Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Μαύρο φυλαχτό” του Βαγγέλη Μπέκα

Το 1797 η αυτοκρατορία των Βενετών καταρρέει και αναλαμβάνουν πλέον οι Γάλλοι. Ο Μάρκος θα σταλεί από το Κριτήριο των οπλαρχηγών των Σουλιωτών στους Κορφούς για να μάθει τα σχέδια του Βοναπάρτη. Συνοδός του σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο Γιώργος. Πριν προλάβουν να μάθουν όσα θέλουν θα επιστρέψουν στο Σούλι μετά την πληροφόρησή τους ότι κάποιος “χάλασε” και σκότωσε τη Δέσπω, αδερφή του Μάρκου και αρραβωνιαστικιά του Γιώργου. Ο νόμος τιμής και αίματος ζητάει εκδίκηση. Ο φονιάς πρέπει να βρεθεί. Ο Μάρκος οφείλει να σκοτώσει τέσσερις άντρες από την οικογένεια του δολοφόνου. Μόνο έτσι θα “ισορροπηθεί” το κακό που προκάλεσε.
Όμως το Κριτήριο των οπλαρχηγών θα του αναθέσει και πάλι να πάει στους Κορφούς (Κέρκυρα) για να μάθει αν ο σκοπός των Γάλλων είναι φιλικός ή εχθρικός. Φτάνοντας ο Μάρκος στους Κορφούς θα γνωρίζει την οικογένεια Μάντακα. Μία οικογένεια πλούσια. Στο σπίτι τους θα διαμείνει όσο καιρό θα βρεθεί στο νησί. Εκεί θα γνωρίσει τον έρωτα μέσα από τα μάτια της μικρής Ελένης, κόρης του Μάντακα. Στο νησί θα γνωρίσει και τον σύντροφο του Ρήγα Φερραίου, τον Περραιβό, καθώς και το έργο του πρώτου.
Κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να επιστρέψει και πάλι στο Σούλι με απόφαση του Κριτηρίου.
Μπαίνοντας σιγά – σιγά στην υπόθεση του βιβλίου θα μάθουμε πολλά κρυμμένα μυστικά, αλήθειες, ψέματα και τον δολοφόνο της αδερφής του, Δέσπως. Μπορεί ο χαρακτήρας του Μάρκου να μην είναι δομημένος όπως κάθε ήρωα που συναντάμε στην πλειοψηφία των μυθιστορημάτων, αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι συμπαθής.
Ποιο είναι το μαύρο φυλαχτό του Μάρκου; Που το βρήκε; Ποιος του το έδωσε; Θα καταφέρει να ανακαλύψει τον δολοφόνο της αδερφής του; θα αποδώσει τον άγραφο νόμο τιμής και αίματος που προστάζει ο τόπος του και η εποχή του; Θα ανακαλύψει το σκεπτικό του Βοναπάρτη; Είναι φίλος ή εχθρός; Θα γίνει τολμηρός ώστε να αποκαλύψει τον έρωτά του στην Ελένη;
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και καλούνται οι αναγνώστες να ανακαλύψουν διαβάζοντας βήμα – βήμα το βιβλίο του Βαγγέλη Μπέκα. Χωρίς σάλτσες και υπερβολές, ο συγγραφέας καταφέρνει να προσφέρει στον αναγνώστη ένα ωραίο, λιτό, καλογραμμένο, καθηλωτικό και πολυδιάστατο μυθιστόρημα. Το κείμενο είναι σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με αφηγητή τον Μάρκο, τον κεντρικό μας ήρωα. Μπορεί η ιστορία του βιβλίου να μην αναλύεται στον αγώνα των Σουλιωτών με τον στρατό του Αλή Πασά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες για αυτόν. Παρόλο που η υπόθεση βασίζεται κατά κύριο λόγο σε μία μυθοπλαστική ιστορία, και όχι στην ιστορία εκείνης της εποχής, δεν αφήνει αδιάφορο τον αναγνώστη. Απεναντίας, τον κάνει να διψάει όλο και πιο πολύ να τελειώσει το βιβλίο και να ανακαλύψει όσα ο συγγραφέας θέλει να του αποκαλύψει. Άλλωστε, το μυθιστόρημα έχει έντονο το στοιχείο της περιπέτειας και του αστυνομικού σασπένς καθώς προσπαθεί η οικογένεια του Μάρκου να ανακαλύψει τον δολοφόνο της Δέσπως τους. Σίγουρα πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα και αυτό το κάνει πρωτότυπο και ξεχωριστό ανάγνωσμα!




Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου