Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Συζητώντας με τη Βαρβάρα Σεργίου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Β.Σ.: Κατ’ αρχήν, είναι με μεγάλη μου χαρά που θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων γι αυτό το βήμα που δίνετε και για την φιλοξενία στο μπλοκ της. Δύσκολη η πρώτη ερώτηση γιατί οι αγαπημένοι συγγραφείς που αγαπώ και θαυμάζω είναι αρκετοί. Το κάθε βιβλίο θεωρώ ότι έχει κάτι να μας δώσει. Ο κάθε συγγραφέας στο βιβλίο του καταθέτει την ψυχή του αλλά και τις σκέψεις του. Ίσως όμως να μπορούσα να ξεχωρίσω τον Nicholas Sparks του οποίου τα βιβλία του με συγκινούν, με συναρπάζουν και κατορθώνουν πάντα να αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς μου.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Σ.: Κλασσικό βιβλίο και στο τοπ 5 των αγαπημένων μου βιβλίων και είναι το Jane Eyre της Charlotte Bronde.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Σ.: Η αγάπη μου για τα βιβλία ήταν το κίνητρο όμως πολύ γρήγορα διαπίστωσα ότι η συγγραφή ήταν εσωτερική μου ανάγκη. Και αυτή η ανάγκη βρισκόταν πάντοτε μέσα μου στον πυρήνα της ύπαρξης μου. Η έκφραση των σκέψεων μου αλλά και των εικόνων που δημιουργούσα στο μυαλό μου και η λατρεία μου για το είδος του φανταστικού ήταν κάτι που με ωθούσε να αρχίσω να γράφω.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Έκπτωτη Θεά”;

Β.Σ.: Η Έκπτωτη Θεά είναι ένα ‘Υβριδικό’ μυθιστόρημα. Δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι λιγότερο λόγω της ανησυχίας μου για συνεχή εξέλιξη και του χαρακτήρα μου. Είναι ένα βιβλίο φαντασίας με σκηνικό το σήμερα, την πραγματικότητα μας. Είναι ένα βιβλίο με ρομαντικά δραματικά στοιχεία, κοινωνικούς προβληματισμούς και θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την πλοκή του, περνά στους αναγνώστες κάποια σημαντικά μηνύματα χωρίς να γίνονται συστάσεις και νουθεσίες αλλά ζώντας μέσα από τους ήρωες και υποφέροντας τον πόνο και το δράμα των πρωταγωνιστών. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι ότι οι καθημερινοί άνθρωποι, ήρωες του βιβλίου είναι αυτοί που κινούν τα νήματα για την ανάδειξη του υπερφυσικού και ξεδιπλώνουν την ιστορία και τον μύθο της Έκπτωτης Θεάς.


Ερώτηση 5η: Η Σαμμανή γίνεται Λίζα και μετά Αριάδνη μέσα από τη “Μεταμόρφωση” και την “Αναγέννηση” του βιβλίου σας αντίστοιχα. Πιστεύετε πως οτιδήποτε και να συμβεί ο αληθινός μας εαυτός βγαίνει πάντα στην επιφάνεια ακόμα και αν είναι “θαμμένος” πολύ βαθιά;

Β.Σ.: Η αλήθεια μας, πάντα βρίσκει τρόπο να εξωτερικευτεί, όχι μόνο να βγει στην επιφάνεια αλλά και να θριαμβεύσει. Ο αληθινός εαυτός του καθενός μας, με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του πάντα αναδύεται όσο βαθιά θαμμένος και να είναι γιατί θεωρώ πως μόνο έτσι ολοκληρώνεται ουσιαστικά ένας άνθρωπος, με το να αποδεχθεί δηλαδή, το ποιος πραγματικά είναι και να το εκδηλώσει χωρίς αναστολές και δισταγμό. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια μας και να την στηρίζουμε και όχι να ζούμε τη ζωή που μας επιβάλλουν οι άλλοι.


Ερώτηση 6η: Η Σαμμανή είναι ερωτευμένη με τον Βικά. Μέσα όμως στις ζωές που αλλάζουν και οι δύο χάνουν τις μνήμες των προηγούμενων ζωών τους. Θεωρείτε ότι η αληθινή αγάπη πάντα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να “αναγεννηθεί” και να μη χαθεί στη λήθη του χρόνου;

Β.Σ.: Αυτό είναι και ένα από τα μηνύματα του βιβλίου. Ότι η αληθινή αγάπη δεν καταλήγει πάντα στον Παράδεισο αλλά πάντα θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να κυριαρχήσει ανεξαρτήτου τις αντιξοότητες και τις συνθήκες κολάσεως που μπορεί να αντιμετωπίσει. Τίποτα που είναι μοιραίο δεν χάνεται. Η αγάπη είναι ενέργεια και όπως δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν, δεν μπορεί να καταστραφεί ούτε χάνεται. Μπορεί μόνο να αλλάζει μορφή και τόπο, όμως παραμένει σταθερή, ίσως κάποτε να είναι εξασθενημένη αλλά μόνο μέχρι την κατάλληλη χρονική στιγμή.


Ερώτηση 7η: Στην ιστορία σας ξετυλίγεται το θέμα της υιοθεσίας. Βλέπουμε τη Σουζάνα να γίνεται αληθινή μητέρα για την Αριάδνη. Θα θέλατε να μας πείτε την άποψή σας λόγω και της θέσης σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Β.Σ.: Το θέμα της υιοθεσίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Από την μια πλευρά είναι το παιδί που στηρίζεται από τα ιδρύματα. Η γραφειοκρατία και οι διαδικασίες το κάνουν αρκετά πολύπλοκο την στιγμή που το παιδί ζητά κάτι απλό. Ζητά την γονική αγάπη, την κοινωνική αποδοχή και την φροντίδα για να βγει αλώβητο μέσα από τα δύσκολα βιώματα του. Τα ιδρύματα όμως δυστυχώς δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα πιο πάνω, έτσι εδώ υπάρχει και η άλλη πλευρά. Οι γονείς που επιθυμούν όσο τίποτα άλλο στον κόσμο να προσφέρουν αγάπη, φροντίδα, στοργή και να πιστεύουν σε αυτά και στις δυνατότητες τους. Η μητέρα δεν είναι μόνο αυτή που θα γεννήσει το παιδί, ούτε αυτή που θα του ετοιμάσει ένα πιάτο φαγητό όταν αυτό πεινάσει αλλά είναι η γυναίκα που θα του προσφέρει ολόκληρο το είναι της, αγάπη, την τροφή της καρδιάς και της ψυχής του. Η Σουζάνα αυτό ήταν για την Αριάδνη.


Ερώτηση 8η: Η Λίζα και η Αριάδνη θα δεχθούν το bullying και την κακοποίηση κάθε μορφής. Πολλοί άνθρωποι λυγίζουν και άλλοι βγαίνουν πιο δυνατοί από αυτό. Πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται κάποιος για να καταφέρει να απεγκλωβιστεί από ένα τέτοιο γεγονός και να συνεχίσει την πορεία του στη ζωή;

Β.Σ.: Κάθε μορφή κακοποίησης είναι καταδικαστέα. Τα θύματα βίας και του σχολικού εκφοβισμού σπάνια βγαίνουν αλώβητοι από την οδυνηρή διαδικασία αποτίναξης των τύψεων και των ευθυνών από πάνω τους. Χρειάζεται δύναμη ψυχής και φυσικά η σωστή στήριξη από τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να ενισχυθεί στο άτομο η αυτοεκτίμηση του και να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στον εαυτό του. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει τις ίδιες πιθανότητες να θυματοποιηθεί ή στην καλύτερη περίπτωση να είναι το στήριγμα του θύματος χωρίς να το επικρίνει αλλά να το παροτρύνει και να το εκπαιδεύσει πως μπορεί μετά από την κακοποίηση να συνεχίσει να ζει και να έχει μια φυσιολογική ζωή. Μιλώντας για κακοποίηση πρέπει να σημειώσω ότι δεν κακοποιούνται μόνο παιδιά και γυναίκες αλλά υπάρχουν και κακοποιημένοι άνδρες. Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι τα θύματα πρέπει να τολμήσουν, να βγουν μπροστά, να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια για να βρουν το δρόμο τους και να συνεχίσουν να παλεύουν με τους δαίμονες τους μέχρι να τους νικήσουν. Ας μην ξεχνάμε, ό, τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς και σίγουρα βρίσκοντας το κουράγιο θα απεγκλωβιστούν, θα κυνηγήσουν τα όνειρα τους, θα ανοίξουν τα φτερά τους και θα πετάξουν κοντά στον ήλιο και τη λύτρωση τους.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Σ.: Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά μου για την αγάπη που δείχνουν για την ιστορία της Έκπτωτης Θεάς γιατί αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να γράφω και να δημιουργώ ιστορίες θέλοντας να συγκλονίσω τον εσωτερικό τους κόσμο.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Β.Σ.: Σίγουρα η σειρά της Έκπτωτης Θεάς, θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο βιβλία. Παράλληλα με την Έκπτωτη Θεά, διάφορες ιστορίες ξετυλίγονται στο μυαλό μου και καταγράφονται… οπότε δεν το κρύβω, ένα νέο βιβλίο φαντασίας θα κάνει σύντομα το ντεμπούτο του.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Β.Σ.: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εύστοχες ερωτήσεις σας, τις απάντησα με μεγάλη μου χαρά. Κάθε επιτυχία και σε εσάς εύχομαι και στο υπέροχο μπλοκ σας!





Η Βαρβάρα Σεργίου, σπούδασε Εγκληματολογία και Ψυχολογία και σήμερα ζει στην Κύπρο μαζί με την οικογένεια της. Όταν δε χάνεται στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, της αρέσει να ακούει μουσική και να δημιουργεί φανταστικές ιστορίες. Αγαπημένο χόμπι της είναι η ζωγραφική... Εκτός από το πρώτο της βιβλίο της σειράς Μεταμόρφωση & Αναγέννηση - Έκπτωτη Θεά #1, από τις εκδόσεις MARADEL BOOKS,έχει δημοσιεύσει διάφορες ιστορίες φαντασίας στην πλατφόρμα WATTPAD.
Το διήγημα της "Ο εραστής της Ρήγαινας" εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και βρίσκεται στην 1η Κυπριακή Ανθολογία Λογοτεχνίας του Φανταστικού. Το διήγημα της «Η Μύρτιδα» φιλοξενείται από την ανθολογία: «Σκοτάδι: Η πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με βαμπίρ» των Εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές.
Βραβεύσεις:
To διήγημα της ''Λυτρωτής Νο7'', διακρίθηκε και βραβεύτηκε με την 3η θέση στα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού LARRY NIVEN 2016, Βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας» για την κατηγορία διήγημα από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
To διήγημα της ''Ο θάνατος των δέκα'', διακρίθηκε και βραβεύτηκε με την 3η θέση στα Βραβεία Λογοτεχνίας του Φανταστικού LARRY NIVEN 2017, βραβείο «Επιστημονικής Φαντασίας» για την κατηγορία διήγημα από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.
(2019) Έκπτωτη θεά, Maradel Books





Έκπτωτη θεά Μεταμόρφωση - Αναγέννηση
Ο πόλεμος έχει πάντα απώλειες, ανεξαρτήτως αν συμβαίνει στη Γη ή στα ουράνια.
Η Θεά Σαμμανή πεθαίνει και αναγεννιέται στη Γη ως Λίζα και ο Στρατηγός της Βικά ως Έκτορας.
Το πεπρωμένο τους θέλει να είναι μαζί, μα αυτό, μέχρι να μπει ανάμεσα τους ο Λευτέρης.
Έρωτες, πάθη και προδοσία οδηγούν τη Σαμμανή σε δεύτερη αναγέννηση με το σώμα - ξενιστή της Αριάδνης.
Το νέο της πεπρωμένο όμως ακούει στο όνομα Δημήτρης και δεν είναι ο Βικά.
Θα καταφέρει η Σαμμανή να νικήσει το κακό που πλησιάζει;
Υπάρχει ηττημένος στον Έρωτα και την Αγάπη;
Όλα αυτά περιπλέκονται με τα κοινωνικά θέματα που αναδύονται μέσα από τις σελίδες του πρώτου βιβλίου της σειράς Έκπτωτης Θεάς, της Θεάς της Δημιουργίας.
Ένα καταιγιστικό βιβλίο που ισορροπεί μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου