Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Στο βασίλειο της μοίρας” της Λίτσας Καποπούλου

Μετά το εντυπωσιακό πρώτο της βιβλίο, η συγγραφέας μας μυεί σε ένα ακόμα βιβλίο, το οποίο θα χαρακτηρίσω αριστούργημα!
Η γραφή της όμορφη και μυστηριακή μας ταξιδεύει από την αρχαία Ελλάδα, της οποία τα σύνορα ήταν τεράστια, και την ελληνική αποικία της Σικελίας στις χαμένες πατρίδες και στη Σμύρνη.
Από τη μία πλευρά έχουμε το ζευγάρι Γιάγκος και Μπιάνκα και της ζωής τους και από την άλλη μία εκπληκτική σύνδεση των ηρώων του δεύτερου βιβλίου με αυτούς του πρώτου της.
Τα θέματα που θίγονται ποικίλα. Πόση κακία μπορεί να κρύβουν στην ψυχή τους κάποιοι άνθρωποι; Πόσο μπορούν να πληγώσουν κάποιες συμπεριφορές; Η καλοσύνη μπορεί να μαλακώσει μία πληγωμένη καρδιά; Οι ερινύες μας κυνηγάνε για μια ζωή; Μπορεί μία μαύρη ψυχή να καταλάβει τα λάθη της; Το πεπρωμένο μας και η μοίρα μας είναι προδιαγεγραμμένα ή εμείς τα ορίζουμε; Πως μπορούν να μπλεχτούν οι ζωές των ανθρώπων μεταξύ τους; Η καλή μαγεία μπορεί να νικήσει την κακή; Η κακή αύρα μπορεί να “σβήσει” ή μας καταδιώκει για πάντα;
Ένα βιβλίο διδακτικό με πολλές παραπομπές για να κατανοήσουμε ό,τι δεν γνωρίζουμε αλλά και για να μάθουμε προσωπικότητες, τοποθεσίες και γεγονότα. Και φυσικά δεν λείπει η μετάβαση από το κακό στο καλό, τα μάγια, οι ερινύες, η νέμεσις, η έννοια της συγχώρεσης, η λύτρωση και η κάθαρση μετά από πολλά χτυπήματα της μοίρας. Γιατί πολλές φορές αγαπάμε και δεν μπορούμε να το εξωτερικεύσουμε; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η αληθινή αγάπη; Τι υπέρβαση μπορεί να κάνει κάποιος για τον άνθρωπό του; Τι θυσίες μπορεί να κάνει μία μητέρα για τα παιδιά της; Πόσο πονάει η αγάπη και τι αγαλλίαση μπορεί να μας προσφέρει ό,τι θετικό και καλό έχουμε μέσα μας;
Το βιβλίο προσφέρει γνώσεις, μηνύματα στον αναγνώστη και μας δείχνει μέσω της θρησκείας και όχι μόνο τι μπορεί να κάνει η αγάπη και πόσα μπορεί να νικήσει η καλοσύνη. Ένα ταξίδι μεγάλο, το οποίο δεν κουράζει αλλά μας δείχνει τις ανθρώπινες αδυναμίες αλλά και το μεγαλείο της ψυχής που κρύβεται μέσα μας. 


Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου