Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Κριτική Βιβλίου "Μαντώ Μαυρογένους" Ειρήνη Νικολάκη - Καλαμάρη


Κάτι τέτοιες στιγμές έρχονται στα χέρια μου βιβλία που λέω: "ναι αυτό πρέπει να διαβαστεί". Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να διδαχθούμε ουσιαστικά την ιστορία σπουδαίων προσωπικοτήτων και δη προσωπικοτήτων της Επανάστασης. Και ναι, ένα τέτοιο βιβλίο είναι το βιβλίο "Μαντώ Μαυρογένους", το οποίο είναι από τα βιβλία μετρημένα στα δάχτυλα, του ενός χεριού, που αναφέρονται στη ζωή αυτή της ηρωίδας.
Θεωρώ ότι όλα αυτά τα βιβλία είναι ανεκτίμητης αξίας και θα πρέπει να κοσμούν τις βιβλιοθήκες μας.
Η δράση του βιβλίου εκτυλίσσεται από την παιδική ηλικία της Μαντώς μέχρι και το πρόωρο τέλος της.
Μία γυναίκα, η οποία έδωσε τη ψυχή της προκειμένου να δει την Ελλάδα απελευθερωμένη από τον τουρκικό ζυγό. Και όχι μόνο τη ψυχή της, τα νιάτα της αλλά και όλη της την περιουσία. Αγωνίστηκε σκληρότερα και από άντρας για αυτόν τον ιερό σκοπό. 

Από πολύ νεαρή ηλικία ταξίδεψε στην Ευρώπη με σκοπό να πείσει τους ξένους να συνδράμουν και να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν όλοι τους την Ελλάδα. Μία γυναίκα με πλούσιες γνώσεις και αρχές έγινε ορόσημο συνυφασμένο με την Ελληνική επανάσταση στους λαούς της Ευρώπης. Ο λόγος της γεμάτο πάθος και αγάπη προσπαθούσε με κάθε τρόπο να περάσει τα μηνύματά της και τα κατάφερνε. Μάγευε τους άλλους με την επιβλητική της παρουσία, την απαράμιλλη ομορφιά της και τις γνώσεις της.
Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της θυσίασε όλη της την προίκα για να ναυλώσει πλοία και στρατιώτες για να πολεμήσουν για τα ιδανικά και τον πόθο της να ζήσει για πάντα ελεύθερη.
Αγάπησε με πάθος, τον άσχημο εμφανισιακά αλλά γενναίο και με σθένος, Δημήτριο Υψηλάντη. Αλλά όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα οι δολοπλοκίες, ο φθόνος και τα συμφέροντα υπερνικούν αυτούς τους έρωτες.
Ακόμα και όταν θέλησε να την τιμήσει το κράτος και να της αποδώσει όσα πρόσφερε δεν κατάφερε τίποτα. Απλώς έφυγε ηττημένη και ντροπιασμένη για τη πενιχρή σύνταξη χηρείας που της δόθηκε, ενώ ποτέ δεν υπήρξε παντρεμένη και δη χήρα.
Αυτό το βιβλίο μας διδάσκει την υπομονή και την επιμονή, την επιθυμία για νίκη για ένα καλύτερο αύριο. Παθιάστηκα και εγώ μαζί της και αφέθηκα να γίνω και εγώ κομμάτι αυτού του ηρωισμού που είχε μέσα της. Λυπήθηκα γιατί σπάνια βλέπουμε τόσο παθιασμένες ηρωίδες - δεν θα μπορούσα να έχω το ίδιο σθένος με την ίδια! Πάλεψε για την ισότητα των δύο φύλων αλλά και για την απελευθέρωση με πάθος. Αναρωτήθηκα γιατί η σπουδαία αυτή γυναικεία προσωπικότητα έμεινε στο περιθώριο και δεν βρήκε ποτέ τη θέση που της αξίζει στις σχολικές τάξεις. Μάλλον ήταν πολύ εκθαμβωτική για αυτά τα βιβλία φαίνεται...
Αλλά πιστεύω ότι τέτοια βιβλία απαιτείται να μπαίνουν στα σχολικά βιβλία για να βγαίνουμε με πλουσιότερες γνώσεις.
Αυτή ήταν η Μαντώ Μαυρογένους... Μία γυναίκα με ιδανικά και όραμα, μία γυναίκα που αγωνίστηκε με πάθος και πυγμή για την Ελλάδα και την πολυπόθητη απελευθέρωσή της.
Χάρη σε αυτές τις προσωπικότητες ατενίζουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία και ελπίδα. Ας διδαχτούμε από όλους αυτούς και ας παλέψουμε και εμείς ενάντια στα εμπόδια της ζωής που κάθε μέρα ξεπροβάλλουν μπροστά μας!






Βασιλική Διαμάντη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου