Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Κριτική Βιβλίου "Το μυστικό της πεταλούδας" της Ισμήνης Μπάρακλη

Τι να πει κανείς για αυτό το βιβλίο; Είναι μερικές φορές που τα λόγια είναι τόσο μικρά και ασήμαντα...
Η κα. Μπάρακλη μέσω του βιβλίου της κάνει μία “εξερεύνηση” ψυχής. Η παρομοίωση του τίτλου με τον άνθρωπο είναι τόσο συνυφασμένες. Η ψυχή μας μπορεί να περάσει από πολλά στάδια όπως και η πεταλούδα, η οποία από κάμπια σιγά – σιγά και μεθοδικά μεταμορφώνεται σε πανέμορφη και αέρινη πεταλούδα προσπαθώντας να αγγίξει με το πέταγμά της το Θεό αλλά και την ελευθερία.
Κεντρικοί χαρακτήρες της ιστορίας είναι ο Φραγκούλης ο ληστής, ο ευγενικός Αυγουστής και ο γέροντας Ιωάννης. Ο πρώτος είναι ένας αδίστακτος και τρομερός άνθρωπος, ο οποίος φτάνει στα όρια για να ικανοποιήσει τις ορέξεις του. Ο δεύτερος μας παρουσιάζεται ως ένας ερωτευμένος νέος που αισθάνεται απέραντη αγάπη και στοργή για την ξαδέρφη του αλλά και την αγαπημένη του. Και ο τρίτος είναι ένας ταπεινός γέροντας που προσπαθεί να ακολουθήσει τον λόγο του Θεού.
Συναισθήματα που σου γεννιούνται διαβάζοντας το βιβλίο πολλά. Μίσος, απογοήτευση, πικρία, μηδενική ανοχή για τον ληστή. Στοργή, κατανόηση, λύπηση και συμπόνοια για τον Αυγουστή. Αγάπη, αγαλλιάση, συγχώρεση και σεβασμό για τον γέροντα Ιωάννη. Όλα αυτά είναι η μετάβαση του σκότους προς το φως, της κόλασης προς τον παράδεισο, του μίσους προς την αγάπη και της εκδίκησης προς τη συγχώρεση. Όπως αναγεννιέται ο άνθρωπος μέσα από τα πάθη του και τις πράξεις του, έτσι αναγεννιέται και η ηρεμία της ανθρώπινης ψυχής.
Εξαιρετικό βιβλίο, δίδαγμα για το μεγαλείο της συγχώρεσης και την ταπεινότητα.






Βασιλική Διαμάντη

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ Βασιλική μου, για τις υπέροχες σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα από το ταξίδι με την Πεταλούδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή