη με ένα στοιχείο που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή, με έναν εφιάλτη που στοίχειωνε τις νύχτες της και φοβόταν όσο τίποτε άλλο στον κόσμο!
Αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος στο μυστήριο αυτό κάνει τα πάντα προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια, ακόμη και αν εκείνη μπορεί να τη σκοτώσει…
Ο Χάρης, γείτονας, συμμαθητής και μοναδικός της φίλος, στέκεται στο πλάι της και τη βοηθάει σε κάθε δυσκολία. Θα αποδειχτούν όμως η αγάπη και ο κρυφός του έρωτας για εκείνη αρκετά;
Με φόντο την Έδεσσα της δεκαετίας του ’90, οι δυο τους θα ζήσουν μια σειρά από γεγονότα γεμάτα αγωνία και ανατροπές που θα τους στιγματίσουν για πάντα.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου