Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Το δάκρυ της Ανατολής” της Αναστασίας Κιλάρογλου


Οι αναμνήσεις τον κυνηγάνε για μια ζωή. Θύμησες που πληγώνουν και καταδυναστεύουν τον νου. Ο Μιχάλης είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων. Η διαδρομή του τεράστια ψάχνοντας για το φως που δώσει πνοή στη ζωή του. Και θα το βρει στο πρόσωπο μιας Ρωμιάς γυναίκας.
Η ίδια θα αντιδράσει στην επιβολή αυτού του νέου άντρα στο πλευρό της αλλά θα γίνει σιγά – σιγά το βάλσαμό της και η παρηγοριά της. Παρόλο το διαφορετικό θρησκευτικό υπόβαθρο που τους χωρίζει και η καταγωγή τα πάντα θα ανατραπούν στο πέρασμα του χρόνου.
Οι εικόνες ξετυλίγονται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και ζωντανεύουν με έναν τρόπο ανατριχιαστικό και ασφυκτικό. Η ροή του βιβλίου είναι αργή και πολλές φορές επίπονη λόγω των γεγονότων που ξεδιπλώνονται και εμείς από απλοί θεατές γινόμαστε κοινωνοί μιας ιστορίας που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας προκαλώντας το κοινό αίσθημα και έναν ανείπωτο πόνο.
Η γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι σχεδόν άγνωστο στην ελληνική λογοτεχνία, παίρνει σάρκα και οστά και ξυπνά συναισθήματα, τα οποία όχι μόνο μας κατακλύζουν αλλά μας γνωρίζουν γεγονότα που αγνοούμε άλλοτε συνειδητά και άλλοτε εξαιτίας της μη βιβλιογραφίας που θα μπορούσε να υπάρχει τόσο σε σχολικά βιβλία της ιστορίας όσο και στη γενικότερη πεζογραφία.
Η νέα Τουρκία που ήθελαν κάποιοι να δημιουργήσουν οδήγησαν τους λαούς που ζούσαν όσο πιο αρμονικά και ειρηνικά μπορούσαν σε έναν ξεπεσμό και σε μία πρωτόγνωρη γενοκτονία πολλών εξ αυτών. Το αθώο αίμα που χύθηκε ακόμα σκορπά ουρλιαχτά στον αέρα των ιστοριών που περνάνε από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά. Η θέα του αίματος και των φρικτών σκηνών δεν κατακερματίζει μόνο την ανθρώπινη ψυχή αλλά δημιουργεί και πρόσωπα γεμάτα από πόνο, ουρλιαχτά και τρέλα.
Πρόκειται για μία αναγνωστική διαδρομή που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα και καταδεικνύει γεγονότα του προηγούμενου αιώνα που έχουν χαρακτεί στις ψυχές τόσων ανθρώπων που είτε έζησαν, άκουσαν ή διάβασαν για αυτά...
Αξίζει, λοιπόν, να διαβάσετε ένα τέτοιο πόνημα που αν μη τι άλλο θα συγκινήσει τους πάντες, θα προσφέρει σκόρπιες λέξεις ντοπιολαλιάς και θα μας δείξει στο στυγερό πρόσωπο των ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα σε μία εποχή όχι και τόσο μακρινό από τη δική μας... Συγχαρητήρια στη δημιουργό του συγκεκριμένου αναγνώσματος, Αναστασία Κιλάρογλου, που αποτύπωσε με τον πιο σκληρό αλλά και ευαίσθητο τρόπο τα συμβάντα του τότε!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

1 σχόλιο:

  1. As reported by Stanford Medical, It's indeed the ONLY reason this country's women get to live 10 years more and weigh an average of 19 kilos lighter than us.

    (And by the way, it is not about genetics or some secret-exercise and really, EVERYTHING to do with "HOW" they are eating.)

    BTW, I said "HOW", not "what"...

    TAP on this link to discover if this quick quiz can help you discover your true weight loss possibility

    ΑπάντησηΔιαγραφή