Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα” της Μαρίνας Παλιάκη – Μπόκια

Μόλις είδα το βιβλίο να με κοιτάει το πήρα στα χέρια μου και έκπληκτη διαπίστωσα πόσο όμορφο και καλαίσθητο είναι. Είναι από τις λίγες φορές που ένα βιβλίο νοιώθω να μου μιλάει και να περιμένει να το πάρω στα χέρια μου!
Για αυτό το βιβλίο θα ξεκινήσω να μιλάω για την εικονογράφηση. Τα λόγια είναι περιττά και επιβεβαιώνεται η πασίγνωστη ρύση: “Μία εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις!”. Είναι από τις πιο αγαπημένες εικόνες που είδα σε παιδικό βιβλίο! Πανέμορφη πανδαισία χρωμάτων με πιστή απεικονογράφηση των εικόνων!
Περνώντας τώρα στο κείμενο θα πω πως είναι λιτό, απλό και κατανοητό. Κάθε μέρα στην αρχή η συγγραφέας μας μιλάει για το τι γίνεται την Άγια Μεγάλη Εβδομάδα. Μετά σε μορφή ποιήματος δίνει στον μικρό αναγνώστη πληροφορίες για να κατανοήσει τη γιορτή της κάθε ημέρας. Και ήρωας σε όλο αυτό είναι ένα μικρό παιδί, ο Νικόλας.
Το αγάπησα αυτό το βιβλίο γιατί είναι ένας άρτιος συνδυασμός εικόνων και λέξεων! Απευθύνεται σε πολύ μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας μέχρι τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού καταφέροντας να προσελκύσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας! Αν θα έπρεπε να το βαθμολογίσω με άριστα το 10 θα του έβαζα ένα 10 με τόνο γιατί το αξίζει και γιατί δεν μπορώ να βάλω περισσότερο! Ιδανικό δώρο για κάθε παιδί ιδιαίτερα αυτής της ηλικιακής ομάδας. Γιατί λοιπόν φέτος οι νονοί και οι νονές να αγοράσουν ένα ακόμα παιχνίδι στο βαφτιστήρι τους και όχι αυτό το βιβλίο; Ε λοιπόν, ας κάνουν όλοι την αρχή και ας αφήσουν στην άκρη τα παιχνίδια. Κάντε ένα δώρο αξίας και ουσίας, κάντε ένα παιδικό βιβλίο, κάντε το συγκεκριμένο! Από τα συν του είναι και η τιμή του!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου