Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η αγαπητικιά” της Σόφης Θεοδωρίδου

Η Ρόσα είναι κόρη μιας επιφανούς οικογένειας. Το όνομά της το πήρε από το χρώμα των μαλλιών της. Ως χαρακτήρας είναι ασυμβίβαστη και πέρα από τα πλαίσια της εποχής, μιας εποχής κατά την οποία η γυναίκα δεν μπορούσε να μιλήσει, τα πολιτικά ήταν απαγορευμένα για τις ίδιες, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, έπρεπε να βρίσκονται κάτω από τον άντρα τους και να είναι απλώς γοητευτικές και ακαταμάχητες μέσα στα φορέματά τους και στον καλλωπισμό τους. Μία απροσδόκητη συνάντηση θα ταράξει τη ζωή της. Ο έρωτας θα μπει στην καθημερινότητά της και στο πρόσωπο του Χάρη, φτωχό φοιτητή ιατρικής και καταγόμενος από την τουρκοκρατούμενη Μακεδονία.
Η μητέρα της Ρόσας είναι απούσα από όλη σχεδόν τη ζωή της. Η ύπαρξή της είναι αδύναμη και σχεδόν αόρατη. Όλη η οικογένεια υποστηρίζει τον βασιλιά Κωνσταντίνο ενώ οι φτωχές, κυρίως, τάξεις υπέρ του Βενιζέλου. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι προ των πυλών. Ο Εθνικός Διχασμός ωθεί τους πολίτες σε έναν μαινόμενο πόλεμο δίχως προηγούμενο. Τα όπλα βγαίνουν και πολιτικές διαφορές των αρμόδιων ηγετών πυροδοτεί τις αντιδράσεις. Η Αθήνα είναι ένα καζάνι που βράζει και θα σκορπίσει τον θάνατο και τον διχασμό. Οι δυτικές συμμαχίες χωρίζουν τους πολιτικούς και αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα εδάφη της χώρας αλλά και του τρόπου διακυβέρνησης και αποφάσεων.
Οι συγγενείς της Ρόσας δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σχέση της με τον Χάρη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους απομακρύνουν. Όμως, μία ξαφνική αναχώρηση της Ρόσας και η βοήθεια που θα προσφέρει ως νοσοκόμα στον πόλεμο θα σκορπίσει τη θλίψη στο σπιτικό Καλογεροπουλου αλλά θα ενδυναμώσει την αγάπη μεταξύ του ζευγαριού.
Η συγγραφέας, Σόφη Θεοδωρίδου, για ακόμα μία φορά μας προσφέρει μία ιστορία ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι μία συνταγή που γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει πως να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον καθηλώνει με τις ανατροπές και τη πυγμή των γυναικών. Μπροστά στον έρωτα και στην αγάπη εξανεμίζει κάθε εμπόδιο και ο ήρωας ακολουθεί το πρόσταγμα της ψυχής του όσο περισσότερο μπορεί.
Κάθε αναγνώστης καταφέρνει να μπει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων αλλά και στα γεγονότα μιας άλλης εποχής, μακρινής από τη δική μας αλλά με αρκετές ομοιότητες. Η διχόνοια καρποφορεί πάντα σε κάθε γενιά και αποτελεί ένα εκ των χαρακτηριστικότερων γνωρισμάτων των Ελλήνων. Η γυναικεία επιμονή ξετυλίγεται και οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύπλευροι και πολυδιάστατοι. Οι ίντριγκες, τα ήθη και τα έθιμα αποκτούν μία χροιά τόσο συμβατική όπου οι ισχυρές προσωπικότητες σπάνε αυτά τα δεσμά και ωθούν τους άλλους σε μία αποξένωση από αυτούς και μία στάση ακόμα και ειρωνική και εριστική.
Η τόλμη της συγγραφέως να καταπιαστεί με ένα ακόμη δύσκολο χρονικό πλαίσιο την δικαιώνει και κατατάσσει και αυτό της το μυθιστόρημα σε ένα κομψοτέχνημα γραφής και ιστορίας. Τα διδάγματα και πάλι πολλά και οι γνώσεις αμέτρητες για κάθε αναγνώστη! Αναμφισβήτητα αξίζει να διαβαστεί για να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου