Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Μέσα απ' τις ζωές των άλλων” της Κώστιας Κοντολέων

Η συγγραφέας μας αφηγείται τις ζωές τεσσάρων γυναικών από τρεις γενιές, της Ροδάνθης, της Φωτεινής, της Δέσπως και της Πέτρας.
Η Ροδάνθη θα ζήσει μία ζωή που δεν επιθυμεί και η Φωτεινή, η πρώτη της κόρη, θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα της για τις επιλογές που παίρνει η ίδια η Ροδάνθη. Αλλά δε βρίσκει το θάρρος και την τόλμη να το παραδεχτεί.
Η Φωτεινή, θα μεγαλώσει χωρίς ένα χάδι από τη μητέρα της, η οποία δεν καταδέχεται να τα σπαταλήσει για τη μεγάλη της κόρη αλλά και για τα δύο μικρότερα. Θα γίνει άριστη μαθήτρια για να ακούσει ένα μπραβο από τα χείλη της Ροδάνθης, το οποίο δε θα ακούσει ποτέ.
Η Δέσπω, η μικρή αδερφή της Φωτεινής, δε θα καταφέρει να παντρευτεί τον αγαπημένο της και αυτό θα προκαλέσει το ασίγαστο μίσος απέναντι στην αδερφή της. Θα τη ζηλέψει για το γάμο της και την ευτυχία της, μα πιο πολύ για την κόρη που θα αποκτήσει, την Πέτρα.
Η Πέτρα, θα προσπαθήσει να πάει ενάντια στις παραδόσεις της εποχής και θα ορθώσει το ανάστημά της για να καταφέρει όσα ονειρεύεται.
Τέσσερις διαφορετικές γυναίκες με διαφορετικούς χαρακτήρες, οι οποίες θα παλέψουν για την επιβίωσή τους μεσα από πολέμους, εμφυλίους και κοινωνικούς συμβιβασμούς.
Η γραφή της απλή, κατανοητή και με νοήματα μας κάνει να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε γιατί σκοτωθήκαμε για ιδανικά και για ένα κομμάτι φέτας τυριού. Το βιβλίο είναι ιστορικό και βαθιά κοινωνικό με στόχο να αναδείξει πως όλα κατακτιούνται με αγάπη, προσκόλληση, επιμονή και υπομονή.






Βασιλική Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου