Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Το άλλο μισό” της Ελένης Κεκροπούλου


Η Τζένη είναι η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, η οποία είναι παντρεμένη επί σειρά ετών με τον Αντρέα. Τα πάντα βαίνουν καλώς μέχρι τη μέρα που όλο το οικοδόμημα της παντρεμένης της ζωής καταρρέει. Μία αλήθεια, την οποία προτιμούσε να εθελοτυφλεί, βγαίνει στην επιφάνεια κλονίζοντας την αυτοπεποίθησή της.
Ταυτόχρονα, μαζί με τη ζωή της Τζένης βλέπουμε και άλλα ζευγάρια να βιώνουν αντίστοιχες, και μη, καταστάσεις. Ο περίγυρός της επηρεάζεται εξίσου από την τριβή της καθημερινότητας και την έλλειψη της αληθινής και πιστής αγάπης.
Θα καταφέρει η Τζένη να αντέξει; Θα αφήσει πίσω της την περιπέτεια του άντρα της; Θα δώσει προτεραιότητα στην οικογένειά της ή στην πληγωμένη της αξιοπρέπεια, η οποία αποσυντίθεται σιγά – σιγά; Πόσο εύκολο είναι να πιστέψει στον εαυτό της μετά από ένα τέτοιο συμβάν και να σταθεί στα πόδια της διεκδικώντας την παλιά της ζωή; Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;
Τη συγγραφέα, Ελένη Κεκροπούλου, την έχουμε γνωρίσει μέσα από πονήματα που πραγματεύονται ιστορικά γεγονότα. Αυτή τη φορά μας εκπλήσσει προσφέροντάς μας ένα δημιούργημα τόσο διαφορετικό από όσα μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια.
Πρόκειται για μία ιστορία, η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να είναι δική μας, καθώς ανήκει σε ένα πλαίσιο τόσο καθημερινό και γνωστό. Η απιστία έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων και αποτελεί, ίσως, τον πιο σημαντικό λόγο διαζυγίων τα τελευταία χρόνια. Μόνο που εμπεριέχει και τις συνέπειές της. Αυτές, λοιπόν, τις συνέπειες καταγράφει η δημιουργός του βιβλίου στις σελίδες του.
Το βαθύ ερώτημα που ξεδιπλώνει είναι τι είναι πιο δυνατό, η απιστία και η μη ανοχή της ή η αληθινή αγάπη και η βαθιά έννοια της συγχώρεσης; Πάνω, λοιπόν, σε αυτό το ερώτημα βλέπουμε τους ανθρώπους, τις σκέψεις τους και τα πιστεύω τους να παίρνουν σάρκα και οστά. Άλλωστε, το παρόν ανάγνωσμα δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις αλλά προσπαθεί να κάνει μία ουσιαστική καταβύθιση στην ωμή πραγματικότητα, στην ψυχή των ανθρώπων και των συναισθημάτων.
Αν αναζητάτε ένα βιβλίο με βαθύ κοινωνικό υπόβαθρο και όχι μία ακόμη αισθηματική ιστορία, αν αναζητάτε ένα πόνημα κατάθεση ψυχής και όχι ακόμα ένα χλιαρό μυθιστόρημα, αν αναζητάτε κάτι ουσιαστικό για ένα θέμα που ναι μεν έχει αναλωθεί αλλά δείχνει ένα άλλο πρόσωπο τότε αξίζει να διαβάσετε το παρόν ανάγνωσμα!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου