Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Κριτική Βιβλίου “Δράκος στο χιόνι” της Καίτης Οικονόμου


Ο Χρήστος θα μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό πλαίσιο αρκετά φτωχικό. Οι ηθικές αρχές εκείνης της εποχής είναι σκληρές και αδυσώπητες. Όλοι στο σχολείο τον χλευάζουν και του ασκούν bullying. Πίσω από το σκληρό πρόσωπο των παιδιών κρύβεται το σιγομουρμουρητό των γονιών τους και η υποκριτική στάση τους πάνω στην ηθική που οι ίδιοι ορίζουν. Η μητέρα του θα πεθάνει σε μία πολύ τρυφερή ηλικία για εκείνον. Μόνος του θα αναζητήσει την τροφή του καθώς η δήλωση αγνώστου πατρός θα τον στιγματίσει και θα τον κυνηγάει κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Πάπιγκο και στα Ιωάννινα. Ο πατέρας του σκληρός μπροστά τους κουκουλώνει το κοινό μυστικό της πόλης. Αλλά ο εγωισμός του είναι δυνατότερος και ας πονάει μέσα του βλέποντας αυτή την κατάσταση. Η δική του ηθική για τη νόμιμη οικογένεια τον οδηγεί σε λάθος αποφάσεις.
Η είσοδος του Χρήστου στο πανεπιστήμιο θα τον λυτρώσει από το άλλοτε σκληρό και αιχμηρό μάτι των συμπολιτών του και άλλοτε από τη συμπόνια που δεν αντέχει. Με νύχια και με δόντια θα καταξιωθεί στο επάγγελμά του και θα γίνει ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της ελληνικής τηλεόρασης.
Η Δήμητρα είναι γόνος πλούσιας οικογένειας. Κάθε επιθυμία της διαταγή για όλους μα πρωτίστως για τον πατέρα της. Ο χαμός της μητέρας του θα έχει μία αλληλουχία γεγονότων στη ζωή της. Ο πατέρας της θα γίνει απόμακρος γιατί κάθε κύτταρο πάνω της τού θυμίζουν τη χαμένη του αγάπη. Η ίδια θα μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου τίποτα δε θα της λείπει εκτός από ένα πράγμα, η πατρική φιγούρα και αγάπη. Βάλσαμο σε όλο αυτό θα είναι οι στιγμές πριν τον θάνατο της μητέρας της και κυρίως οι θύμησες από την εκδρομή στο Πάπιγκο και στις λίμνες – πισίνες, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται και μία Δρακολίμνη με έναν μύθο που αναστατώνει το μυαλό του μικρού, τότε, κοριτσιού με όνειρα πλασμένα από φαντασία. Εκεί, όπου ο πατέρας της ήταν ευτυχισμένος.
Πώς θα συναντηθούν αυτοί οι δύο άνθρωποι; Θα καταφέρουν να ταιριάξουν οι ζωές τους; Τι είναι αυτό που τους ενώνει; Θα μπορέσουν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να βαδίσουν δίπλα – δίπλα τις ζωές τους;
Πρόκειται για ένα μαγευτικό μυθιστόρημα όχι πρωτότυπο ή γεμάτο ανατροπές αλλά για μία ιστορία που κερδίζει κάθε ρομαντική ψυχή που αναζητά τον τέλειο έρωτα και τη μοναδική αγάπη. Ο Χρήστος είναι ο άντρας που κάθε γυναίκα θα ήθελε δίπλα της, με τα ελαττώματα και τα προτερήματα. Ο Χρήστος είναι ο άντρας μιας παλιάς κοπής μα με σύγχρονες ιδέες. Η στοργή του ξεχειλίζει, η δοτικότητά του είναι διάχυτη, οι αρχές με τις οποίες διακατέχεται τον κυνηγούν για μια ζωή κάνοντας μοιραία λάθη που αποβαίνουν μαρτύρια για τη ζωή του στιγματίζοντάς τον για ακόμα μία φορά αλλά σε πανελλήνιο επίπεδο πλέον. Η εντιμότητά του, η ευαισθησία του και η αγάπη του για την οικογένεια τον συντροφεύουν για πάντα και τον οδηγούν σε αποφάσεις που θα κάνουν ακόμα και τους πιο σκληρούς ανθρώπους να ταχθούν με το μέρος του και να ανοίξουν την αγκαλιά τους για αυτόν.
Η γραφή μπορεί να είναι απλή αλλά δεν χάνει την αίγλη του καθώς τα συναισθήματα και τα κοινωνικά θέματα που αναβλύζουν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Τουναντίον, τους κερδίζει όλους η μοναδική πένα της Καίτης Οικονόμου, η οποία μας προσφέρει πάντα αριστουργήματα ανθρωπιάς μέσα από καθημερινές ιστορίες.
Ακόμα και η απόδοση της νοητικής στέρησης γίνεται με τόσο κομψό και τρυφερό τρόπο που μόνο η ίδια ξέρει πώς να το κάνει. Για αυτούς τους λόγους αποτελεί μία αναγνωστική κατηγορία από μόνη της. Το ταλέντο της ξεδιπλώνεται και η ευαισθησία της αναδύεται σε κάθε γραμμή όλων των πονημάτων της.
Αν ψάχνετε, λοιπόν, ένα μυθιστόρημα που να ρέει αβίαστα, να έχει δυνατούς διαλόγους και έντονες περιγραφικές εικόνες τότε αξίζει να διαβάσετε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα! Αναμφίβολα, μιλάμε για μία ιστορία που θυμίζει τον ρομαντισμό της Τζέην Όστεν με έντονα στοιχεία λυρισμού. Καταβυθιστείτε στον πλούσιο εσωτερικό κόσμο, στα λεπτεπίλεπτα συναισθήματα, στα ουσιαστικά μηνύματα που θίγονται και στην παραμυθένια γραφή της Καίτης Οικονόμου και θα αποζημιωθείτε για κάθε λεπτό που θα περάσετε διαβάζοντάς το!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

1 σχόλιο:

  1. Did you know there's a 12 word sentence you can communicate to your man... that will induce deep emotions of love and impulsive attraction for you deep inside his heart?

    That's because hidden in these 12 words is a "secret signal" that triggers a man's impulse to love, please and care for you with his entire heart...

    ===> 12 Words That Trigger A Man's Desire Response

    This impulse is so built-in to a man's brain that it will make him work harder than before to take care of you.

    Matter-of-fact, fueling this all-powerful impulse is absolutely mandatory to achieving the best ever relationship with your man that as soon as you send your man one of the "Secret Signals"...

    ...You'll instantly notice him expose his mind and soul for you in a way he haven't experienced before and he'll recognize you as the one and only woman in the universe who has ever truly appealed to him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή