Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Κασσάνδρα Το μυστικό της μάγισσας - Δήμητρα Ιωάννου

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002014/kassandra-to-mystiko-ths-magissas




Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα, Κοινωνικό, Περιπέτεια
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 03/10/2013
Σελίδες : 488
ISBN: 978-618-01-0323-6
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ebook Site: http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002014/kassandra-to-mystiko-ths-magissas


Το βιβλίο χωρίζεται σε δυο χρονικές περιόδους στο 1767-1815 και στο 2008.
Στην πρώτη χρονική περίοδο συναντάμε αρχικά δυο γυναίκες την Σαπφώ και τη Κασσάνδρα. Η Σαπφώ θα σωθεί από τη Κασσάνδρα και γρήγορα θα αναπτυχθεί μια πολύ δυνατή φιλία μεταξύ τους σχεδόν αδερφική. Η μάγισσα θα μάθει όλα όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει από τη φύση η Σαπφώ ώστε να δίνει ανακούφιση σε κάθε ζωντανό πλάσμα που μπορεί να έχει κάποιο τραύμα ή πόνο. Και στις δυο γυναίκες θα βρεθούμε μάρτυρες μιας εσωτερικής δύναμης που για την εποχή είναι πρωτόγνωρη. Στις ζωές των δυο γυναικών θα δούμε να εμφανίζεται ο Κωνσταντής Σπαθιάς που είναι συνεργάτης του Αλή Πασά Τεπελενλή (που ήταν ο φόβος και ο τρόμος στην Ήπειρο εκείνη την εποχή) αλλά είναι και αυτός που φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των δυο γυναικών. 

Στη δεύτερη χρονική περίοδο θα συναντήσουμε την Έλενα που φυλακίζεται ως κατηγορούμενη για μια σειρά από αποτρόπαιες δολοφονίες. Στη φυλακή την επισκέπτεται ένας δημοσιογράφος , ο Άρης, που με την πρώτη ματιά, την ερωτεύεται και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα της με τη βοήθεια των φίλων του. Τον βλέπουμε ότι έχει ένα σωρό υποψίες, χωρίς όμως να έχει την παραμικρή χειροπιαστή απόδειξη για να την ελευθερώσει. Θα δούμε πως ακόμη και όταν πιστεύει ότι μπορεί να μην είναι θύμα η Έλενα δεν τα παρατάει, συνεχίζει μέχρι να βρει την αλήθεια όποια και αν είναι αυτή.



Η ροή του βιβλίου είναι με συνεχή εναλλαγή μεταξύ των δυο περιόδων, προσωπικά δεν με κούρασε, το αντίθετο. Ο λόγος γιατί περίμενα να διαβάσω το επόμενο κεφάλαιο που αφορούσε την πρώτη περίοδο που μου άρεσε διότι η ιστορία ήταν πολύ όμορφη με όμορφη εξέλιξη και ένα τέλος ανατρεπτικό! 

Νιώθω πως η "πένα" της Κας Ιωάννου προσαρμοζόταν ανάλογα με την εποχή, τι εννοώ; Στην πρώτη χρονική περίοδο έχει ένα αέρα εκείνης της εποχής, η εκφορά του λόγου αλλά και οι περιγραφές. Ενώ στη δεύτερη περίοδο, στο σήμερα, είναι άμεσο, με τον αέρα της δική μας εποχής, πιο άμεσο. Ίσως στις πρώτες δυο-τρεις εναλλαγές να σας "χτυπάει" η διαφορά αλλά είναι κάτι που μετά θα ζητάτε από μόνοι σας όσο προχωράτε.

Μου αρέσει που χρησιμοποιεί στοιχεία μεταφυσικού, ιστορικού, αστυνομικού και μυστηρίου που όλα μαζί συνθέτουν αυτό το όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Θυμάμαι ότι δεν το άφησα από τα χέρια μου παρά μόνο όταν έφτασα στη τελευταία σελίδα.

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από τότε αλλά θυμάμαι τους ήρωες, τα συναισθήματα που ένιωσα, τη πλοκή σα το τελείωσα πριν μια ώρα. 

Πολύ όμορφο βιβλίο και σίγουρα θα διαβάσω και άλλα βιβλία της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου